Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 29 czerwca 2025

Sproszkowane algiSproszkowane algi to inaczej suszone i zmielone glony morskie lub słodkowodne, które są bogatym źródłem składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Często zalicza się je do grona tzw. superfoods. Najpopularniejsze spośród nich to Spirulina i Chlorella, będące zarówno cenionymi suplementami diety, jak i kosmetykami czy składnikami żywności.

Sproszkowane algi – charakterystyka

Mianem sproszkowanych alg określić można wszystkie glony, które w procesie produkcyjnym zostały poddane sproszkowaniu, przybierają więc formę sypką. Najpopularniejsze są oczywiście wspomniane wcześniej Spirulina i Chlorella, choć w rzeczywistości wyróżnia się wiele alg mających zastosowanie w różnych dziedzinach ludzkiego życia. Pozostałymi są m.in.: morszczyn pęcherzykowaty, wakame, nori (bez których niewyobrażalna jest choćby kuchnia azjatycka).

Spirulina

Spirulina jest algą z gromady sinic. Fachowo zalicza się ją nie tyle do alg, ile do cyjanobakterii, z którymi ma wiele wspólnego. Stanowi powszechny składnik planktonu szczególnie na terenach jezior Afryki, choć współcześnie pozyskuje się ją w skali masowej w różnych częściach świata. Wysoką jakością cieszy się przykładowo Spirulina z czystych wód Tajwanu, gdzie środowisko do jej uprawy jest jednym z najlepszych na świecie. Jej zabarwienie jest niebiesko-zielone, a pod od mikroskopem przyjmuje postać spirali (stąd właśnie wzięła się jej nazwa). W składzie chemicznym Spiruliny znaleźć można przede wszystkim substancje odżywcze takie jak:

Warto zaznaczyć, że białko jest równie przyswajalne, jak to pochodzenia zwierzęcego, co rzadko zdarza się w przypadku źródeł roślinnych. Z kolei zawartość żelaza w 100 g Spiruliny jest nawet wyższa, niż mam to miejsce w przypadku mięsa wołowego.

Spirulina bioalgi

Spirulina z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Spiruliny bioalgi do wglądu tutaj: Spirulina – badanie (certyfikat).

Chlorella

Z kolei Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga stanowiąca najbogatsze źródło chlorofilu spośród wszystkich roślina żyjących na ziemi. Zalicza się ja do grona zielonych alg, właśnie z tego względu. Chlorofil jest barwnikiem nie tylko o działaniu silnie antyoksydacyjnym, ale również odpowiadającym za zielony kolor tkanek, w których się znajduje. W trakcie produkcji suplementów istotna jest obróbka Chlorelli – posiada ona bowiem ścianę komórkową, której organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Należy zatem ją rozwierać, co uwalnia znajdujące się wewnątrz cenne składniki odżywcze i zwiększa ich biodostępność.

Zobacz również: Rozerwana ściana komórkowa w aldze Chlorella – dlaczego jest to ważne?

W składzie Chlorelli znaleźć można przede wszystkim sporą zawartość:

Chlorella bioalgi

Chlorella z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Chlorelli bioalgi do wglądu tutaj: Chlorella – certyfikat (badanie).

Obie algi można kupić zarówno w formie proszku, jak i tabletek, co pozwala dopasować sposób suplementacji do własnych potrzeb. Spirulina w proszku jest chętnie dodawana do smoothie, soków i potraw, ale dla osób preferujących wygodę, dostępna jest również Spirulina w tabletkach, które ułatwiają szybkie i precyzyjne dawkowanie. Podobnie Chlorella w proszku sprawdza się jako składnik koktajli czy zdrowych przepisów, natomiast Chlorella w tabletkach stanowi praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i w łatwy, naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn.

Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.

Sproszkowane algi – działanie

Algi korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ ich składniki biologicznie aktywne wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i glikemię oraz poziom trójglicerydów, które są potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób kardiologicznych takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Zmniejszają też stany zapalne, co jest w dzisiejszych czasach niezmiernie istotne. Sproszkowane algi wspierają czynność mózgu i całego układu nerwowego, przeciwdziałają depresji, niektórym chorobom nowotworowym, wspierają kondycję skóry (także w przebiegu chorób dermatologicznych o charakterze przewlekłym). Spirulina dodatkowo odżywia organizm wielokierunkowo, w tym także dostarczając mu pełnowartościowego białka. Jest więc idealnym wsparciem dietetycznym dla osób będących zarówno na diecie wegańskiej jak i diecie wegetariańskiej.

Oczyszczanie organizmu za pomocą Chlorelli jest tematem, który warto omówić odrębnie. Jedną z podstawowych funkcji tej algi jest bowiem detoksykacja organizmu, co może się odbywać na 2 sposoby. Po pierwsze, cenne składniki odżywcze znajdujące się w aldze wchodzą w interakcje ze szkodliwymi związkami, metalami ciężkimi i toksynami już w przewodzie pokarmowym. Jest to tak zwana chelatacja, czyli wiązanie szkodliwych substancji i tym sposobem usuwanie ich z organizmu. Drugi sposób jest nieco bardziej złożony, jako że obejmuje pochłanianie już strawionych cząstek, a raczej ich części. Następnie organizm wykorzystuje je do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych.

Jak stosować sproszkowane algi?

W celach spożywczych wystarczy sproszkowane algi rozmieszać z wodą, sokiem owocowym lub dodać miarkę do smoothie owocowo-warzywnego. W ten sposób można (a nawet powinno się) przyjmować je każdego dnia przez dłuższy czas. Jedynie systematyczność zapewni pożądane rezultaty. Sproszkowane algi nadają się też do owsianek czy jogurtów. Należy jednak mieć na uwadze, że Spirulina ze względu na mocny, charakterystyczny zapach i posmak może wpłynąć na ostateczny odbiór sensoryczny dania.

Zobacz również: Spirulina z jogurtem.

Sproszkowane algi stosuje się także w celach kosmetycznych. Wówczas można zmieszać miarkę proszku np. z kefirem, maślanką, żółtkiem jaja, czy nawet zwykłą wodą (tylko w innych proporcjach, niż w celach suplementacyjnych, aby powstała mieszanka miała konsystencję papki). Nakłada się to na skórę i trzyma w formie maseczki około 15 minut. Jeśli natomiast dodamy jeszcze zmielone orzechy, fusy po kawie czy nasiona chia, otrzymamy wartościowy, naturalny peeling mechaniczny.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 6/2016.
  4. Rani K., Sandal N., A comprehensive review on chlorella- its composition, health benefits, market and regulatory scenario, The Pharma Innovation Journal, 7/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami