Maska do włosów ze Spiruliną
Maska do włosów ze Spiruliną cieszy się coraz większą popularnością ze względu na efektywność, wydajność i naturalność. Można ją zarówno kupić w sklepie jako produkt [...]
Insulina
Insulina jest anabolicznym hormonem peptydowym odpowiadającym za produkcję i magazynowanie węglowodanów, lipidów oraz białek. Ponadto hamuje ich rozpad i uwalnianie do krwiobiegu. Z insuliną związana jest choroba o nazwie cukrzyca.
Kozie mleko
Mleko kozie cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe, lekkostrawność, a także działanie prozdrowotne.
Prolaktyna
Prolaktyna (PRL) jest peptydowym hormonem wytwarzanym w rytmie okołodobowym oraz wydzielanym przez przysadkę mózgową. Składa się ze 198 aminokwasów.
Tłuszcze
Tłuszcze są dość dużą grupą składników odżywczych. Z fizjologicznego punktu widzenia tłuszcz pokarmowy jest głównie źródłem energii niezbędnej do prawidłowego rozwoju i utrzymania funkcji życiowych organizmu.
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa stanowi coraz częściej występującą nieprawidłową reakcję organizmu na niektóre rodzaje produktów spożywczych. Szacuje się, że dotyka około 7% dzieci i 2% osób dorosłych, przy czym wśród dzieci objawia się w większości już przed 5. rokiem życia.
Popękane usta – przyczyny i leczenie
Popękane usta stanowią częsty defekt zdrowotny i estetyczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy twarz narażona jest na działanie wielu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Problem ten dotyka osób w każdym wieku i bez względu na płeć. Istnieją jednak metody zapobiegawcze, a także wspomagające gojenie pęknięć.
Celiakia
Celiakia, zwana także chorobą trzewną, odnosi się do nadwrażliwości na gluten. To trwająca całe życie enteropatia jelita cienkiego, której przyczyną są zaburzenia trawienia oraz wchłaniania w jelitach. Należy wiedzieć, że celiakia nie jest alergią, choć często bywa z nią mylona. To jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych człowieka.
Leptyna – hormon sytości
Leptyna, zwana również hormonem sytości, jest ważnym peptydem uczestniczącym w długoterminowej kontroli przyjmowania pokarmów. Ponadto pełni w organizmie człowieka wiele innych funkcji, dlatego uznaje się ją za kluczową do prawidłowego funkcjonowania ustroju.
Probiotyki
Probiotyki to ogólnie dostępne, doustne produkty spożywcze zawierające wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Zalicza się je do żywności funkcjonalnej. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego. Ostatnimi czasy coraz częściej wykorzystuje się te produkty w celach leczniczych. Należy jednak pamiętać, że nie są one lekami.
Ubichinol
Ubichinol stanowi zredukowaną postać koenzymu Q10, czyli pozbawioną tlenu. Badaniem i izolowaniem koenzymu zajmował się w dużej mierze dr R.A. Morton. To właśnie on wyodrębnił dwie formy koenzymu: ubichinol oraz ubichinon (postać utlenioną).
Różyczka – łagodna choroba zakaźna
Różyczka należy do dość łagodnych chorób zakaźnych (o ile wystąpi po porodzie), znana jest także jako odra niemiecka.
Kurkumina
Kurkumina jest związkiem pochodzenia roślinnego, pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego (popularnej kurkumy). To właśnie ona decyduje o większości prozdrowotnych właściwości tej przyprawy i nadaje jej charakterystyczną barwę.
Ospa wietrzna
Ospa wietrzna należy do chorób wysoce zakaźnych i występuje na całym świecie. Jej charakterystyczną cechą jest wysypka skórna. Choroba najczęściej dotyczy wieku dziecięcego, jednak może wystąpić u każdego. Po zachorowaniu organizm nabiera odporności, w związku z czym ponowne zachorowania zwykle się nie zdarzają.
Odra
Odra (łac. morbilli) należy do wirusowych chorób zakaźnych wieku dziecięcego, jednak może wystąpić niezależnie od wieku. Pomimo ciągłej intensyfikacji szczepień choroba ta w dalszym ciągu [...]
Solarium
Korzystanie z solarium wciąż należy do popularnych czynności wykonywanych celem poprawy wyglądu zewnętrznego. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zabieg ten wpływa na skórę oraz ogólne zdrowie użytkownika.
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane w ludzkim organizmie, jednak są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Do tej grupy substancji zalicza się kwasy omega-3 oraz omega-6, których podaż powinna odbywać się w odpowiednich proporcjach. Kwas linolowy reprezentuje rodzinę n-6, natomiast alfa-linolenowy rodzinę n-3.
Adrenalina
Adrenalina należy do biogennych amin katecholowych i wraz z noradrenaliną jest syntezowana przez rdzeń nadnerczy. Ma bardzo duże znaczenie w regulacji nastroju i uwagi w okresie czuwania, a także w podtrzymywaniu cyklu sen-czuwanie.
Termogeneza – na czym polega?
Termogeneza jest pojęciem związanym z termoregulacją organizmu. Odnosi się do zespołu fizjologicznych i metabolicznych procesów, a także reakcji behawioralnych, czego celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała.
Hummus
Hummus zalicza się do grupy tradycyjnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to pasta wykonywana najczęściej z ugotowanej, a następnie utartej ciecierzycy, chociaż można do jej przygotowania wykorzystać także inne rośliny strączkowe.