Dzięgiel chiński
Dzięgiel chiński (łac. Angelica sinensis) to roślina rosnąca dziko w krajach Azji. Jest także uprawiany w Chinach i Japonii, ze względu na swoje właściwości lecznicze. [...]
Imbir
Imbir to ciepłolubna bylina, bardzo blisko spokrewniona z innymi ziołami, takimi jak kurkuma i kardamon. Pochodzi z Indii i Chin. Spotkać go można również na Jamajce i w innych rejonach podrównikowych. Korzeń tej rośliny jest stosowany jako przyprawa. Imbir dodaje ostrego i cytrynowego smaku każdej potrawie. Odgrywa ogromną rolę w tradycyjnym ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.
Czosnek
Czosnek był ceniony już przez starożytnych Egipcjan za swoje właściwości wzmacniające. Przez tysiąclecia stosowano go na wszystkie możliwe choroby począwszy od trądziku, a skończywszy na hemoroidach. Współczesne badania skupiają się na jego profilaktycznym działaniu w chorobach serca i nowotworach.
Kwas hialuronowy – naturalny sposób na ból kolana?
Ból kolan może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej jest to niedobór mazi stawowej. Jej ilość zmniejsza się wraz z wiekiem, ponieważ komórki odpowiedzialne za produkcję głównego składnika mazi stają się coraz mniej sprawne. Poważnym też problemem jest siedzący tryb życia. Bodźcem do zwiększenia ilości produkowanej mazi stawowej zawsze było poruszanie stawem, a podczas siedzenia ruchome stawy nie są wiele warte, więc organizm przeznacza energię z produkcji mazi na przykład na glikogenezę lub odbudowę komórek światłoczułych uszkadzanych przez długie wpatrywanie się w monitor. Czy kwas hialuronowy pomaga w zmniejszeniu bólu, który pojawi się w stawach? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Kwas hialuronowy – jakość idzie w parze z ceną
Podobnie jak w przypadku większości innych suplementów, także jeśli chodzi o kwas hialuronowy, cena będzie dobrym pierwszym wskaźnikiem jakości. Wprawdzie wyższa nie jest gwarancją najwyższej skuteczności, ale niska cena z pewnością powinna zapalić światełko ostrzegawcze. Dlaczego tak jest?
Czarnuszka w walce z pasożytami u dzieci i dorosłych
Czarnuszka, poza wszechstronnym działaniem kojącym na skórę, antybakteryjnym i odżywczym, ma również jedną inną właściwość, która czasem może być dokuczliwa, ale która sama w sobie bywa też pożyteczna. Otóż spożycie nieco większej ilości oleju z nasion czarnego kminku powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit.
Spirulina na odchudzanie – czy naprawdę działa?
Ze stwierdzeniem mówiącym, że Spirulina jest idealnym preparatem odchudzającym, zetknął się już chyba każdy. Za chwilę przekonamy się, czy tak jest w rzeczywistości i jednocześnie rozprawimy się z kilkoma mitami, które wokół tego pytania wyrosły.
Algi – czym są i jakie mają właściwości
Algi, czyli glony (nazwy algi używa się w suplementacji gównie dla uniknięcia nieapetycznych skojarzeń) nie są grupą taksonomiczną. To pojęcie, do którego naukowcy wrzucili wiele niespokrewnionych ze sobą organizmów. Ich jedyną cechą wspólną jest brak wykształconych tkanek i (w większości przypadków) życie w środowisku wodnym oraz autotrofizm. Na poziomie praktycznych zastosowań algi są bogatym źródłem składników odżywczych, jednak nadal niewykorzystywanym na szerszą skalę. Choć wiele gatunków można oznaczyć jako spożywcze, cały czas dominują one nie w żywieniu, ale raczej w suplementacji, tak jak Spirulina i Chlorella.
Chlorella a antykoncepcja
Producenci suplementów na bazie alg Chlorella zachwalają je przede wszystkim za uniwersalność i możliwość przyjmowania łącznie z innymi lekami. Oczywiście nie można założyć, że nie dochodzi do żadnych interakcji z innymi substancjami, jednak z kilku powodów nie należy też obawiać się, że Chlorella mogłaby na przykład osłabić działanie antykoncepcji hormonalnej.
Zielone koktajle – codzienna dawka energii
Koktajle owocowe czy warzywne to znakomity pomysł na uzupełnienie diety, jednak prawda jest taka, że w większości nie spełnią one wszystkich pokładanych w nich nadziei z kilku powodów. Przede wszystkim nawet bardzo zróżnicowany koktajl zawsze będzie ubogi w jakiś związek chemiczny niezbędny organizmowi, a po drugie niewłaściwe przygotowanie może poważnie uszczuplić zapasy nawet tych substancji, które początkowo znajdowały się w koktajlu. Warto jest więc uzupełnić zielone koktajle algami takimi jak Spirulina i Chlorella albo młodym jęczmieniem.
Spirulina – tabletki, kapsułki czy proszek?
Spirulina tabletki, proszek, kapsułki - czy forma suplementu może mieć wpływ na jego skuteczność? A może nie ma żadnych różnic pomiędzy efektywnością alg Spirulina przyjmowanych w różnej postaci? Przyjrzyjmy się dostępnym możliwościom i postarajmy się je zrozumieć.
Spirulina i jej zastosowanie przy tarczycy
Spirulina jest popularnym suplementem diety, ale osoby z chorobami endokrynologicznymi, zwłaszcza tarczycy, muszą być ostrożne w jej stosowaniu. W schorzeniach takich jak choroba Hashimoto, nawet [...]
Spirulina morska a słodkowodna – podobieństwa i różnice
Spirulina do dość zróżnicowana grupa systematyczna alg. Wśród gatunków wykorzystywanych w suplementacji diety znajdują się zarówno Spirulina słodkowodna, jak i Spirulina morska. Choć różnice między nimi są nieznaczne, to w pewnych przypadkach mogą być znaczące. Dlatego warto je znać.
Pierwiastek jodu
Pierwiastek jodu odgrywa ważną rolę w produkcji tyroksyny, hormonu wytwarzanego w tarczycy, który pomaga regulować przemianę materii. Choć organizmowi potrzebne są jedynie śladowe ilości tego pierwiastka, [...]
Czepota puszysta (vilcacora) – koci pazur
Czepota puszysta (łac. Uncaria tomentosa, nazywana również koci pazur, vilcacora) jest używana w medycynie europejskiej zaledwie od lat osiemdziesiątych XX wieku. Natomiast od dawna jest [...]
Bromelaina
Bromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Jest to enzym rozkładający i ścinający białko, który naturalnie występuje w [...]
Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood
Spirulina to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Jest niebiesko-zieloną algą, która pomagała w produkcji tlenu w atmosferze od miliardów lat. Oryginalna Spirulina, nazywana nie bez powodu superfood ma tak dużą ilość składników odżywczych, że bez problemu można przeżyć jedząc tylko ją i pijąc samą wodę.
Chlorella Vulgaris: badania naukowe potwierdzające wspieranie układu krążenia
Długie godziny pracy, zbyt wysokie ciśnienie krwi, brak wystarczającej ilość ćwiczeń to najczęstsze przyczyny poważnych zaburzeń metabolicznych. U wiele młodych osób stwierdzono ciśnienie na poziomie powyżej 140 mmHg. Wysoki poziom cholesterolu przekłada się na wyższy poziom kwasu moczowego i trójglicerydów. Obecny, intensywny tryb życia, a także alkohol i papierosy również sprawiają, że podwyższony zostaje poziom trójglicerydów. Ale jak temu zapobiegać? Jak uchronić się przed poważnymi powikłaniami? Odpowiedź jest prosta: Chlorella.
8 naukowych faktów o Spirulinie
Oto osiem popartych badaniami naukowymi faktów, które powinny zachęcić każdego, aby spróbował Spirulinę, a jeszcze tego nie zrobił.
Olej z czarnuszki – najlepszy na blizny potrądzikowe
Trądzik w różnych odmianach jest jedną z najczęstszych chorób dermatologicznych. Nie niesie ze sobą zwykle żadnego poważniejszego zagrożenia, ale niewłaściwie leczony może powodować powstanie nieestetycznych blizn na twarzy, szyi czy dekolcie. Ich usunięcie jest problematyczne przede wszystkim ze względu na miejscowy charakter zmian i delikatność skóry twarzy. Z tego powodu często nie można stosować dość agresywnych kosmetyków leczących blizny. Na szczęście są jeszcze metody naturalne.