Aktualizacja: 9 lipca 2025
Suplementacja kwasami Omega 3 to bardzo dobry sposób na wspieranie ogólnego zdrowia, samopoczucia oraz urody. Właściwy poziom tych związków jest bardzo ważny bez względu na wiek. Dlatego też uzupełnianie ich z zewnątrz (wraz z dietą czy właśnie suplementami diety) jest polecane zarówno dzieciom, osobom dorosłym czy seniorom, jak i kobietom ciężarnym (w szczególności).
Spis treści
Czym są kwasy Omega 3?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Ich nazwa pochodzi od położenia pierwszego wiązania podwójnego przy trzecim atomie węgla od końca łańcucha węglowego (tzw. końca metylowego). Do grona kwasów tłuszczowych Omega 3 zaliczamy przede wszystkim:
- kwas alfa-linolenowy (ALA) – znaleźć go można naturalnie w oleju lnianym, orzechach, zwłaszcza orzechach włoskich czy nasionach chia;
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – znajduje się w tłustych rybach morskich;
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jego największe ilości zawierają tłuste ryby morskie, algi, niektóre oleje roślinne.
Kwasy Omega 3 warto wpleść do swojej diety, najlepiej w formie naturalnych źródeł. Jednak coraz częściej mówi się o tym, że są one potrzebne każdemu człowiekowi, ponieważ spożycie orzechów, nasion, ryb i roślinnych olejów tłoczonych na zimno nie jest wystarczające. Prowadzi to do niedoborów pokarmowych w zakresie zdrowych tłuszczów. Dlatego podkreśla się znaczenie świadomej suplementacji kwasami Omega 3.
Suplementacja kwasami Omega 3 – efekty
Kwasy tłuszczowe Omega 3 budują fosfolipidowe błony komórkowe wszystkich komórek w organizmie, mają więc niezmiernie ważny wpływ na reakcje na poziomie komórkowym. Dzięki nim błony te są wytrzymałe i zachowują odpowiednią przepuszczalność dla rozmaitych związków, cząsteczek i substancji. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 stabilizują potencjał elektryczny w komórkach, regulują kanały sodowo-potasowe oraz zmniejszają napływ jonów wapnia do komórek mięśnia sercowego (działanie antyarytmiczne). Ich działanie jest szczególnie istotne dla całego układu sercowo-naczyniowego.
Udowodniono, że
- działają wazodilatacyjnie (rozkurcz mięśni gładkich w ścianie naczyń krwionośnych) na naczynia wieńcowe;
- hamują zlepianie się trombocytów, a więc zmniejszają ryzyko tworzenia się zakrzepów;
- działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, przeciwarytmicznie;
- obniżają poziom cholesterolu LDL w organizmie;
- regulują ciśnienie tętnicze krwi;
- poprawiają jakość pracy serca.
Dodatkowo regulują stężenie cytokin (których wysoki poziom sprzyja tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie), a także obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak depresja, zaburzenia trawienia, otyłość, zespół metaboliczny czy nowotwory. Poprawiają również samopoczucie, zmniejszają ryzyko epizodów wahań nastroju. Utrzymują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kwasy Omega 3 u kobiet w ciąży
Kwasy Omega 3 są niezwykle ważne dla rozwoju płodu, zwłaszcza w okresie ciąży i karmienia piersią. Ich głównym przedstawicielem w tym kontekście jest DHA (kwas dokozaheksaenowy), czyli kluczowy składnik budulcowy mózgu, oczu i układu nerwowego dziecka. Ciekawostką jest, że aż 97% Omega 3, a dokładniej DHA, znajduje się właśnie w mózgu. Wspiera on rozwój neuronów, synaps i osłonek mielinowych.
Niedobór może doprowadzić do pogorszenia rozwoju młodego organizmu we wczesnym dzieciństwie, a w połączeniu z niedoborem kwasu foliowego znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia u noworodka wad cewy nerwowej.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Trojan K., Rola kwasów omega w diecie oraz wpływ na zdrowie człowieka.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
Zostaw komentarz