Dieta rozdzielna – czym jest i jak działa

Dieta rozdzielna - dieta nielaczeniaGłówną cechą diety rozdzielnej jest niełączenie żywności o przeważającej zawartości białka z pokarmem zawierającym głównie węglowodany. Celem takiego rozdzielenia jest odciążenie układu pokarmowego, który inaczej trawi jedne, inaczej drugie produkty, a ich połączenie powoduje trudności z przemianą materii. Oprócz produktów białkowych i węglowodanowych wyróżnia się jeszcze trzecią grupę – produkty neutralne. Generalnie w diecie rozdzielnej chodzi o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, ponieważ nieodpowiednie łączenie produktów spożywczych powoduje niekorzystne dla zdrowia zakwaszenie.

Dieta rozdzielna – pochodzenie

Idea diety rozdzielnej narodziła się w USA, a jej twórcą był doktor William Howard Hay, który poszukiwał sposobu na własną chorobę nerek, podczas gdy medycyna konwencjonalna nie była w stanie mu pomóc. Stosując charakterystyczny sposób odżywiania pozbył się dolegliwości, stracił nadwagę i poprawił swoją sprawność. Następnie dr Hay zalecał dietę rozdzielną swoim pacjentom oraz wydał książkę w 1930 roku, przekonując o korzyściach z rezygnacji z takich połączeń jak: mięso i ziemniaki, ryba i ryż, kurczak i makaron itp., na korzyść spożywania jednej i drugiej grupy produktów z takim pożywieniem, jak gotowane i surowe warzywa oraz tłuszcze.

Dieta rozdzielna – grupy produktów

Produkty z grupy białkowej:

– mięso;
– ryby i owoce morza (nie wędzone);
– wyroby sojowe;
– jajka;
– mleko;
– sery żółte o zawartości tłuszczu poniżej 50%;
– gotowane pomidory;
– owoce rosnące na krzewach;
– kwaśne jabłka, gruszki, pigwy;
– owoce pestkowe;
– winogrona;
– owoce cytrusowe;
– owoce egzotyczne (oprócz bananów, fig, daktyli);
– niektóre napoje: herbata owocowa, wino, szampan, soki owocowe.

Chociaż niektóre z ww produktów nie zawierają wiele białka, ich spożywanie może zaburzać trawienie produktów z grupy węglowodanowej, dlatego zostały umieszczone w grupie białkowej.

Produkty z grupy węglowodanowej:

– zboża;
– kasza gryczana;
– produkty pełnoziarniste;
– ziemniaki;
– mąka ziemniaczana;
– następujące owoce: banany, słodkie jabłka, świeże figi i daktyle;
– suszone owoce;
– produkty do słodzenia: syrop fruktozowy, miód, syrop klonowy, nektar;
– proszek do pieczenia;
– budyń w proszku.

Produkty neutralne:

– tłuszcze (z wyjątkiem tłuszczów utwardzanych) np. oleje, masło;
– produkty mleczno-kwaśne np. jogurt, twarożek, śmietana;
– ser zawartością tłuszczu co najmniej 60%;
– wędliny surowe lub wędzone;
– surowe, wędzone lub marynowane ryby;
– większość warzyw (oprócz ziemniaków);
– sałaty;
– grzyby;
– kiełki i zarodki;
– zioła, przyprawy, skórka z cytryny;
– orzechy i nasiona (oprócz orzeszków ziemnych)
– czarne jagody;
– rodzynki;
– oliwki;
– żółtko;
– drożdże;
– bulion warzywny;
– czysty alkohol;
– herbaty ziołowe;
– preparaty żelujące.

Dieta rozdzielna – nieprzestrzeganie

Jakie są skutki łączenia produktów białkowych z węglowodanowymi? Białka powinny być trawione w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany w zasadowym. Gdy do żołądka trafiają jednocześnie, działania soków trawiennych zostają znacząco osłabione, gdyż kwasy i zasady neutralizują się wzajemnie. Skutkuje to zbyt słabym działaniem kwasów do strawienia białek i zbyt słabym działaniem zasad do strawienia węglowodanów. To z kolei skutkuje gniciem niestrawionego białka, fermentacją węglowodanów i jełczeniem tłuszczy. Takie resztki powodują wydzielanie toksycznych dla organizmu substancji i mogą być przyczyną wielu chorób. Produkty, które nie zostaną poddane prawidłowej przemianie materii odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Dieta rozdzielna – działanie

Działanie diety rozdzielnej wynika z redukcji niekorzystnych dla organizmu procesów, będących skutkiem łączenia produktów białkowych z produktami węglowodanowymi. Tak więc następuje odkwaszenie organizmu, a niezakwaszone tkanki mogą prawidłowo funkcjonować. Po spożyciu posiłku zgodnie z zaleceniami diety rozdzielnej nie występuje uczucie ociężałości. Usprawnienie przemiany materii powoduje szybsze spalanie kalorii i redukcję odkładania tkanki tłuszczowej. Organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje odpowiednio strawione substancje odżywcze.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na flore fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *