Batoniki ananasowo-daktylowe

Batoniki ananasowo-daktyloweJeśli masz ochotę na coś słodkiego koniecznie wypróbuj ten przepis. Słodki karmel idealnie komponuje się z cierpkim smakiem ananasa. Z dodatkiem wiórków kokosowych smakuje wyśmienicie!

Zazwyczaj na karmel składają się niezbyt zdrowe składniki takie jak cukier rafinowany, masło i śmietana. Jednak w tym przepisie karmel jest całkowicie naturalny i zrobiony na bazie daktyli.

Daktyle są bardzo dobrym źródłem błonnika, który w naturalny sposób wspomaga procesy trawienne. Są one również bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, w tym żelazo, potas, miedź, magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę K. Witamina A i K mają wpływ na na zdrowie naszych oczu, a także utrzymują naszą skórę w dobrej kondycji.

Batoniki ananasowo-daktylowe to szybki deser bez pieczenia, a przepis jest niezwykle prosty do wykonania.

Dla ilości osób: 8

Czas przygotowania: 15 minut

Czas zamrażania: 2,5 godziny

Karmel

1 szklanka daktyli
½ szklanki wody

Migdałowo-kokosowa baza

½ szklanki daktyli
½ szklanki migdałów
½ szklanki wiórków kokosowych
¼ szklanki owsa
¼ szklanki rodzynek
1 łyżka miodu

Pokrycie

Świeże plastry ananasa

Przygotowanie

  1. Aby przygotować sos karmelowy, umieść daktyle i wodę w malakserze i mieszaj, aż uzyska gładką konsystencję syropu. Odłóż na bok.
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia (20 cm x 10 cm). Ostrożnie ułóż kawałki ananasa na dnie foremki.
  3. Polej ananasa przygotowanym sosem karmelowym i pozostaw w zamrażalce przez co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj bazę.
  4. Aby zrobić bazę, umieść wszystkie składniki w malakserze i miksuj, aż mieszanina zacznie się sklejać między palcami.
  5. Wyjmij formę z zamrażarki, a następnie bazę ułóż na wierzchu. Im mocniej i dokładniej ją rozprowadzisz na powierzchni sosu i ananasa, tym lepiej będą się trzymać razem, po odwróceniu do góry nogami.
  6. Umieścić formę z powrotem w zamrażarce na około 2 godziny w celu stwardnienia.
  7. Gdy wszystko jest gotowe, odwróć formę do góry nogami na talerz.
  8. Pokrój ostrożnie ostrym nożem na kawałki w kształcie batonika.

Gotowe! Ciesz się wspaniałym smakiem zdrowych batoników.

Uwaga: Batoniki mogą być przechowywane w zamrażalce przez 1 tydzień. Wystarczy rozmrozić je przez 15 minut, gdy tylko masz ochotę na pyszny deser.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *