Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 czerwca 2022

Zielony koktajl i jego fenomenZielony koktajl od kilku lat stał się hitem wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Nic w tym dziwnego, bowiem stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak wykonać zielone koktajle oraz dlaczego są one tak popularne. Podpowiadamy.

Zielony koktajl – czym jest?

Zielone koktajle to tak naprawdę zmiksowane ze sobą zielone warzywa. Podczas ich wykonywania warto zwrócić uwagę na łączenie warzyw z różnymi dodatkami jak np. sok z cytryny, miód czy przyprawy. Duże znaczenie mają tu oczywiście właściwości takiego koktajlu, jednak liczy się także ich smak.

Jak wiadomo najczęstszymi składnikami zielonych koktajli są zielone warzywa, zwykle liściaste, w połączeniu z owocami oraz składnikiem płynnym, którym może być m.in. woda. Oprócz warzyw świeżych lub mrożonych (np. szpinak, jarmuż, sałata, ogórek, seler naciowy, cukinia), w tego rodzaju koktajlach powinny znaleźć się także owoce (np. awokado, kiwi). Zielony koktajl można oczywiście doprawić ulubionymi przyprawami lub ziołami. Może to być m.in. bazylia, mięta, kurkuma czy nasiona chia.

Właściwości zielonych koktajli

Mówi się, że koktajle o zielonej barwie od wielu lat stanowią najzdrowszą żywność. Zdrowszą nawet od popularnych, czerwonych koktajli. Dlaczego tak jest? Przede wszystkim dlatego, że zielone składniki koktajlu posiadają znacznie więcej wartości odżywczych niż inne.

1. Zielony koktajl na odchudzanie.

Tak naprawdę istnieje wiele powodów, dla których warto włączyć zielone koktajle w codzienną dietę. Do jednych z nich należy wspomaganie procesów odchudzania. Wszystko dlatego, że tego rodzaju żywność nie zawiera żadnych, zbędnych dla organizmu ilości tłuszczów. Jest z kolei dużym źródłem wartościowego błonnika, który wypełnia żołądek i zaspokaja uczucie głodu na długi czas. Dzięki temu zjawisku nie jesteśmy w stanie odczuwać potrzeby podjadania między posiłkami. Zielony koktajl może być również świetnym dodatkiem do dietetycznych potraw. Ta duża bomba witaminowa pomoże organizmowi zapobiec wypadaniu włosów, co bardzo często pojawia się podczas odchudzania.

Dużym plusem tego rodzaju produktów jest łatwość ich wykonania oraz fakt, że można zabrać je ze sobą wszędzie, zamykając w specjalnym kubku, termosie czy słoiku.

2. Zielony koktajl na detoks.

Zielone koktajle spożywane regularnie wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn i a także wspierają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Można nimi zastąpić drugie śniadanie lub uzupełnić posiłek o dodatkowe, niezbędne składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że zielone koktajle mogą również zastąpić zwykłe posiłki przez kilka dni, co pozwala w znaczący sposób wspomóc procesy odchudzania. W związku z tym, że podczas detoksu koktajlowego należy zrezygnować z mięsa, ryby, produktów zbożowych oraz nabiału, tego rodzaju dieta ta nie powinna trwać dłużej niż 7 dni.

Zielony koktajl – efekty

Obecność zielonych koktajli w codziennym menu może przynieść naszemu organizmowi wiele cennych korzyści.

  • utrata masy ciała i oczyszczenie organizmu – spożywając zielone koktajle oraz prowadząc zdrowy tryb życia można skutecznie oczyścić organizm oraz doprowadzić do wyraźnej utraty masy ciała. Detoks spowoduje nie tylko poprawę samopoczucia, ale również zaprocentuje w lepszym wyglądzie skóry, włosów i paznokci.
  • więcej energii – połączenie świeżych warzyw i owoców to świetny sposób na dodanie sobie większej ilości energii na cały dzień. Aby zyskać jeszcze lepszy efekt orzeźwienia, warto do koktajlu dodać kilka kropel soku z cytryny, włożyć koktajl na kilka minut do lodówki lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
  • wzmocnienie organizmu – zielone warzywa, zwłaszcza te liściaste, wykazują działanie oczyszczające, odżywcze i alkalizujące. Występuje w nich duża dawka witaminy C, która wyraźnie wzmacnia odporność naszego organizmu.
  • niezbędne składniki – należą do nich m.in. błonnik, witamina A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Wszystkie te związki zapewniają naszemu organizmowi dobre samopoczucie i ładny wygląd.

Zielony koktajl – przepisy

1. Zielony koktajl z pietruszki i mango.

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści szpinaku
  • 1 mango
  • pół awokado
  • 2 szklanki wody
  • pół ananasa
  • pół szklanki liści kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

Szpinak, kolendrę oraz wodę należy zmiksować. Następnie dodać owoce i czynność powtórzyć. Koktajl przelać do szklanki i posypać resztką kolendry lub pietruszki.

2. Zielony koktajl ze szpinaku, jabłek i Spiruliny.

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 1 awokado
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki otrębów i siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka Spiruliny

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy włożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Następnie koktajl przelać do szklanki i wypić po przygotowaniu.

3. Zielony koktajl ze szpinaku i selera.

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • świeży ogórek
  • garść szpinaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 kiwi

Przygotowanie

Wymienione składniki włożyć do blendera, a następnie dokładnie zmiksować. Wypić zaraz po przygotowaniu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami