Wyprzedaż Spirulina Febico
Wyprzedaż Spirulina Febico

Aktualizacja: 17 grudnia 2020

Uczulenie na orzechyUczulenie na orzechy staje się współcześnie poważnym problemem. Ich śladowe ilości znajdują się bowiem w szeregu produktów spożywczych, np. w czekoladach, batonach, lodach czy płatkach śniadaniowych. Nawet tak niewielka zawartość alergenów stanowi poważne zagrożenie dla alergików, którzy muszą zachować czujność przy wyborze składników codziennego żywienia. Obserwuje się tendencje wzrostowe alergii na orzeszki ziemne wśród dzieci. W zależności od źródeł częstość występowania tej alergii szacuje się na 1,4-3,0%. Jest ona jedną z przyczyn groźnej dla życia anafilaksji.

Skład orzechów

Wyróżnia się wiele różnych gatunków orzechów. Do najpopularniejszych należą orzechy: włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowce, pistacje, makadamia i migdały. Coraz większą popularność jednak zdobywają mniej znane gatunki, takie jak orzechy brazylijskie (najbogatsze w selen) czy orzechy pekan. Każdy z tych gatunków wykazuje charakterystyczny dla swojej odmiany skład. Wszystkie są jednak w mniejszym lub większym stopniu bogate w:

Dzięki tak skomponowanemu składowi działanie orzechów na organizm człowieka jest wielokierunkowe. Spożycie orzechów wpływa korzystnie na pracę mózgu, funkcje seksualne, leczenie schorzeń metabolicznych czy przewodnictwo nerwowe. Niestety, coraz szybciej wzrasta liczba osób, które z powodu alergii nie mogą spożywać orzechów.

Uczulenie na orzechy

Przyczyny uczulenia na orzechy (jak i wielu innych alergii pokarmowych) nie zostały do końca wyjaśnione. Wiadomo, że jest to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, którego głównym zadaniem jest obrona organizmu przed patogenami, bakteriami i innymi szkodliwymi drobnoustrojami. Organizm zdrowego człowieka nie reaguje na spożywane pokarmy. Z kolei w przypadku alergików układ odpornościowy błędnie rozpoznaje alergeny zawarte w pokarmie i reaguje na nie. Efektem takiej reakcji jest wydzielanie do krwi substancji odpowiadających za rozwój alergii i jej objawów.

Zobacz również: Alergia pokarmowa.

Objawy uczulenia na orzechy

Alergie pokarmowe manifestują się na 3 sposoby – jako objawy ze strony przewodu pokarmowego, związane ze skórą oraz ze strony dróg oddechowych. Wśród najczęstszych objawów wymienia się:

U alergików spożycie orzechów wiąże się z dużym ryzykiem anafilaksji, czyli wstrząsu anafilaktycznego. To stan zagrażający nawet życiu konsumenta. Anafilaksja odnosi się do ciężkiej i potencjalnie zagrażającej życiu reakcji całego organizmu na alergen, obejmującej między innymi obrzęk gardła, upośledzenie oddychania, nagły spadek ciśnienia oraz zasinienie ust i skóry.

Czy alergię można leczyć?

Nie ma metody, która umożliwiłaby całkowite pozbycie się alergii. Aby nie dopuszczać do objawów uczulenia należy wykluczyć z diety wszelkie alergeny, na które jest uczulona dana osoba. W tym przypadku należy zrezygnować ze spożywania orzechów. Na szczęście, współcześnie niemal na każdym produkcie jest opis, czy w składzie znajdują się orzechy. Również w restauracjach i piekarniach na ogół nie ma problemu, aby uzyskać dostęp do listy alergenów. Wprawdzie nie da się usunąć alergii ze swojego życia, to jednak można spożywać naturalne środki łagodzące objawy. Są to między innymi:

  • kwercetyna;
  • bromelaina;
  • suplementy multiwitaminowe z dodatkiem minerałów.

W ostatnim czasie przeprowadzono ciekawe badania na temat bakterii probiotycznych. Wykazano, że spożywanie niewielkich ilości białka orzechów ziemnych w połączeniu z suplementami probiotycznymi może zmniejszać uczulenie i wrażliwość na orzeszki ziemne u dzieci. Istnieje jeszcze rozwiązanie immunoterapii doustnej, leczenie to powinno się odbywać jednak wyłącznie pod okiem lekarza.

Zobacz również: Alergia – jak sobie z nią radzić?

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Starostecka E., Królikowska N., Kuźnicki P., Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, 3/2015.
  2. Ukleja-Sokołowska N., Kołodziejczyk-Pyrzyk J., Tykwińska M., Żbikowska-Gotz M., Lis K., Adamczak R., Bartuzi Z., Ostra reakcja anafilaktyczna po spożyciu ciasta zawierającego orzechy nerkowca – opis przypadku, Alergia Astma Immunologia, 2/2019.
  3. Buczyłko K., Nie tylko alergeny: orzech laskowy, Alergia, 2/2015.
  4. Krełowska-Kułas A., Alergie pokarmowe, Zeszyty Naukowe nr 705, 2006.
  5. Wawrzeńczyk A., Żbikowska-Gotz M., Przybyszewski M., Wawrzeńczyk A., Bartuzi Z., Występowanie swoistych przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów w populacji osób dorosłych, Alergoprofil, 2/2016.