Aktualizacja: 5 lipca 2025
Alga słodkowodna to taki mikroorganizm zaliczany do glonów (rzadziej do cyjanobakterii, jak np. Spirulina), który wzrasta w wodach słodkich, a nie słonych (jak wskazuje nazwa). Takie algi mają równie bogaty skład, co algi słonowodne, choć różnica jest w braku pierwiastka jakim jest jod. Mimo tego mają wiele zalet, które warto wykorzystać w celu poprawy zdrowia poprzez uzupełnienie wysokie jakości składników odżywczych (m.in. pełnowartościowych witamin i minerałów) i wspomagania oczyszczania organizmu z toksyn – czym charakteryzują się te naturalne produkty, a szczególnie Spirulina i Chlorella. Co ważne, mogą on być stosowane m.in. u osób, które nie mogą przyjmować jodu (np. przy nadczynności tarczycy).
Spis treści
Alga słodkowodna – charakterystyka
Algi słodkowodne to rodzaj roślin, które żyją w wodach słodkich, takich jak jeziora, rzeki, stawy czy źródła. Hodowane są jednak w zamkniętych, kontrolowanych basenach wodnych, gdzie woda pozyskiwana jest z czystych, górskich źródeł, jak ma to miejsce w przypadku producenta bioalgi – wysokiej jakości premium Spiruliny i Chlorelli z Tajwanu, czyli miejsca gdzie warunki są jedne z najbardziej wartościowych na świecie. Występuje tam m.in. stałe nasłonecznienie, odpowiednia wilgotność i całkowicie wolna od przemysłu hodowla. Nie naraża to (jak ma to miejsce w przypadku sztucznego nasłonecznienia, które wykorzystują producenci w innych częściach świata, np. w Europie) na powstawanie stresu oksydacyjnego wewnątrz komórek alg. Dodatowo, badania na każdym etapie powodują, że konsument ma pewność co do odpowiedniego wyboru, zarówno Spiruliny jak i Chlorelli.
Stanowią ważne, choć często niedoceniane biologicznie organizmy samożywne, co oznacza, że przeprowadzają fotosyntezę i produkują tlen, odgrywając kluczową rolę w ekosystemach wodnych. Ponadto są pożywieniem dla wielu organizmów wodnych, umożliwiając ich przetrwanie. Jednak obecnie algi słodkowodne mają przede wszystkim bardzo duże znaczenie we współczesnej suplementacji czy kosmetologii.
Najbardziej znane gatunki alg słodkowodnych to wspomniana już wcześniej Chlorella i Spirulina, choć jest ich oczywiście znacznie więcej. Pozostałymi mogą być: euglena, nostoc, anabaena i wiele innych, jednak nie znajdują one takiego zastosowania w gastronomii, lecznictwie czy kosmetyce.
Suplementacja alg słodkowodnych
Najczęściej rekomendowane algi słodkowodne do suplementacji to zwłaszcza Spirulina i Chlorella. Uznawane są za tzw. superfoods ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne.
Największe zalety Spiruliny przedstawiane są następująco:
- aż 70% pełnowartościowego białka w suchej masie, przez co może być jego idealnym źródłem w diecie wegańskiej i diecie wegetariańskiej;
- pełen pakiet niezbędnych aminokwasów, wysoka zawartość żelaza (na poziomie zawartości tego pierwiastka w mięsie wołowym), także inne ważne dla organizmu człowieka minerały i witaminy oraz odpowiednia ilość NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
- wspieranie układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego poprzez łagodzenie stanów zapalnych, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszanie ilości wolnych rodników tlenowych, co z kolei Spirulina w dużej mierze zawdzięcza zawartości fikocyjaniny, silnego przeciwutleniacza.

Z kolei Chlorella:
- zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, w efekcie czego reguluje trawienie i wspiera naturalną, dobroczynną mikroflorę jelitową;
- zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy E oraz chlorofilu, silnego antyoksydantu;
- oczyszcza organizm z toksyn, co oznacza, że ma zdolność wiązania się z metalami ciężkimi, toksynami i zanieczyszczeniami kumulującymi się w organizmie, po czym sprawnie usuwa je na zewnątrz, oczyszczając ustrój człowieka od środka.

Każda z tych alg ma swoje określone działanie. Dlatego zawsze dobrym pomysłem jest przyjmowanie ich jednocześnie, aby mogły się wzajemnie uzupełniać i jeszcze bardziej zwiększać skuteczność.
Jak stosować algi słodkowodne?
Suplementacja alg słodkowodnych rekomendowana jest każdemu, kto chce uzupełnić niedobory pokarmowe, odżywić organizm, wesprzeć zdrowie, samopoczucie i urodę. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby z przeciwwskazaniami do stosowania alg słonowodnych, a więc zawierających w swoim składzie jod. Takimi osobami są pacjenci: z nadczynnością tarczycy, zapaleniem naczyń z hipokomplementemią, alergią na ten pierwiastek, autonomicznymi guzkami tarczycy czy w trakcie naświetlania tarczycy (przy leczeniu onkologicznym).
Jeśli suplementujemy algi słodkowodne, zawsze należy stosować się do zaleceń producenta. Oznacza to, że jeżeli sugerowane dawkowanie obejmuje jedną łyżeczkę proszku dziennie, należy zmieszać ją z wodą, sokiem, owsianką, koktajlem i wypić, nie przekraczając tej dawki. W przypadku przyjmowania Spiruliny i Chlorelli w tabletkach również należy stosować się do informacji znajdujących się na opakowaniu dotyczących zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Z kolei chcąc zastosować daną algę jako kosmetyk, po zmieszaniu z miodem, jogurtem, żółtkiem, wodą lub inną substancją nośną nakłada się ją na skórę lub włosy, pozostawiając na 15-20 min jako maseczkę. Po tym czasie należy zmyć maseczkę.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz