Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 maja 2023

Spirulina morskaSpirulina morska to popularna i niezwykle cenna alga, zaliczana do grona naturalnych suplementów diety. Jej przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne, także dla kobiet ciężarnych i dzieci (po konsultacji z lekarzem). Wyróżnia się bogatym składem i wszechstronnym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm człowieka. Zawiera jod, który bardzo rzadko występuje w pokarmie.

Spirulina morska – skład

Spirulina morska posiada taki sam skład jak Spirulina słodkowodna, z wyjątkiem bardzo dużych ilości jodu, którego ta druga nie posiada. W składzie algi morskiej znajdziemy między innymi:

Uważa się, że mało która roślina posiada tak cenny i szeroki skład. Dlatego Spirulinę już jakiś czas temu zaliczono do grona superfoods, czyli żywności nieprzetworzonej pochodzenia naturalnego, o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych i bogatym składzie. Ciekawostką jest, że Spirulina zawiera 4 razy więcej witaminy B12 niż surowa wątroba, która wcześniej była uważana za najlepsze źródło tej witaminy.

Aby uzupełnić codzienną dietę o powyższe składniki, wystarczy suplementować Spirulinę morską w postaci tabletek lub wybrać wersję sproszkowaną, którą dodaje się do koktajli (np.koktajl ze Spiruliną) oraz smoothies. Przed rozpoczęciem suplementacji należy jednak upewnić się, że zmagamy się z chorobami tarczycy lub nie przyjmujemy leków, które źle reagują w połączeniu z jodem.

Spirulina morska vs. Spirulina słodkowodna

Spirulina jest na tyle wytrzymałą i uniwersalną algą, że może wzrastać zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. W zależności od rodzaju wody delikatnie zmieniać się może skład, zwłaszcza w kontekście minerałów. Spirulina morska zawiera pewne ilości jodu, którego nie ma Spirulina słodkowodna. Zawartość ta jest na tyle duża, że alga może być stosowana jako jedyny element diety dostarczający ten pierwiastek. Nie każdy może jednak przyjmować jod (np. osoby z nadczynnością tarczycy czy nowotworem tarczycy). Wówczas idealnym suplementem diety jest Spirulina słodkowodna, która nie posiada jodu, jednak zawiera wszystkie pozostałe, cenne składniki. Algi morskie zawierają ponadto nieco więcej manganu, różnica ta jest jednak na tyle minimalna, że całkowicie się ją pomija.

Zobacz również: Spirulina czy Chlorella?

Spirulina morska – właściwości zdrowotne

Przede wszystkim Spirulina znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych, które przyczyniają się do wzrostu stresu oksydacyjnego. Ten zaś jest jednym z kluczowych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych. Na podstawie licznych badań udowodniono, że Spirulina:

  • działa profilaktyczne przeciwko wczesnym stadiom niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka wątrobowokomórkowego i raka trzustki;
  • zmniejsza zaburzenia snu i konsekwencje nadmiernego stresu;
  • poprawia jakość życia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego;
  • posiada właściwości hipoglikemiczne dzięki zdolności stymulacji syntezy insuliny;
  • łagodzi choroby przewlekłe, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego (w tym nadciśnienie tętnicze i miażdżycę tętnic wieńcowych);
  • poprawia trawienie;
  • przeciwdziała nadwadze i otyłości;
  • działa rozkurczowo i obniża poziom cholesterolu LDL;
  • wzmacnia odporność;
  • poprawia pamięć i obniża ryzyko rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.

Spirulina morska może być świetnym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej, głównie ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka, z których niedoborami walczą osoby rezygnujące z mięsa. Po algę tę powinni sięgać sportowcy i osoby aktywne fizycznie, ponieważ jej regularne przyjmowanie wpływa pozytywnie na wytrzymałość i wydolność mięśni, a także przyspiesza regenerację potreningową.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
  3. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  4. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  5. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami