Spirulina – 8 powodów, aby przyjmować ją każdego dnia

Spirulina - 8 powodów, aby przyjmować ją każdego dniaSpirulina często zaliczana jest do superfood. To całkowicie uzasadnione, ponieważ jest znakomitym produktem naturalnym, który zawiera prawdziwą kombinację składników odżywczych i substancji witalnych. Dodatkowo w jej składzie znajdują się liczne enzymy, które mają wysoką zawartość chlorofilu wpływającego alkalizująco na organizm. Oprócz tego Spirulina wykazuje inne dobroczynne właściwości. Przyjrzyjmy się z wiadomych przyczyn tylko niektórym z nich, aby przekonać się do przyjmowania tej algi.

Biodostępność

Kompozycja składników odżywczych w Spirulinie, a przede wszystkim ich wysoka biodostępność dostarczają organizmowi bardzo szybko i skutecznie wszystkiego czego potrzebuje. Wszystko po to, aby odżywić każdą komórkę naszego ciała wystarczającą ilością tlenu i składników niezbędnych do wzmocnienia, a także obrony od nadmiaru kwasów, toksyn oraz innego rodzaju zanieczyszczeń.

Spirulina codziennie

Regularne przyjmowanie Spiruliny sprawia, że nasz organizm ma ułatwione zadanie podczas samoleczenia, ponieważ wpływa ona w znacznym stopniu na skuteczność leczenia różnego rodzaju chorób. Alga ta dostarcza niezbędnej energii, a to mobilizuje systemy regulacyjne, dzięki czemu proces regeneracji może się rozpocząć i przebiegać dużo sprawniej. Silny organizm jest w stanie sam powrócić do równowagi. Poniżej przedstawiamy fakty na temat Spiruliny, które z pewnością Państwa zainteresują.

1. Spirulina to skuteczna broń w walce z infekcjami.

Spirulina jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zawierających naturalne, roślinne białko w dużej ilości (aż do 70%). Wśród tych białek są również te, które odpowiadają za znaczny wzrost produkcji komórek Natural Killer (NK, czyli tzw. naturalni zabójcy) odpowiedzialnych za obronę organizmu przed pasożytami i chorobami układu odpornościowego. Wytwarzają one odpowiednio dobrane przeciwciała.

Wieloletnie badania przeprowadzone w Japonii w Osaka Medical Center wykazały, że aktywność makrofagów (powstają z komórek wytwarzanych w szpiku kostnym) po włączeniu do diety Spiruliny znacznie uległa zwiększeniu. W ten sposób, alga ta wspiera układ odpornościowy w walce z wszelkiego rodzaju infekcjami.

2. Spirulina można zmniejszyć reakcje alergiczne.

W badaniu, które zostało opublikowane w 2005 roku w czasopiśmie naukowym Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że Spirulina może zapobiegać reakcjom alergicznym u osób, które cierpią z powodu zapalenia błony śluzowej nosa (zapalenie przegrody nosowej). Spirulina okazała się niezwykle skuteczna w leczeniu kataru siennego oraz alergii skórnych. Zawiera ona substancje, które hamują emisję histaminy.

Ogólnie rzecz biorąc, dzienna dawka algi Spirulina (3-6 g) stosowana regularnie, nawet u osób z ciężką alergią, może przyczynić się do znacznego zmniejszenia jej objawów.

3. Spirulina reguluje poziom cukru.

W badaniu na pacjentach, u których rozpoznano cukrzycę typu 2 wykazano, że stężenie cukru we krwi zostało zredukowane po spożyciu tylko 2 gram Spiruliny. Naukowcy zwrócili uwagę, że niebiesko-zielony pigment Spiruliny (znany jako fikocyjanina) może regulować poziom cukru we krwi. Fikocyjanina może również chronić przed wysokim ciśnieniem krwi i zwiększać stężenie hormonu adiponektyny. Adiponektyny jest zaangażowana w regulację apetytu. Wysoki poziom tego hormonu oznacza, że odczuwamy mniejszy głód.

4. Spirulina zmniejsza stan zapalny.

Fikocyjanina jest oczywiście nie tylko barwnikiem Spiruliny. Zajmuje ona wysokie miejsce pośród składników aktywnych znajdujących się w tej aldze ze względu na ogromne właściwości antyoksydacyjne. W połączeniu z zawartym w Spirulinie beta-karotenemwitaminą C i E, a także selenem hamuje rozwój procesów utleniania, które powodują uszkodzenia ścian komórkowych. Uszkodzone ściany komórkowe mogą wywołać procesy zapalne, które zazwyczaj rozprzestrzeniają się po całym ciele. W tym kontekście ważne jest, aby wiedzieć, że pojawienie się wielu chorób opiera się właśnie na poprzedzających je procesach zapalnych.

5. Spirulina dostarcza duże ilości chlorofilu.

Chlorofil jest jednym z głównych składników algi Spirulina. Jego struktura chemiczna jest niemal identyczna jak hemoglobina – czerwony barwnik krwi. Nie bez powodu chlorofil potocznie nazywany jest „zieloną krwią”.
Podobieństwo do hemoglobiny pokazuje także znaczenie chlorofilu w zakresie zdrowia, ponieważ spełnia on ważne zadania w organizmie.

6. Chlorofil wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jak już wspomniano, Spirulina zawiera dużo chlorofilu. Dlatego też, spożywanie tej algi może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu nowotworów, ponieważ chlorofil oprócz wielu korzystnych właściwości zdrowotnych, wykazuje także działanie przeciwnowotworowego.

Według badań chlorofil blokuje kompleksy enzymatyczne, które powodują zmiany w komórkach i tym samym prowadzą do niekontrolowanego wzrostu komórek rakowych. Wykazano, że chlorofil może znacząco zmniejszyć liczbę rakotwórczej aflatoksyny w organizmie Aflatoksyny należą do najbardziej rakotwórczych toksyn produkowanych przez niektóre gatunki pleśni z rodzaju Aspergillus. Aflatoksyny są prawie wszędzie w przyrodzie: w zbożu, owocach suszonych czy mleku. Dlatego też są one obecnie wykrywane w prawie każdym organizmie człowieka.

7. Spirulina spowalnia procesy starzenia.

Duże ilości chlorofilu zawarte w Spiruline stymulują produkcję czerwonych krwinek. Im więcej czerwonych krwinek tym więcej tlenu, który może być transportowany do wszystkich komórek, a co za tym idzie poprawne funkcjonowanie oddychania komórkowego. Czynniki te zapewniają że każda komórka jest zaopatrzona w tlen do prawidłowego funkcjonowania, przy czym wspierają również regenerację osłabionych komórek. Ogólnie rzecz biorąc, prawidłowa zawartość chlorofilu w organizmie zwiększa żywotność wszystkich komórek co sprawia, że proces starzenia się fizycznego i psychicznego jest w znacznym stopniu hamowany.

8. Spirulina poprawia wydajność pracy mózgu.

Wiele osób, które przekonały się do Spiruliny i regularnie uzupełniają nią swoją dietę, jednogłośnie twierdzą , że ich komfort życia zwiększył się. Przede wszystkim zauważyli znaczą poprawę zdolności myślenia. Spirulina zawiera wyjątkowo duże ilości L-tryptofanu – aminokwasu będącego prekursorem serotoniny i melatoniny. Serotonina jest jednym z głównych neuroprzekaźników. Dzięki temu Spirulina uważana jest za doskonały sposób poprawy nastroju, pamięci i uspokojenia nerwów.

Z kolei kwas glutaminowy, który również znajduje się w Spirulinie wpływa na poprawę aktywności naszego mózgu w taki sposób, że zmęczenie psychiczne i brak koncentracji zmniejszają się. Efekt ten sprawia, że ​​Spirulina jest idealnym uzupełnieniem diety dla dzieci i młodzieży, jak również osób starszych.

Spirulina jest dla wszystkich

Z powodu wysokiej zawartości substancji odżywczych Spirulina jest doskonałym, a do tego naturalnym suplementem diety dla każdego. Równoważy niedobory substancji odżywczych, dodaje sił witalnych. Jest zatem bardzo dobrym produktem, zarówno dla dzieci, osób starszych, jak i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na istotne składniki odżywcze. Dodatkowo stanowi rozwiązanie dla osób, które pracują fizycznie lub psychicznie przeciążając swój organizm, a przede wszystkim dla zwolenników diety fast food, dla których niezbędne jest dostarczenie składników odżywczych.

Spirulina w proszku czy w tabletkch – jaką wybrać?

Spirulina dostępna jest jako proszek, jak również w formie sprasowanych na zimno tabletek. Zmieszanie proszku z wodą lub sokiem pozwala na to, że już część składników odżywczych wchłaniana jest już przez błonę śluzową jamy ustnej. To sprawia, że są one dostępne dla organizmu praktycznie natychmiast.

Z kolei tabletki mają tę zaletę, że można je łatwo zabrać ze sobą wszędzie, w każdej chwili przyjmować, bez tracenia czasu na przygotowanie koktajlu.

Zalecane dawkowanie Spiruliny

Dla zapobiegania i zrównoważenia deficytu składników odżywczych należy spożywać 3-4 gramy Spiruline dziennie, czyli około 6-8 tabletek. Najlepiej jest wybrać takie, które zawierają 500 mg czystej Spiruliny bez substancji przeciwzbrylających.

W przypadku kiedy organizm choruje zaleca się znacznie wyższą dawkę codziennie – nawet 10 gram. Wskazane jest, aby zacząć od spożycia 4 gram, a następnie powoli zwiększać dawkowanie. Dzięki temu organizm ma czas, aby przyzwyczaić się do jedzenia alg zawierających duże ilości białka i substancji odżywczych.

Uwaga! Na początku spożywanie Spiruliny może powodować pojawianie się większej ilości gazów. Powodem jest to, że alga ta przyczynia się do rozkładu bakterii chorobotwórczych zalegających w jelitach. Nie jest to komfortowa i przyjemna sytuacja. Jednak mimo to jest pozytywną reakcją na Spirulinę i powinna ustąpić po około 4-6 dniach.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *