Skorzonera – właściwości i zastosowanie

Skorzonera - właściwości i zastosowanieSkorzonera (wężymord czarny korzeń) to warzywo, które w Polsce wciąż jest mało znane. Należy do roślin jadalnych i pochodzi z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. Jakie składniki odżywcze w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie skorzonery.

Skorzonera nazywana również wężymordem czarnym, szparagiem zimowym lub czarnym korzeniem to warzywo, które wywodzi się z południowej i środkowej Europy, a także z części Azji. Ciekawostką jest fakt, że w dawnych czasach uważano tę roślinę za antidotum na jad żmii stąd jej nazwa wężymord.

Częścią jadalną skorzonery jest jej korzeń, który może osiągać długość nawet 30 cm. Skórka ma kolor czarny lub ciemnobrązowy, miąższ posiada kolor biały, a warzywo w smaku przypomina nieco szparagi.

Skorzonera – właściwości

Korzeń skorzonery posiada wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich związki mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, wapń, chlor i selen. W składzie możemy znaleźć również błonnik, witaminę C oraz witaminy z grup B, inulinę i tiaminę.

Dzięki tak wielu minerałom i innym związkom aktywnym skorzonera wykazuje bardzo dobre działanie na włosy. Witamina C, która ułatwia wchłanianie żelaza zwiększa ukrwienie skóry głowy oraz dba o mieszki włosowe zapobiegając ich wypadaniu. Zbyt niski poziom żelaza w organizmie jest jedną z głównych przyczyn utraty włosów u kobiet.

Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem inuliny (węglowodan), która może być alternatywą dla zwykłego cukru u osób chorych na cukrzycę.  Inulina zawiera w sobie błonnik, który stymuluje rozwój bifidobakterii w organizmie człowieka, które pełnią bardzo ważną rolę w układzie pokarmowym. Zmniejszają one bowiem stężenie szkodliwych bakterii i enzymów rakotwórczych. Ponadto inulina obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi ze względu na sporą ilość potasu. A wraz z pektynami i błonnikiem skutecznie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Jej działanie polega na wiązaniu szkodliwych związków oraz przyspiesza ich wydalanie.

Skorzonera to również źródło tiaminy. Jest to związek, który reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego. Składnik ten odpowiedzialny jest za metabolizm węglowodanów oraz kwasu solnego w żołądku. Dodatkową właściwością skorzonery jest usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Skorzonera – zastosowanie w kuchni

Największe zastosowanie skorzonery występuje w kuchni francuskiej. To właśnie tam warzywo to wykorzystywane jest na wiele sposobów. Skorzonerę podaje się m.in. z dodatkiem sosów, bułki tartej lub polewane jest masłem. Warzywo to można gotować, piec lub smażyć. Oprócz podawania jej w postaci wytrawnej jako obiad, skorzonerę można również wykorzystać do sporządzania potraw słodkich z dodatkiem np. miodu.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *