Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 lutego 2024

Suplementacja kolagenemSuplementacja kolagenem powinna zostać rozważona przez każdą osobę, która ukończyła 25. rok życia. To etap w życiu, gdy fizjologiczna produkcja tego białka maleje, co objawia się m.in. pierwszymi bólami stawów czy pogorszeniem kondycji skóry i pojawieniem się zmarszczek mimicznych. Uzupełnienie niedoborów kolagenu możliwe jest wyłącznie drogą suplementacji, jako że źródła pokarmowe są niewystarczające do pokrycia zapotrzebowania, a ich nadmierne spożycie wiąże się z dostarczeniem do ustroju również niekoniecznie zdrowych tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Suplementacja kolagenem – kto powinien stosować?

Fizjologiczna, wewnątrzustrojowa produkcja kolagenu naturalnego zaczyna spadać o 1% rocznie, począwszy od około 25. roku życia. Właśnie dlatego suplementacja kolagenu rekomendowana jest każdej osobie, która osiągnęła ten wiek. Wskazaniami szczególnymi są jednak:

  • bóle stawów, sztywność stawów;
  • urazy i kontuzje, w tym zwichnięcia, skręcenia, złamania;
  • przewlekłe choroby narządu ruchu, w szczególności reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów;
  • przebyte operacje;
  • uszkodzenia skóry, rany, oparzenia;
  • aktywny tryb życia z narażeniem na wystąpienie kontuzji, w tym zawodowe uprawianie sportu;
  • obciążanie stawów w pracy;
  • wiotkość skóry, utrata jej jędrności i elastyczności;
  • zmarszczki, bruzdy, cellulit;
  • pogorszenie widzenia;
  • spadek odporności;
  • poród – zarówno siłami natury, jak i poprzez cięcie cesarskie.

Wskazania dotyczą głównie narządu ruchu oraz skóry, ponieważ w tych tkankach kolagen skupia się w największych ilościach. Co się z tym wiąże, oznaki jego niedoboru będą najintensywniejsze i ukażą się jako pierwsze.

Jaki kolagen wybrać?

Źródłami pokarmowymi kolagenu są przede wszystkim galarety, podroby, kurze łapki, golonki, wywary z kości. Są to produkty, które nie bywają codziennie w jadłospisie, a jeśli już są spożywane, to w mniejszych ilościach. Jako że dostarczają również sporych ilości cholesterolu, ich zwiększone spożycie w celu uzupełnienia niedoboru kolagenu nie jest rekomendowane przez specjalistów. Znacznie efektywniejszym i korzystniejszym rozwiązaniem jest suplementacja kolagenu. Kolagen kupić można w wielu postaciach, najwyższą biodostępnością cieszy się jednak kolagen naturalny do picia. Na co zwracać uwagę podczas wyboru produktu i który warto polecać? Przykładem jest choćby kolagen bioalgi, którego zalety są następujące:

  • uzupełnienie składu m.in. o witaminę C, witaminę A, witaminę E, biotynę, cynk, jagody goji – zwłaszcza witamina C jest niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu i powinna być stałym składnikiem suplementów kolagenowych;
  • wysoka zawartość czystego kolagenu – 10 g proszku (porcja dzienna) zawiera aż 8792,3 mg czystego kolagenu, dzięki czemu w zupełności pokrywa zapotrzebowanie u każdego konsumenta;
  • przyjemny porzeczkowy smak – jest sporą zaletą z punktu widzenia konsumenta;
  • pozyskanie hydrolizowanego kolagenu formułą Peptiplus, przez co znacznie wzrasta jego biodostępność;
  • kolagen wołowy – w przeciwieństwie do kolagenu rybiego ma on budowę identyczną, co ludzki kolagen. Mimo swojej większej masy cząsteczkowej może zostać efektywniej wykorzystany przez organizm. Dodatkowo nie posiada nieprzyjemnego, silnego zapachu ryby.

Wybierając kolagen do picia, warto także kierować się opiniami innych konsumentów. Należy wiedzieć, że każda suplementacja wymaga systematyczności (przynajmniej kilka tygodni codziennego, nieprzerwanego przyjmowania produktu). Jedynie taka praktyka zapewni zaobserwowanie pożądanych efektów.

Zobacz również: Kiedy powinno się pić kolagen?

Suplementacja kolagenem – jak powinna wyglądać?

Suplementacja kolagenem powinna być przede wszystkim regularna i trwać przynajmniej 3-4 tygodnie. Nie ma znaczenia pora dnia, jednak najlepiej wypić kolagen około 30 minut przed planowaną aktywnością fizyczną lub spacerem. Dzięki temu zadbamy o dodatkową produkcję mazi stawowej, co przyczyni się do poprawy kondycji stawów. Kolagen należy rozpuścić w szklance wody, a następnie w całości wypić. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. Jeśli suplement nie ma w składzie witaminy C, dodatkowo w tym samym czasie należy przyjąć ją pod inną postacią. Bardzo dobrze sprawdza się jednoczesna suplementacja aceroli (najbogatsze znane źródło witaminy C) oraz kwasu hialuronowego w kapsułkach.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami