Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 12 października 2021

AnginowiecAnginowiec (inaczej geranium lub pelargonia pachnąca) to roślina uprawna z rodziny bodziszkowatych. Jest półkrzewem, którego wysokość może dojść do 1 metra. W przydomowych ogrodach geranium ceni się ze względu na piękne kwiaty oraz intensywny, orzeźwiający, różany zapach. Szczególnie mocno można go odczuć podczas pocierania liści. Warto wiedzieć, że roślina posiada właściwości lecznicze, stosowana jest również w kosmetologii.

Anginowiec – właściwości

Anginowiec posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, odkażające oraz przeciwbólowe. Całe jego zdrowotne działanie opiera się na dużej zawartości w składzie eugenolu, linalolu oraz cytronellolu – związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Roślina jest uznawana za adaptogen, czyli lek ziołowy wspomagający zwalczanie stresu. Pozostałe właściwości obejmują:

  • działanie delikatnie moczopędne;
  • zmniejszanie dolegliwości bólowych;
  • regulację gospodarki hormonalnej, także u kobiet po menopauzie;
  • zmniejszanie intensywności zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
  • pozytywny wpływ na libido;
  • pobudzanie układu nerwowego;
  • wspomaganie koncentracji;
  • zmniejszanie objawów depresji;
  • poprawę samopoczucia.

Pelargonia pachnąca stosowana w postaci mieszanki olejków eterycznych jest idealnym środkiem do inhalacji dróg oddechowych. Skutecznie uśmierza katar, kaszel i wspomaga wykrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Ułatwia oddychanie, dlatego często umieszcza się kilka kropel olejku na poduszce.

Wykazano, że anginowiec wpływa leczniczo na skórę. Przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza intensywność łojotoku i łuszczycy oraz łagodzi stany zapalne. Wspomaga walkę z opryszczką wargową, której głównym objawem jest powstawanie bolesnych nadżerek w okolicach ust. Wystarczy mocno rozcieńczyć olejek i nałożyć wacikiem na zmiany skórne.

Zobacz również: Cytryniec chiński – korzyści zdrowotne.

Anginowiec w kosmetologii

W kosmetologii najczęściej wykorzystuje się olejek eteryczny pozyskiwany z liści rośliny. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwzapalne, dlatego sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej czy problematycznej. Nie podrażnia cery, lecz delikatnie ją oczyszcza – z dodatkiem olejku z anginowca można przyrządzać domowe płyny micelarne. Przy pielęgnacji całego ciała ujędrnia je i uelastycznia, może wspomagać zmniejszanie widoczności cellulitu.

W przypadku włosów, olejek geraniowy przywraca fizjologiczne pH skóry głowy i tym samym wpływa na wzrost włosów. Nawilża je i chroni przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych. Jego uniwersalność sprawia, że nada się przy pielęgnacji włosów każdej porowatości. Olejek można stosować do metody OCM.

Zobacz również: Olejek migdałowy – właściwości pielęgnacyjne.

Z czym łączyć olejek geraniowy?

Zapach geranium określa się jako delikatnie kwiatowy z lekką nutą cytrusową. Ten subtelny, słodki aromat skutecznie poprawia nastrój i wprowadza przyjazną atmosferę. Aby uzyskać rozmaite kompozycje zapachowe łączy się z go z innymi olejkami. Najczęściej z olejkiem lawendowym, olejkiem cytrynowym, olejkiem goździkowym i olejkiem paczulowym. Jednak równie dobrze skomponuje się z olejkiem jałowcowym czy olejkiem ylang ylang. Jako dodatek do oleju arganowego lub oleju kokosowego dobrze sprawdzi się do masażu całego ciała.

Inne zastosowania anginowca

Olejek eteryczny z anginowca często stosuje się jako substancję odświeżającą pomieszczenia. Przygotowując zapachowe świece woskowe wystarczy dodać do nich kilka kropel olejku lub zaopatrzyć się w kominki zapachowe czy dyfuzory. Jeśli pomieszamy kilka kropel olejku z wodą destylowaną, a następnie umieścimy mieszankę w pojemniku typu spray, otrzymamy antybakteryjny odświeżacz powietrza chroniący domowników przez infekcjami.

Nieco rzadziej geranium stosuje się w gastronomii. Wystarczy dodać listek do herbaty, aby nadać jej oryginalny i niezwykle aromatyczny charakter. W cukiernictwie olejki eteryczne stosowane są do wyrobu tzw. olejków zapachowych, nadających aromat ciastkom, pralinom, lizakom czy innym słodyczom. Ciekawy, bogaty zapach geranium sprawia, że jest jednym z ulubionych olejków stosowanych w przemyśle perfumeryjnym.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
  2. Kędzia A., Wrażliwość bakterii beztlenowych na olejek geraniowy, Postępy Fitoterapii, 3/2007.
  3. Kucharska M., Szymańska J., Wesołowski W., Bruchajzer E., Frydrych B., Porównanie składu chemicznego wybranych olejków eterycznych stosowanych w chorobach układu oddechowego, Medycyna Pracy, 2/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami