Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 sierpnia 2022

Skorzonera - właściwości i zastosowanieSkorzonera (wężymord czarny korzeń) to warzywo, które w Polsce wciąż jest mało znane. Należy do roślin jadalnych i pochodzi z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. Jakie składniki odżywcze w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie skorzonery.

Charakterystyka skorzonery

Skorzonera nazywana również wężymordem czarnym, szparagiem zimowym lub czarnym korzeniem to warzywo, które wywodzi się z południowej i środkowej Europy, a także z części Azji. Ciekawostką jest fakt, że w dawnych czasach uważano tę roślinę za antidotum na jad żmii stąd jej nazwa wężymord.

Częścią jadalną skorzonery jest jej korzeń, który może osiągać długość nawet 30 cm. Skórka ma kolor czarny lub ciemnobrązowy, miąższ posiada kolor biały, a warzywo w smaku przypomina nieco szparagi.

Skorzonera – skład

Korzeń skorzonery posiada wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich związki mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, wapń, chlor i selen. W składzie możemy znaleźć również błonnik, witaminę C oraz witaminy z grup B, inulinę i tiaminę.

Skorzonera – właściwości

Dzięki tak wielu minerałom i innym związkom aktywnym skorzonera wykazuje bardzo dobre działanie na włosy. Witamina C, która ułatwia wchłanianie żelaza, zwiększa ukrwienie skóry głowy oraz dba o mieszki włosowe, zapobiegając ich wypadaniu. To właśnie zbyt niski poziom żelaza w organizmie jest jedną z głównych przyczyn utraty włosów u kobiet.

Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem inuliny (węglowodan), która może być alternatywą dla zwykłego cukru u osób chorych na cukrzycę. Inulina zawiera w sobie błonnik, który stymuluje rozwój bifidobakterii w organizmie człowieka, które pełnią bardzo ważną rolę w układzie pokarmowym. Zmniejszają one bowiem stężenie szkodliwych bakterii i enzymów rakotwórczych. Ponadto inulina obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi ze względu na sporą ilość potasu. A wraz z pektynami i błonnikiem skutecznie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Jej działanie polega na wiązaniu szkodliwych związków oraz przyspiesza ich wydalanie.

Skorzonera to również źródło tiaminy. Jest to związek, który reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego. Składnik ten odpowiedzialny jest za metabolizm węglowodanów oraz kwasu solnego w żołądku. Dodatkową właściwością skorzonery jest usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Skorzonera – zastosowanie w kuchni

Największe zastosowanie skorzonery występuje w kuchni francuskiej. To właśnie tam warzywo to wykorzystywane jest na wiele sposobów. Skorzonerę podaje się m.in. z dodatkiem sosów, bułki tartej lub polewane jest masłem. Warzywo to można gotować, piec lub smażyć. Oprócz podawania jej w postaci wytrawnej jako obiad, skorzonerę można również wykorzystać do sporządzania potraw słodkich z dodatkiem np. miodu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kubanowska A., Warzywa. Lecznicze właściwości. Porady lekarza rodzinnego, Wydawnictwo Literat, Toruń 2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami