Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy posiada szerokie spektrum zastosowania, z którego w bardzo prosty i przyjemny sposób możemy korzystać każdego dnia. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, głównie do zmiękczania i nawilżenia skóry, łagodzenia chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry oraz do ogólnej poprawy kondycji włosów w postaci serum na włosy. Oprócz tego warto zastosować olej kokosowy jako jeden ze składników peelingu do ciała. Jednak kosmetyka to nie jedyne zastosowanie oleju kokosowego - również często stosuje się go w kuchni.
Spirulina a karmienie piersią
Karmienie piersią, w przypadku gdy pojawiają się różnego rodzaju powikłania lub zmiany biologiczne, może być powodem do niepokoju, u niektórych kobiet. Ostatnimi czasy, matki karmiące często przerzucają się na zdrowe jedzenie, a w szczególności superfood. Jednym z nich, posiadającym bogactwo wszystkich niezbędnych składników odżywczych do produkcji zdrowego i wystarczającej ilości mleka, jest Spirulina.
Czarnuszka na astmę
Astma to przewlekła choroba dróg oddechowych wywołująca zwężenie oskrzeli, które są podstawowymi narzędziami, niezbędnymi przy prawidłowym oddychaniu. Tradycyjne leki mogą pomóc w zapobieganiu i skutecznej kontroli objawów astmy, a większość z nich jest przepisywana przez lekarza po uprzednim przeprowadzeniu szczegółowych badań. Istnieją również alternatywne metody leczenia - czarnuszka na astmę może złagodzić niektóre z objawów tej choroby.
Naturalne sposoby na wypadanie włosów
Osoba dorosła ma na głowie od 100 000 do 150 000 włosów i traci ich od 50 do 100 dziennie. Może to wydawać się dużo, [...]
Kawa kuloodporna (bulletproof coffee)
Kawa jest jednym z najstarszych na świecie napojów spożywanych przez ludzi. Po raz pierwszy zaczęto ją pić w Afryce Północnej i Ameryce Południowej prawie cztery [...]
Spirulina – przeciwwskazania
Spirulina to bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawiera szereg witamin, minerałów i składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen, a także kwas linolenowy - nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim. W jej składzie znajdują się również duże ilości karotenoidów - rodzaju przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.
Kolagen w organizmie
Kolagen w organizmie to najobficiej występujące białko, szczególnie typ 1. Znajduje się w kościach, mięśniach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych, układzie trawiennym i skórze. Jest on niezbędną substancją w naszym organizmie. Najprościej mówiąc, jeżeli chodzi o ścięgna i stawy, kolagen jest jak klej, ponieważ pomaga utrzymać ciało razem, a także wzmacnia i nadaje elastyczność skórze.
Spirulina
Spirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze [...]
Spirulina w ciąży – dlaczego warto ją przyjmować?
Ciąża to wspaniały okres w życiu kobiety, który liczy się od momentu poczęcia aż do momentu narodzin. Utrzymanie zdrowia przez cały okres ciąży jest niezwykle ważne zarówno dla matki, jak i płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze jest wręcz konieczna. Czy Spirulina w ciąży to dobry wybór?
„Zdrowa” żywność, którą lepiej unikać
Zdrowa żywność i i zewsząd otaczające nas reklamy, etykiety, a także banery różnych produktów spożywczych często prowadzą do niezrozumiałego przekazu oraz mogą być mylnie interpretowane. Zdrowa żywność może okazać się wcale nie taka zdrowa, a nawet czasem szkodliwa. "Bez cukru", "ekologiczne", "organiczne", "naturalne" - hasła reklamowe często wprowadzają konsumentów w błąd. Dzięki takim zabiegom, możemy myśleć o naszej diecie jako zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej. Jednak jeśli przyjrzymy się jej głębiej, okaże się, że wiele produktów lepiej jest unikać. Przedstawiamy listę najpopularniejszej "zdrowej" żywności, którą warto odstawić.
Algi
Algi to rośliny, które występują na Ziemi od wieków. Były spożywane jako żywność, a także uważane za lek w prymitywnych czasach życia. Spożywanie przez ludzi [...]
Jakie produkty zawierają błonnik?
Błonnik (ang. fiber) - wiemy, że go potrzebujemy. Jednak nawet gdy zsumujemy jego ilość w codziennej diecie to wychodzi, że u większości osób występuje niedobór błonnika. Nowa moda na szybkie jedzenie (fast food) spowodowała poważne braki w diecie składników odżywczych w organizmie. Zalicza się również do nich błonnik.
Sucha skóra – 5 sposobów na jej nawilżenie
Sucha skóra może objawiać się szczególnie jesienią i zimą, gdy narażona jest na chłodne powietrze na zewnątrz i suche w pomieszczeniach. Dodatkowo, pogarszamy jej stan, gdy używamy żrące środki czystości do sprzątania. Zazwyczaj, gdy myjemy ręce zmywamy naturalne substancje nawilżające wytwarzane przez organizm i często zapominamy po tych czynnościach użyć balsamu lub kremu, aby skóra nie stała się sucha. Jednak nie należy tylko dbać o skórę z zewnątrz. Najważniejsze jest utrzymanie jej w zdrowiu od wewnątrz.
Spirulina dla każdego – dzieci, młodzieży i dorosłych
Spirulina jest kompletnym źródłem białka i łatwo wchłanialnych składników odżywczych. Uzupełnia niedobory żywieniowe. Dzięki obfitości biologicznego żelaza, Spirulina pomaga zwalczać anemię spowodowaną jego niedoborem, zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Przeziębienie i grypa – jak nie chorować?
Istnieje ponad 100 odmian rinowirusów, które są najpopularniejszym czynnikiem zakaźnym u ludzi i powodują najpowszechniej znaną chorobę - przeziębienie. I właśnie ich różnorodność przyczynia się do łapania przeziębień sezon po sezonie we wszystkich częściach świata. U osób dorosłych do przeziębienia dochodzi średnio 2-5 razy w ciągu roku, natomiast u dzieci znacznie częściej (szczególnie u tych, chodzących do szkoły). Również osoby starsze, ze względu na osłabiony system odporny łatwiej się przeziębiają. Niestety na tę chorobę nie ma skutecznego lekarstwa. Można jednak obniżyć ryzyko jej wystąpienia.
Odporność – naturalne sposoby na wzmocnienie
Odporność jest niezwykle ważna, aby uchronić organizm przed różnego rodzaju chorobami i infekcjami. Silny układ odpornościowy pozwala zachować zdrowie. Jednak niedobory żywieniowe, brak niezbędnych substancji odżywczych oraz aktywność fizyczna, a także duża ilość stresu może upośledzić jego funkcjonowanie zwiększając ryzyko zachorowania.
Spirulina – właściwości, które warto znać
Spirulina jest jednym z najnowszych odkryć pośród dostępnych suplementów diety na rynku. W chwili obecnej najczęściej zwracamy uwagę na naturalne produkty, ponieważ są bezpieczne i nie mają praktycznie żadnych skutków ubocznych jeżeli są przyjmowane zgodnie z zaleceniem.
Spirulina w okresie jesienno-zimowym
Najnowsze badania potwierdzają, że przyjmując regularnie Spirulinę można skutecznie walczyć w naturalny sposób z częstym przeziębieniem lub grypą, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ta mała zielono-niebieska alga jest bardzo bogata w naturalne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy 6 najważniejszych powodów dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.
Sposoby na ból
Ból, migreny, dyskomfort i wiele podobnych objawów. Każdy z nas czasami odczuwa jakiś rodzaj bólu. Jakie sposoby na ból najczęściej są stosowane przez znaczną część społeczeństwa? Leki przeciwbólowe. Większość ludzi nawet nie zawaha się, a nawet nie przemyśli tego kroku i natychmiast sięga po leki z apteki czy dostępne w większości sklepów.
Jak jeść Spirulinę?
Spirulina jest idealna dla każdego kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminy i minerały, a także inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Szczególne znaczenie ma dla tych, którzy wybrali dietę wegańską lub wegetariańską. Spirulina jest również doskonałym dodatkiem do każdego stylu życia. Można spożywać ją na różne sposoby. Jednak nie każdy wie jak jeść Spirulinę. Zobacz jak i gdzie najlepiej ją dodawać.