Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

Aktualizacja: 11 marca 2022

WakameWakame, Spirulina, Chlorella i wiele innych to algi i wodorosty, które są częścią diety i pielęgnacji ciała od tysięcy lat. Cieszą się niemalejącą popularnością także w dzisiejszych czasach. Dziś omówimy glony Wakame, które należą do brunatnic z rzędu listownicowców. Są wykorzystywane w kuchni japońskiej jako warzywa, ponieważ charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i wysoką zawartością dobroczynnych składników odżywczych.

Co zawierają Wakame?

Wakame zawierają cenne związki odżywcze, choćby takie jak beta-glukan o działaniu prebiotycznym. Do pozostałych składników zalicza się między innymi:

To także bogactwo złożonych węglowodanów, tak ważnych dla utrzymania właściwego poziomu energii.

Charakterystyka Wakame

Hoduje się je w zbiornikach wodnych, nie głębszych niż na 6 metrów. Są to duże, osiadłe glony morskie, przyczepiające się do podłoża chwytnikami. Posiadają oliwkowozielony kolor i występują jako cienkie, skręcone pasma. Ich zaletą jest możliwość wzrostu bez względu na porę roku, przy czym mogą przetrwać w różnych, nawet mniej korzystnych warunkach środowiskowych. Obróbka tych alg jest bardzo prosta – wystarczy je zebrać, pociąć na pożądanej wielkości kawałki i wysuszyć. Całkowicie zbędne jest przy tym korzystanie z chemicznych środków, co umożliwia zachowanie wszystkich zdrowotnych właściwości Wakame.

Wakame – właściwości zdrowotne

Udowodniono, że Wakame wykazuje szerokie, korzystne działanie zdrowotne poprzez wywoływanie zamierzonych efektów biologicznych. Przede wszystkim obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, działa więc przeciwnadciśnieniowo. Ponadto zwiększa wydalanie toksyn wraz z kałem, wspomagając naturalne oczyszczanie organizmu. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Ze względu na bogactwo antyoksydantów usuwa nadmiar wolnych rodników w organizmie, których źródłem jest choćby wszechobecny stres. Jak wiadomo, wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych i starzenia się organizmu, dlatego tak ważne jest wzbogacenie diety produktami przeciwutleniającymi.

Wakame zmienia metabolizm glukozy i lipidów, wpływając korzystnie na procesy odchudzania się i homeostazy. Regularne spożycie sprawia, że osiągamy wewnętrzną równowagę, co wpływa pozytywnie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Przeprowadzone niedawno badania udowodniły, że regularne spożycie Wakame przez Japończyków znacznie zmniejszyło częstotliwość występowania zespołu metabolicznego. Dodatkowo już 2 łyżki tych glonów pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na jod.

Wakame a mikroflora jelitowa

Przede wszystkim jednak udowodniono prebiotyczne działanie Wakame i pozostałych wodorostów. Nie od dziś wiadomo, że zdrowie całego organizmu pochodzi z jelit. Sprawnie działająca mikroflora jelitowa odpowiada za utrzymanie wysokiej odporności, dobrej kondycji skóry i samopoczucia. Sprzyja sprawnemu trawieniu, zmniejszając ryzyko licznych chorób ogólnoustrojowych. Wakame działa jak prebiotyk, czyli stymuluje prawidłowe bakterie jelitowe do namnażania się i pełnienia swoich dobroczynnych funkcji.

Wakame a układ krwionośny

Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, a także NNKT, regularne spożycie tych glonów wpływa pozytywnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Fukoksantyna nie tylko pomaga zachować prawidłową masę ciała (niezbędną w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych), ale również działa antyoksydacyjnie. Kwasy DHA i EPA regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Dzięki temu spada ryzyko rozwoju choćby miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy choroby wieńcowej.

Wakame a układ nerwowy

Przeprowadzono badania, które udowodniły neuroprotekcyjne działanie Wakame. Składniki w nich zawarte poprawiają przekaźnictwo nerwowe, działają przeciwzapalnie i powodują lepsze odżywienie tkanek, także układu nerwowego. NNKT zawarte w wodorostach wchodzą w skład błon komórkowych, chroniąc przed degeneracją komórek, w tym neuronów. Spada ryzyko wystąpienia schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

Wakame dla diabetyków

Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególnie starannie dobierać elementy swojej codziennej diety, zwłaszcza pod kątem zawartości cukrów. Wakame są zalecanie nie tylko diabetykom, ale także osobom zmagającym się z insulinoopornością. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz uwrażliwienia tkanek na działanie insuliny. W swoim składzie zawierają jedynie węglowodany złożone, przez co nie podnoszą poziomu cukru. Posiadają przy tym niski indeks glikemiczny.

Zastosowanie w gastronomii

Wakame wywodzi się z Japonii i jest tam w dalszym ciągu cenionym produktem spożywczym. Stanowi często wykorzystywany składnik dań z makaronu, zup, sałatek, piklów i wielu innych. Przed spożyciem wystarczy moczyć je w wodzie, a następnie dodać do posiłku. Uwaga! Podczas moczenia w wodzie mogą zwiększyć swoją objętość nawet 10-krotnie. Wakame posiadają smak umami, urozmaicą więc niemal każde danie.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kolb M., Luciana V., Milanovi N., Stocchi V., Evaluation of Marine Algae Wakame (Undaria pinnatifida) and Kombu (Laminaria digitata japonica) as Food Supplements, Food Technology and Biotechnology, 42/2004.
  2. Yoshinaga K., Koikeda T., Maruya R., Nakano T., Effects of Undaria pinnatifida (wakame) on the human intestinal environment, Functional Foods in Health and Disease, 8/2018.
  3. Goraj A., Piotrowska A., Możliwości wykorzystania glonów i składników z nich pozyskiwanych w przemyśle kosmetycznym, Kosmetologia Estetyczna, 3/2019.
  4. Naiki K., Kakehi S., Kodama T., Kuroda H., Ito S., Projections of nutrient supply to a wakame (Undaria pinnatifida) seaweed farm on the Sanriku Coast of Japan, Fisheries Oceanography, 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami