Jak jeść Spirulinę? Smoothie, makaron, deser

Aktualizacja

Jak jeść alge SpirulinaSpirulina jest idealna dla każdego kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminy i minerały, a także inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Szczególne znaczenie ma dla tych, którzy wybrali dietę wegańską lub wegetariańską. Spirulina jest również doskonałym dodatkiem do każdego stylu życia. Można spożywać ją na różne sposoby. Jednak nie każdy wie jak jeść Spirulinę. Zobacz jak i gdzie najlepiej ją dodawać.

Dlaczego Spirulina jest dobra dla Ciebie?

Spirulina zaliczana jest do kategorii produktów Superfood. Zawiera wysoką zawartość bardzo dobrze przyswajalnego białka, witaminy takie jak m.in. A, B, E, K, a także sole mineralne takie jak m. in. żelazo, magnez i wapń. Ciekawostką jest to, że NASA dodaje algę Spirulina do diety astronautów, ponieważ uzupełnia ona niedobory składników odżywczych, a także pozwala na szybką regenerację po powrocie z misji.

Zazwyczaj Spirulina jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, specjalistycznych sklepach internetowych zajmujących się sprzedażą tych właśnie produktów, na stronach producentów, a także w aptekach. Dostępna jest w różnych postaciach. Alga Spirulina może być sprzedawana w tabletkach lub drobno zmielonym proszku. Przed zakupem należy zawsze przeczytać etykietę i upewnić się, że jest ona bez żadnych dodatków. Tylko wysokiej jakości produkt, od zaufanego producenta da nam pewność, że skorzystamy z wszystkich właściwości Spiruliny.

Jak jeść Spirulinę w proszku?

1. Smoothie lub sok.

Spirulina w proszku może być wykorzystana do zrobienia smoothie lub soku. Jak? To bardzo proste. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanej Spiruliny do ulubionego smoothie czy soku. Zwiększy to spożycie antyoksydantów i zapewni solidną dawkę wysokiej jakości białka, a także witamin i minerałów. Warto dodać Spirulinę do smoothie złożonego ze składników takich jak szpinak, cukinia i seler lub świeżego soku z granatu czy pomarańczy.

Jak dokładnie przygotować takie smoothie?

Przygotuj:

  • 4 jabłka (grubo pokrojone)
  • 1 cukinia (pokrojona)
  • szpinak (garść)
  • awocado (obrane, pokrojone)
  • lód
  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • seler naciowy (dekoracyjnie)

lub

  • seler naciowy (2 łodygi)
  • 1/3 ogórka (pokrojona)
  • rukiew wodna (garść)
  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (dla smaku)

Sposób przygotowania:

Aby przygotować smoothie umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Można dodać kruszony lód i ponownie wymieszać. Gdy smoothie będzie zbyt gęste należy dodać więcej lodu lub wody mineralnej i jeszcze raz wymieszać.

Jest to jeden z przykładów jak wykorzystać algę Spirulina w postaci proszku. Kolejny to makaron lub kopytka ze Spiruliny.

2. Makaron lub kopytka ze Spiruliny.

Spirulina jest bardzo dobrym dodatkiem do makaronów i kopytek, ponieważ ich smak po ugotowaniu staje się neutralny. Wystarczy jedna łyżeczka, aby nadać kluskom wspaniały niebiesko-zielony odcień. Dodaj odrobinę Spiruliny w proszku do tradycyjnie zrobionego ciasta na makaron.

Przygotuj:

  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • mąka (semolina z pszenicy durum)
  • woda (ostudzona, letnia)
  • naczynie (miska)

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do naczynia.
  2. Następnie dodaj Spirulinę w proszku.
  3. Wlej wodę (w takiej ilości, aby powstała jednolita, zbita masa na ciasto makaronowe).

Gotowe!

3. Jak jeść Spirulinę w sosach sałatkowych?

Sosy sałatkowe to kolejny świetny sposób na wprowadzenie Spiruliny do codziennej diety. Można ją dodać np. do sosu winegret (vinaigrette) lub przepisu na sos sałatkowy złożony z:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczki Spiruliny w proszku
  • soku z cytryny
  • oliwy z oliwek

Tak naprawdę alga Spirulina może być użyta w każdego rodzaju sosie do sałatek. Będzie stanowiła bardzo wartościowy i bogaty w składniki odżywcze dodatek do dania.

4. Spirulina w zdrowych deserach białkowych.

Smakosze zdrowych przekąsek zasmakują z pewnością kulki truflowo-kokosowe ze Spiruliną. Jedząc je nie tylko będziemy rozkoszować się ich smakiem, ale również nasz organizm będzie utrzymywany w zdrowiu, ponieważ dostarczać mu będziemy niezbędne składniki odżywcze w czystej postaci.

Jak przygotować kokosowe trufle ze Spiruliną?

Przygotuj:

  • 0,75 szklanki masła kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki startego kokosa
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka Spiruliny w proszku
  • 0,25 szklanki pokruszonych pistacji

Sposób przygotowania:

1. Po pierwsze w średniej wielkości misce dodaj i wymieszaj:

  • masło kokosowe
  • 1,5 szklanki startego kokosa
  • ekstrakt waniliowy
  • syrop z agawy
  • Spirulinę w proszku

2. Po drugie nałóż 1 czubatą łyżkę powstałej masy na rękę i roluj w kłębek. Powtarzaj, aż otrzymasz około 20 kulek. Następnie umieść kulki na blaszce.

3. Po trzecie posyp kruszonymi pistacjami i wiórkami kokos na dwóch oddzielnych talerzach. Następnie roluj każdą kulkę w dodatkach według potrzeby.

4. Po czwarte umieść kulki ponownie na blaszce i włóż do lodówki na 30 minut.

Smacznego!

Gotowe kulki kokosowe ze Spiruliną mogą być przechowywane w lodówce przez okres do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. janielka
    janielka says:

    Nie jem jeszcze tego specyfiku, ale wiele słyszałam o spirulinie. Uwielbiam makaron więc może na początek ten przepis z makaronem

    Odpowiedz
  2. lovhealthylife
    lovhealthylife says:

    Spirulinę spożywam od dłuższego czasu, aktualnie w wersji płynnej – 21 dniowa kuracja, a sproszkowaną spirulinę dodaję do koktajli 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *