Acerola
Acerola

Aktualizacja: 12 listopada 2022

Acerola na przeziębienieAcerola na przeziębienie to jeden z najlepszych suplementów diety, po który można sięgnąć w okresie jesienno-zimowym czy przy jakichkolwiek spadkach odporności. Nie jest tajemnicą, że to właśnie witamina C wchodzi w skład najlepszych związków poprawiających odporność. A jej najbogatszym źródłem jest właśnie acerola – egzotyczne, niewielkie owoce pochodzące z Ameryki Środkowej.

Acerola – skład

Głównym i najcenniejszym składnikiem aceroli jest witamina C (inaczej: kwas askorbinowy). Co więcej, uznaje się, że jest ona najbogatszym źródłem na świecie tej witaminy. W zależności od nasłonecznienia uprawy, rodzaju gleby i gatunku aceroli, w 100 gramach owoców może znajdować się nawet do 2500 mg witaminy C. Dla porównania, popularna cytryna posiada w 100 gramach zaledwie 53 mg, zaś owoce dzikiej róży (również uznawane za cenne źródło) do około 2000 mg. Do pozostałych składników aceroli zaliczamy:

Osoby, które chcą suplementować witaminę C i wzmocnić swoją odporność, jak również przyspieszyć rekonwalescencję podczas infekcji, jednocześnie dostarczając innych cennych związków do organizmu, powinny zdecydować się na suplementację aceroli.

Acerola na przeziębienie – działanie

Duże ilości witaminy C zawarte w owocach aceroli poprawiają czynność całego układu immunologicznego. Przede wszystkim neutralizuje nadmiar wolnych rodników tlenowych będących przyczyną stresu oksydacyjnego i jednocześnie zwiększających ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze, depresja, otyłość, schorzenia neurodegeneracyjne czy nowotwory. Najbardziej znanym, a zarazem tradycyjnym zastosowaniem witaminy C jest profilaktyka oraz leczenie przeziębienia i grypy. W trakcie licznych badań udowodniono, że regularna suplementacja nie tylko wpływa na częstość zachorowań, ale może w umiarkowanym stopniu skracać i łagodzić przebieg przeziębienia. Efekt ten był wyrażony silniej u dzieci niż u osób dorosłych, jednak miał miejsce bez względu na wiek.

Dodatkowo w składzie aceroli znajdują się inne antyoksydanty, witaminy i minerały, które także nie pozostają bez wpływu na układ odpornościowy. Przykładowo, cynk stymuluje i przyspiesza dojrzewanie limfocytów T (jednych z najważniejszych komórek odpornościowych), natomiast karotenoidy wzmacniają całokształt odpowiedzi immunologicznych.

Podsumowując, suplementacja aceroli zmniejsza częstotliwość występowania przeziębienia i grypy poprzez stymulację układu immunologicznego oraz poprawę odporności ustroju. Dodatkowo przyspiesza powrót do zdrowia i łagodzi objawy grypy, jeśli te już wystąpią.

Acerola na przeziębienie – jak suplementować?

Aby chronić się przed wystąpieniem przeziębienia oraz łagodzić jego objawy należy przyjmować acerolę zgodnie z zaleceniami producenta, czyli zazwyczaj w ilości 2 kapsułek dziennie. Taka dawka jest w stanie dostarczyć do organizmu około 1400 mg sproszkowanych owoców aceroli bogatych w wyżej wymienione składniki. Aby osiągnąć zaplanowany efekt zdrowotny suplementacja musi być jednak regularna. Przyjęcie 2 kapsułek wyłącznie pierwszego dnia przeziębienia nie wpłynie szczególnie na jego przebieg. Jednak stała suplementacja wywiera już trwałe, korzystne efekty i jest całkowicie bezpieczna ze względu na swoją naturalność.

Acerola na przeziębienie – przeciwwskazania

Nawet chcąc chronić się przed przeziębieniem i łagodzić jego objawy, acerola nie może być suplementowana przez każdego. Dobrą informacją jest jednak to, że jedynym przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na owoce aceroli. Kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci czy seniorzy z powodzeniem mogą cieszyć się jej korzystnymi właściwościami. Osoby przewlekle chore, przyjmujące na stałe jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ witamina C może wchodzić w interakcję z niektórymi składnikami aktywnymi leków.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash. International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami