Aktualizacja: 16 grudnia 2025
Makroalgi to wielokomórkowe glony, potocznie określane jako wodorosty, które w przeciwieństwie do mikroskopijnych, jednokomórkowych alg są widoczne gołym okiem i często osiągają znaczne rozmiary. Występują zarówno w środowisku morskim, jak i słodkowodnym, gdzie odgrywają istotną rolę w ekosystemach wodnych. Są m.in. źródłem tlenu, elementem łańcucha pokarmowego oraz naturalną barierą chroniącą wybrzeża. Ze względu na bogaty skład chemiczny makroalgi od lat znajdują szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach takich jak rolnictwo i biotechnologia, przemysł spożywczy, kosmetologia i suplementacja diety. Zawierają liczne związki bioaktywne (polisacharydy, minerały, witaminy i antyoksydanty), które są przedmiotem intensywnych badań naukowych. Ich właściwości sprawiają, że makroalgi coraz częściej postrzegane są nie tylko jako surowiec przemysłowy, ale również jako wartościowy element żywieniowy i prozdrowotny.
Makroalgi – czym są?
Makroalgi to duże, wielokomórkowe glony, które są widoczne gołym okiem, potocznie nazywane wodorostami. Występują głównie w morzach i oceanach, w szczególności w strefach przybrzeżnych. W przeciwieństwie do mikroalg (mikroskopijnych), makroalgi mogą osiągać nawet kilka metrów długości. Według dostępnych źródeł, makroalgi to wielokomórkowe rośliny morskie, klasyfikowane na podstawie pigmentów na trzy główne grupy:
- Algi brunatne (Phaeophyceae) – których przedstawicielami są: kelp, morszczyn (Fucus), listownica (Laminaria). W swoim składzie zawierają fukoksantynę, która nadaje im brązowy kolor. Występują w największych skupiskach w zimniejszych wodach.
- Algi czerwone (Rhodophyta) – których przedstawicielami są: nori (Porphyra), chondrus, dulse. W swoim składzie zawierają fikobiliny, które nadają im czerwone zabarwienie. Często stosuje się je w kuchni i przemyśle (agar, karagen).
- Algi zielone (Chlorophyta) – których przedstawicielami są: sałata morska (Ulva), Gałęzatka (Cladophora). W swoim składzie zawierają chlorofil podobny do roślin lądowych. Wzrastają w wodach słonych i słodkich.
Jak można zatem opisać makroalgi jako ogólną grupę organizmów? Są to organizmy wielokomórkowe, które mogą tworzyć znacznych rozmiarów plechy. W większości przypadków przeprowadzają fotosyntezę. Pod względem botanicznym nie mają korzeni, łodyg ani liści, ich ciało to plecha. Rosną przy dnie lub przyczepiają się do podłoża za pomocą chwytników.
Makroalgi – właściwości prozdrowotne
Makroalgi są bardzo dobrym źródłem składników odżywczych i biologicznie aktywnych. W ich składzie znaleźć można między innymi:
- białko;
- witaminy (witaminę A, witaminę C, witaminę E);
- składniki mineralne (żelazo, jod, wapń, magnez, mangan, cynk i wiele innych);
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
- beta-karoten;
- antyoksydanty.
Tym samym wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki, wspierają ochronę wszystkich komórek przed stresem oksydacyjnym, a tym samym zmniejszają ryzyko ewentualnych chorób cywilizacyjnych. Mogą nawet spowalniać procesy starzenia.
Znajdujące się w algach polisacharydy (np. karagen, agar, alginiany) modulują układ odpornościowy, wspierają mikroflorę jelitową, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Makroalgi, a zwłaszcza brunatnice, są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł jodu. Jod jest z kolei kluczowy dla właściwej pracy tarczycy, metabolizmu, rozwoju układu nerwowego. Niektóre związki znajdujące się w makroalgach mogą dodatkowo wspierać układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu oraz działanie przeciwzakrzepowe. Warto też wspomnieć, że wspierają procesy trawienne ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Makroalgi – zastosowanie
Makroalgi są szeroko wykorzystywane jako żywność i dodatki do żywności. Przykładowo nori, wakame, kombu są popularne w kuchni japońskiej, natomiast w ogólnym przemyśle spożywczym nie spada produkcja agaru, karagenu i alginianów, które są naturalnymi zagęstnikami i stabilizatorami. Makroalgi dostarczają wielu bioaktywnych związków, między innymi polisacharydy o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydanty (np. fukoksantyna), składniki nawilżające i regenerujące skórę. Dlatego mogą znajdować zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Makroalgi wykazują silne właściwości bioremediacyjne: pochłaniają dwutlenek węgla, usuwają z wody metale ciężkie i toksyny, mogą być wykorzystywane w oczyszczaniu ścieków.

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmuChlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkowąChlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Chojnacka K., Saeid A., Michalak I., Możliwości zastosowania biomasy alg w rolnictwie, Chemik 66/2012.
- Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik 68/2014.




Zostaw komentarz