Acerola
Acerola

Aktualizacja: 4 lutego 2022

Olej z czarnuszki na skóręCzarny kminek (łac. Nigella Sativa – czarnuszka siewna) ma niezwykle długą historię na świecie jako remedium dla naszego zdrowia i urody. Używany był od tysięcy lat jako podstawowy eliksir młodości i piękna, nawet przez samą Kleopatrę. Odtwórczyni głównej roli w filmie – Elizabeth Taylor – stosowała olej z czarnuszki na skórę oraz włosy i potwierdziła jego działanie.

Skóra i jej właściwości

Skóra jest największym organem. Obejmuje bardzo dużą powierzchnię i chroni przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi, zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, a także wyrównuje temperaturę ciała oraz odpowiada za czucie (np. dotyku, ciepła i zimna). Skóra ludzka zbudowana jest z 3 warstw:

  1. naskórek – zewnętrzna warstwa, zapewnia barierę wodoodporną i zawiera melanocyty, które określają kolor skóry;
  2. skóra właściwa – znajduje się poniżej naskórka. Zawiera twardą tkankę łączną, mieszki włosowe i gruczoły potowe;
  3. tkanka podskórna – zbudowana z tkanki tłuszczowej i łącznej.

Skóra służy jako bariera ochronna pomiędzy światem zewnętrznym, a naszymi organami. Stare komórki skóry stale obumierają, podczas gdy nowe cały czas się tworzą. Gdy skóra jest niezdrowa traci swoją elastyczność, jędrność i blask oraz ma tendencję do przesuszania się. Zdrowa skóra wygląda świeżo, jest nawilżona, promienna i elastyczna. Tu nie chodzi tylko o urodę. Zdrowa skóra przede wszystkim dłużej pozostaje młoda. Niezdrowa skóra jest bardziej podatna na infekcje, a także znacznie dłużej przebiega na niej proces gojenia się ran.

Jak przyjmować olej z czarnuszki na skórę oraz włosy?

Olej z czarnuszki można przyjmować wewnętrznie (doustnie), aby poprawić stan włosów, skóry oraz paznokci. Odczujemy również znaczą poprawę w ogólnym stanie zdrowia. Wiele drogocennych korzyści uzyskamy stosując go bezpośrednio na skórę i włosy.Olej z czarnuszki możemy wykorzystać jako jeden ze składników maseczki na twarz.

Zobacz również: Olej z czarnuszki na włosy.

Olejek z czarnuszki jest pełen cennych składników odżywczych. Zapewnia skórze drogocenne substancje, które są niezbędne do jej regeneracji i naprawy po uszkodzeniach. Są to między innymi:

  • Potas – pomaga utrzymać poziom wilgoci skóry;
  • Cynk – leczy drobne podrażnienia skóry oraz zakażenia takie jak trądzik i zaskórniki. Może również łagodzić suchą, swędzącą i łuszczącą się skórę;
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – utrzymują skórę nawilżoną i zmniejszają stan zapalny, a także wpływają na jej miękkość i gładkość;
  • Witaminy z grupy B – sprzyjają zwiększeniu produkcji ceramidów, które pozwalają skórze utrzymać wilgoć oraz elastyczność;
  • Witamina C – stymuluje syntezę kolagenu i poprawia koloryt skóry. Redukuje przebarwienia i jest jednym z głównych przeciwutleniaczy hamujących działanie wolnych rodników;
  • Wapń – pomaga w utrzymaniu funkcji ochronnej przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym promieniowaniem UV. Wzmacnia również odnowę komórkową.

Dodatkowo do wyżej wymienionych składników i ich wpływu na organizm, olej z czarnuszki posiada właściwości antybakteryjne, które zwalczają wszelkiego rodzaju problemy skórne, antyseptyczne i działa przeciwgrzybiczo.

7 najważniejszych korzyści oleju z czarnuszki

Korzyści ze stosowania oleju z czarnuszki można przedstawić w skrócie:

  1. Redukuje przebarwienia i objawy trądziku;
  2. Wygładza zmarszczki i drobne bruzdy;
  3. Nawilża suchą, swędzącą skórę przynosząc jej ukojenie;
  4. Łagodzi objawy łuszczycy i egzemy;
  5. Idealny dla skóry tłustej i mieszanej;
  6. Pomaga utrzymać dłużej elastyczność i jędrność skóry;
  7. Wygładza szorstką skórę na łokciach, kolanach i stopach.

Zobacz również: Olej z czarnuszki na blizny potrądzikowe.

Jak wykorzystać płynny olej z Czarnego Kminku?

Olej z czarnuszki można dodać do swojego ulubionego balsamu/kremu lub zastosować go bezpośrednio na skórę. Ważne jest, aby używać olej najwyższej jakości, tłoczony na zimno, bez zbędnych dodatków, który zachowuje wszystkie swoje cenne składniki. Nasze piękno zaczyna się w naszej skórze. Gładka i zdrowa jest naszą wizytówką i „nigdy nie wychodzi z mody”.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  2. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 31/2018.
  3. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami