Aktualizacja: 27 stycznia 2025
Spirulina z jogurtem okazuje się być niezwykle korzystnym połączeniem, szczególnie w kontekście wspierania zdrowia układu pokarmowego oraz odporności organizmu. Wszystko przez to, że jogurt (bez dodatku cukru i barwników) jest naturalnym probiotykiem, a Spirulina algą zaliczaną do grona superfoods – żywności o potwierdzonych badaniami właściwościach prozdrowotnych. Co warto wiedzieć o takim połączeniu?
Właściwości jogurtu naturalnego
Fermentowane napoje mleczne, a takimi są jogurty naturalne, charakteryzują się podwyższoną wartością odżywczą i prozdrowotną. Na ich wszechstronne, korzystne właściwości wpływa zwłaszcza obecność żywych kultur bakterii starterowych. W ich skład najczęściej wchodzą: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii, ale i szczepy Bifidobacterium. Różnorodność bakterii korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie samych jelit, a więc i poprawę procesów trawiennych, ale również na wyciszanie stanów zapalnych miejscowych i ogólnoustrojowych. W pierwszej kolejności zauważa się złagodzenie zapaleń w obrębie żołądka i jelit, np. w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodów żołądka czy zespołu jelita drażliwego. Przywrócenie równowagi jelit oddziałuje natomiast na stany zapalne w całym organizmie, które pojawiają się w ustroju np. w przebiegu chorób reumatycznych czy z autoagresji. Spożycie fermentowanych napojów mlecznych jest rekomendowane każdemu człowiekowi. Są one też bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży.
Jogurty naturalne sprawiają, że wzmacnia się szczelność jelit, ogólna odporność organizmu, a dolegliwości trawienne takie jak zaparcia czy biegunki zostają wyciszone. Złagodzone zostają też bóle brzucha, i co ciekawe, problemy dermatologiczne. Dlatego przy trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry i innych chorobach skórnych tak mocno podkreśla się rolę probiotyków w diecie. Na koniec warto wspomnieć, że jogurty naturalne poprawiają samopoczucie. Mówi się, że zdrowie całego organizmu pochodzi z jelit i rzeczywiście ma to przełożenie na realne życie.
Właściwości Spiruliny
Kolejnym, niezwykle wartościowym produktem w diecie człowieka, o całkowicie naturalnym pochodzeniu, jest Spirulina. Ta niebieskozielona alga słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka o stopniu przyswajania zbliżonym do białka pochodzenia zwierzęcego. Ma też szereg aminokwasów, NNKT, dużo żelaza i wysoki poziom innych związków mineralnych, a także błonnik pokarmowy. Składnikami o właściwościach silnie biologicznie aktywnych są fikocyjanina, karotenoidy, polifenole. Spirulina jest badana od lat i wciąż zaskakuje naukowców. Ze względu na niezwykle bogaty skład i potwierdzone klinicznie właściwości prozdrowotne zalicza się ją do grona superfoods.
Systematyczna suplementacja Spiruliny wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy i układ pokarmowy. Udowodniono, że reguluje ciśnienie, glikemię i poziom cholesterolu, poprawia samopoczucie, przeciwdziałając depresji, poprawia trawienie dzięki zawartości błonnika, a więc i wspiera równowagę mikroflory jelitowej. W tym działaniu wspiera jogurt naturalny, jednak uzupełnia go też o inne właściwości. Spirulina to bardzo silny antyoksydant, z czego warto korzystać.
Spirulina z jogurtem – jak jeść?
Połączenie takie jak Spirulina z jogurtem naturalnym wydaje się być więc bardzo dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że algi w proszku mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego ich izolowane przyjmowanie może nie być komfortowe dla każdego. Szuka się tym samym sposobów na zamaskowanie tego smaku, co jest możliwe poprzez połączenie Spiruliny z jogurtem. Wystarczy kupić opakowanie jogurtu naturalnego, zmieszać je z łyżeczką Spiruliny w proszku oraz innymi dodatkami, które lubimy. Mogą to być: owoce, orzechy, nasiona, płatki owsiane lub płatki kukurydziane, odrobina naturalnego miodu pszczelego. Takie połączenie stanie się smacznym i wartościowym śniadaniem.
Zobacz również: Spirulina w proszku czy w tabletkach.
Spirulinę z jogurtem można podawać też dzieciom. Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem jest alergia na algi bądź na laktozę. Jednak w drugim przypadku zawsze można znaleźć na półce sklepowej jogurty bez laktozy w składzie.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, Tom 4, nr 4, 199-209.
- Dołhańczuk-Śródka A., Nabrdalik M., Maślak N., Wąsiewicz N., Ziembik Z., Właściwości reologiczne jogurtów naturalnych, Proceedings of ECOpole, 9/2015.
Zostaw komentarz