Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
311, 2016

Olejek lawendowy

3 listopada, 2016|Oleje i olejki|

Olejek lawendowy wytwarzany jest z kwiatów lawendy, głównie metodą destylacji z parą wodną. Korzyści zdrowotne wynikające z jego używania to między innymi zdolność do eliminowania napięcia nerwowego oraz łagodzenia zaburzeń oddychania. Olejek lawendowy wpływa również na zmiany skórne, oparzenia czy otarcia, leczenie przeziębień i zapaleń dróg oddechowych.

311, 2016

Spirulina dla dzieci – korzyści dla zdrowia i rozwoju

3 listopada, 2016|Spirulina|

Spirulina to rodzaj alg bogatych w białko, witaminy, minerały, karotenoidy i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki ciała przed uszkodzeniem. Zawiera przede wszystkim składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E, mangan, cynk, miedź, żelazo, selen i kwas gamma linolenowy (niezbędny kwas tłuszczowy). Jakie korzyści wiążą się z jej regularnym zażywaniem? I czy Spirulina dla dzieci to dobry pomysł?

3110, 2016

Spirulina – zielona bomba witaminowa

31 października, 2016|Spirulina|

Spirulina jest rodzajem mikroalgi, która szturmem podbija serca osób dbających o swoje zdrowie. Rośnie w alkalicznych zbiornikach wodnych: jeziora, stawy i baseny. Spirulina jest pełna kluczowych dla naszego organizmu wartości odżywczych: białka, witamin i minerałów. Po włączeniu jej do swojej diety w bardzo krótkim czasie odczujemy pozytywne oddziaływanie tej z natury niepozornej algi poprzez poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Dostarcza składników odżywczych, ma silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo też tak jak chlorella oczyszcza nasz organizm z toksyn.

2710, 2016

5 powodów, aby przekonać się do algi Spirulina

27 października, 2016|Spirulina|

Spirulina w ostatnim czasie zyskuje na popularności ze względu na niesamowite właściwości energetyczne. Wszystko dlatego, że jej skład jest bardzo bogaty w łatwo przyswajalne substancje przez organizm człowieka. Ale czy wiesz, że te algi były źródłem pożywienia w Ameryce Środkowej już od IX wieku? Spirulina była podstawowym składnikiem diety Azteków i uważali ją za główne źródło niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości Spiruliny.

2410, 2016

Witamina d dla wegan – źródła

24 października, 2016|Witamina D|

Witamina D w przeciwieństwie, do niektórych witamin i popularnych superfoods, jest w naszej diecie bardzo ważna. Jej niedobór może prowadzić m.in. do krzywicy i osłabienia układu kostnego. Ze względu na brak mięsa w diecie, witamina D dla wegan jest niezwykle ważna i warto znać jej źródła.

2410, 2016

Lawendowa lemoniada

24 października, 2016|Przepisy|

Lęk to trzeci najczęściej występujący problem zdrowia psychicznego na całym świecie, a każdy cierpi z powodu bólu głowy gdy pojawi się on raz na jakiś czas. Lekarze mogą przepisać leki, aby pomóc nam z tymi problemami walczyć i choć czasami w niektórych przypadkach może to być przydatne, to nie każdy chce korzystać z syntetycznych leków. Istnieją naturalne sposoby zwalczania bólu głowy i lęku. Jednym z nich jest smaczna lawendowa lemoniada.

2010, 2016

Kurkuma, imbir i mleko kokosowe – na problemy żołądkowe

20 października, 2016|Przepisy|

Ciężkostrawne posiłki i słabe trawienie mogą mieć wpływ na problemy żołądkowe w godzinach wieczornych. Mogą również prowadzić do pogorszenia się jakości snu, częstego budzenia czy wystąpienia zgagi, a nawet refluksu. Jednak te problemy mogą być w łatwy sposób zażegnane po użyciu tego naturalnego lekarstwa, składającego się z mleka kokosowego, kurkumy i imbiru.

1910, 2016

Maseczka z czarnuszki

19 października, 2016|Przepisy|

Maseczka z czarnuszki zawiera naturalne składniki odżywcze pochodzące z tej rośliny, duże ilości mikroelementów i witamin znajdujących się w miodzie oraz płatkach owsianych. To doskonała alternatywą dla maseczek dostępnych w drogeriach.

1810, 2016

Sok z dyni

18 października, 2016|Przepisy|

Dynia ma wiele zastosowań w kuchni. Jej miąższ można użyć do zrobienia zupy, placków, muffinów, racuchów czy wykorzystać jako farsz lub zrobić sok dyniowy. Pestki dyni są źródłem żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz miedzi.

1710, 2016

Diagnozowanie z języka

17 października, 2016|Zdrowie|

Badanie języka jest jedną z głównych metod diagnostycznych w tradycyjnej medycynie chińskiej, tak jak badanie tętna. Diagnozowanie z języka opiera się na kilku głównych punktach w celu rozpoznania stanu pacjenta.

1710, 2016

Herbata z imbirem – oczyszcza wątrobę, rozpuszcza kamienie nerkowe

17 października, 2016|Przepisy|

Herbata z imbirem jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Posiada bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i anty-pasożytnicze. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych takich jak witamina C, B1 oraz B2 czy magnez. Zawiera również olejek eteryczny mający wpływ na motorykę przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie żółciopędne. Właściwości imbiru warto wykorzystać pijąc regularnie herbatę z tą rośliną.

1210, 2016

Naturalny syrop na kaszel

12 października, 2016|Przepisy|

Kaszel, katar, zapalenie oskrzeli to niestety nieprzyjemne dolegliwości, które dopadają nas w okresie jesienno-zimowym. Zanim sięgniemy po produkty z aptecznej półki spróbujmy sami naturalnymi metodami zwalczyć katar i kaszel. Można to zrobić przy pomocy naturalnego syropu z miodu i banana.

710, 2016

Co na wzdęcia i gazy?

7 października, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Każda osoba, która doświadczyła problemu jakim są wzdęcia i nadmierne gazy, wie jak czasami jest to kłopotliwe. Intensywność gazów zależna jest od gospodarki jelitowej i znajdujących się tam bakterii oraz gromadzeniu związków siarki.

410, 2016

Wzdęcia – dlaczego pierdzimy?

4 października, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Wielu z nas doświadczyło zakłopotanie i dyskomfort pojawiający się podczas niekontrolowanych wzdęć. Niektórzy mogą się do tego nie przyznać, ale pierdzenie jest na porządku dziennym i jest to normalne u zdrowych ludzi. Można tego nie zauważyć, ale przeciętny człowiek pierdzi szacunkowo co najmniej 14 razy dziennie. Niektórzy ludzie puszczający bardzo nieprzyjemne gazy, częściej niż inni mogą zmagać się tym problemem i doszukiwać przyczyny, a także powodów zaburzeń trawiennych.

210, 2016

Antycellulitowy peeling z kawy

2 października, 2016|Przepisy|

Uparty tłuszcz, który wygląda nieestetyczne na udach, brzuchu, pośladkach i ramionach jest najgorszym koszmarem dla kobiety. Cellulit nie zna ograniczeń wiekowych, nie jest uzależniony od naszej wagi i jest prawdopodobnie jednym z najtrudniejszych defektów do zwalczenia, aby nasza skóra wyglądała zdrowo, gładko i pięknie. Jednak są sposoby, aby z nim walczyć.

3009, 2016

Unikanie słońca może być tak niebezpieczne jak palenie

30 września, 2016|Ciekawostki|

Powszechnie uważa się, że lepiej jest unikać opalania i ekspozycji na słońce, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry. Jednak wszystkie najnowsze dane i informacje, pojawiające się na temat witaminy D i jej znaczenia w naszym organizmie zmuszają naukowców do podważenia tej mądrości. Okazuje się bowiem, że unikanie słońca jest istotnym zagrożeniem dla zdrowia.

3009, 2016

Cytrynowo kokosowy pudding na ból stawów

30 września, 2016|Przepisy|

Ten niskowęglowodanowy, ketogeniczny deser pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.

2809, 2016

Koktajl oczyszczający

28 września, 2016|Koktajle|

Zielony koktajl oczyszczający z natki pietruszki i Spiruliny to skuteczny sposób na pozbycie się z organizmu toksyn oraz zmniejszenie uczucia zmęczenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis, [...]

Przejdź do góry