Acerola
Acerola

Aktualizacja: 22 marca 2022

Spirulina a odchudzanieSpirulina a odchudzanie to dwa ściśle związane ze sobą pojęcia. Wzrost świadomości na temat zdrowego stylu życia sprawił, że powszechnie wiadomo już na czym powinna opierać się zbilansowana i efektywna dieta odchudzająca. Wbrew wcześniejszym przekonaniom nie jest to duży bilans kaloryczny czy wręcz głodzenie się, lecz 4-5 pełnowartościowych posiłków, których suma wartości kalorycznych powinna być jedynie 300-400 kcal niższa od dziennego zapotrzebowania. Nie należy przy tym zapominać o suplementacji.

Skład Spiruliny

Spirulina znana jest przede wszystkim z dużej zawartości pełnowartościowego białka, równie dobrze przyswajalnego przez organizm co białko pochodzenia zwierzęcego. Ma przy tym w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy. Kolejnym ważnym składnikiem Spiruliny jest żelazo. Udowodniono, że posiada go więcej niż mięso, dlatego idealnie sprawdzi się zwłaszcza na dietach odchudzających czy wegańskich i wegetariańskich. Do pozostałych ważnych składników Spiruliny zaliczamy między innymi takie jak:

Wszystkie te związki pełnią ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wpływ omawianej algi na spadek masy ciała może mieć miejsce poprzez jej wpływ na skład mikroflory jelitowej w organizmie człowieka. Współcześnie coraz częściej mówi się o zależności pomiędzy składem bakterii występujących w jelitach a predyspozycją do otyłości.

Zobacz również: Zdrowe odchudzanie – szybkie, skuteczne i trwałe.

Spirulina a odchudzanie

Jednym z korzystniej działających suplementów diety w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy jest Spirulina, czyli alga będące niezwykle bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Warto zdecydować się na jej suplementację z dwóch powodów:

  • dostarczy do organizmu niemal wszystkich potrzebnych związków, do których niedoboru mogłaby się przyczynić dieta odchudzająca, a więc wpłynie pozytywnie na ogólne zdrowie i samopoczucie;
  • posiada w składzie związki, które korzystnie wpływają na poprawę metabolizmu, zahamowanie napadów głodu, poprawę trawienia czy samo spalanie tkanki tłuszczowej, a więc przyspieszy proces odchudzania.

W Spirulinie znajdziemy spore ilości błonnika pokarmowego, który nie tylko poprawia trawienie, ale również zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu podjadanie między posiłkami nie będzie już problemem. Z kolei poprawa pracy jelit sprawi, że cenne składniki odżywcze z diety będą lepiej przyswajalne. Alga ta jest także źródłem fenyloalaniny, czyli aminokwasu hamującego czynność ośrodka głodu oraz regulującego glikemię poposiłkową. Podobnie działa fikocyjanina, która przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, ale również obniża poziom trójglicerydów we krwi i glikemię poposiłkową oraz hamuje lipazę trzustkową.

W Spirulinie znajduje się wiele witamin i minerałów niezbędnych do zachowania odpowiedniego metabolizmu. Metabolizm z kolei bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz funkcjonowaniu wszystkich komórek ustroju na najwyższym poziomie. Wszystkie związki Spiruliny wpływają pozytywnie na odporność, która jest niezwykle ważna dla każdego człowieka, nie tylko odchudzającego się.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Jak stosować Spirulinę na odchudzanie?

Najprostszym sposobem jest zakup Spiruliny w tabletkach i stosowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Wystarczy wówczas połknąć rekomendowaną ilość tabletek i popić wodą. Ważna jest regularność, ponieważ jedynie codziennie przyjmowanie produktu przyniesie oczekiwane efekty. Innym pomysłem jest Spirulina w proszku, co jest polecane właśnie osobom starającym się zadbać o sylwetkę. Wszystko z tego powodu, że Spirulina w proszku może być prostym składnikiem wielu koktajlów czy posiłków, co dostarczy jednocześnie wielu innych składników.

W tym celu można wykonać koktajl ze Spiruliny, szpinaku, banana i jabłka lub ze Spiruliny, selera naciowego, gruszki, owoców jagodowych. Odrobina sproszkowanej Spiruliny może urozmaicić poranną owsiankę lub jogurt z dodatkami sezonowych owoców czy orzechów. Takie posiłki z pewnością zapewnią sytość aż do kolejnego głównego posiłku i uzupełnią liczne niedobory pokarmowe w ważne skłądniki odżywcze.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami