Kolagen do picia
Kolagen do picia

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczachWitaminy rozpuszczalne w tłuszczach są niezwykle ważne dla zachowania wysokiego poziomu zdrowia już od najmłodszych lat. Do ich grona zaliczamy: witaminę A, witaminę D,witaminę E, witaminę K. O ile niewielkie ilości witaminy K, choć wciąż niewystarczające, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, mogą być produkowane przez bakterie jelitowe, o tyle pozostałe witaminy muszą być dostarczone wraz z żywnością.

Witamina A

Witamina A stanowi pochodną karotenu, a jej podstawową formą jest retinol. W żywności obecna jest jako prowitamina A i dopiero po spożyciu ulega przekształceniu we właściwą witaminę A, co zachodzi w wątrobie i ścianie jelit. Dobrymi źródłami witaminy A są:

Witamina A pełni bierze udział w procesie widzenia, wchodzi bowiem w skład rodopsyny (barwnika pręcików oka, odpowiedzialnego m.in. za prawidłowe widzenie w ciemnościach). Odpowiedni poziom tego związku w organizmie może chronić przed rozwojem kurzej ślepoty i wielu innych chorób narządu wzroku. To jednak nie wszystkie funkcje tej witaminy. Dodatkowo wspiera procesy rozrodcze, wzrost młodego organizmu i rozwój embrionalny, jak również utrzymuje ciągłość błon śluzowych układu pokarmowego. Jej właściwy poziom sprawia, że skóra jest wytrzymała i pełna blasku. Niweluje przebarwienia i stymuluje naturalną produkcję kolagenu w skórze.

Witamina D

Witamina D może być dostarczana do organizmu na 2 odmienne sposoby:

  •  z produktami żywnościowymi (ilość ta jednak nie pokrywa dziennego zapotrzebowania, ponieważ produkty spożywcze są słabym źródłem omawianego związku);
  • przez syntezę skórną.

Najlepszym sposobem na uzupełnianie poziomu witaminy D jest właśnie synteza skórna. Wystarczy każdego dnia przynajmniej 20 minut przebywać na słońcu z odsłoniętymi rękami, nogami i twarzą. Niestety, w Polsce nie jest to do końca możliwe (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym), dlatego już od wieku niemowlęcego rekomenduje się suplementację witaminy D.

Witamina D odpowiada przede wszystkim za wysoką odporność organizmu i wspomaga walkę z infekcjami. Dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję skóry, odpowiada za kształtowanie się zębów i kości oraz ich gęstość. U dzieci wspiera rozwój całego szkieletu, zapobiegając wadom postawy, zaś u dorosłych i seniorów chroni przed patologicznymi złamaniami i rozwojem osteoporozy. Witamina D pomaga również we wchłanianiu wapnia z jelit.

Witamina E

Witaminę E zwie się również witaminą młodości. Wszystko przez to, że wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki i pozwala pozbyć się stresu oksydacyjnego, przez co opóźnia procesy starzenia się tkanek. Jest stałym składnikiem kremów i kosmetyków odmładzających. Znajdziemy ją przede wszystkim w następujących produktach spożywczych:

Najefektywniej witamina E działa w połączeniu z witaminą C oraz z selenem. Udowodniono, że zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i wielu innych chorób cywilizacyjnych, utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, chroni tkanki przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju płodu (a w szczególności jego układu nerwowego), powinny więc spożywać ją kobiety ciężarne.

Witamina K

Witamina K występuje w organizmach w dwóch postaciach, jako filochinon i menachinon. Podstawowymi źródłami pokarmowymi tego związku są:

Witamina K bierze udział w procesie karboksylacji niektórych reszt kwasu glutaminowego tworzących łańcuchy polipeptydowe białek. Ponadto bierze udział w wiązaniu wapnia i jest kluczowa w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zasada M., Adamczyk A., Witamina A. Budowa i mechanizm działania, Kosmetologia Estetyczna, 5/2018.
  2. Milanovic B., Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 3/2016.
  3. Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2009.
  4. Dubiel-Braszczok B., Kruszec-Żytniewska A., Kotyla P., Witamina K – kontrowersje, Forum Reumatologiczne, 3/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami