Metionina - właściwości i zastosowanieMetionina jest jednym z 9 niezbędnych aminokwasów. Należy do grupy aminokwasów egzogennych, co oznacza, że organizm ludzki nie jest w stanie jej samodzielnie syntezować. W efekcie należy dostarczyć ją wraz z pożywieniem.

Czym charakteryzuje się metionina?

Metionina charakteryzuje się m.in. obecnością siarki. Warto wiedzieć, że istnieją tylko 2 aminokwasy zawierające siarkę – drugim jest cysteina. Jest obojętna elektrycznie, a występując naturalnie ma zwykle konfigurację L. Uczestniczy w różnych reakcjach zachodzących w organizmie dostarczając grupy siarkowej. Nie tworzy jednak mostków siarczkowych.

Źródła metioniny

Do bogatych źródeł metioniny można zaliczyć przede wszystkim produkty białkowe, takie jak ryby, mięso, jaja czy niektóre sery. Inne produkty spożywcze zawierające ten związek to:

Właściwości metioniny

Metionina jest aminokwasem wręcz niezbędnym do wzrostu i naprawy tkanek. W swojej budowie zawiera siarkę, która odpowiada za większość właściwości tego aminokwasu. Jest pierwszym aminokwasem, od którego zazwyczaj rozpoczyna się synteza nowego białka. Jest kodowana tylko przez jeden kodon (AUG, kodon start), od którego zaczyna się elongacja łańcucha polipeptydowego. W efekcie czyni ją to bardzo ważnym elementem w syntezie białek. Pozostałe właściwości związku obejmują:

  • wspomaganie usuwania metali ciężkich z organizmu, takich jak np. ołów czy rtęć;
  • zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie;
  • ochrona komórki organizmu przed zanieczyszczeniami;
  • spowalnianie starzenia się komórek;
  • umożliwianie wchłaniania i zwiększanie biodostępności cynku oraz selenu.

Ze względu na obecność siarki często kojarzy się ją z kosmetologią, ponieważ poprawia stan skóry, włosów, a także paznokci. Zapobiega tym samym łamaniu się i wypadaniu włosów. Należy wiedzieć, że metionina jest niezbędna do syntezy choliny, lecytyny i kreatyny, które także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bierze także udział w syntezie adrenaliny i w procesach inaktywacji katecholamin.
Ponadto metionina zawiera homocysteinę.

Homocysteina a metionina

Metabolizm homocysteiny obejmuje proces transsulfuracji i metylacji. Z kolei remetylacja homocysteiny stanowi proces odwracalny, który ulega nasileniu w stanach niedoboru metioniny, która pochodzi przede wszystkim z białek zwierzęcych. Nadmierne spożycie tych białek powoduje chwilowy wzrost ilości homocysteiny we krwi. Nie istnieją jednak przekonujące dowody na to, aby zwiększone spożycie metioniny powodowało przewlekłe podwyższenie poziomu homocysteiny u osób z prawidłową podażą folianów, witamin B12 i B6.
Częstą przyczyną wzrostu stężenia homocysteiny jest niedobór tych witamin. W efekcie może dojść do hiperhomocysteinemii powodującej szereg groźnych objawów.

Niedobór

Niedobór metioniny może zwiększyć ryzyko powstawania miażdżycy, ponieważ bez niej lipidy są bardziej narażone na utlenianie. Może dojść do osłabienia ogólnej odporności organizmu, a nawet do niedokrwistości, chorób wątroby lub spowolnienia wzrostu u dzieci. Dodatkowo pogarsza się stan skóry i jej przydatków.

Nadmiar

Do nadmiaru metioniny dochodzi zazwyczaj w przypadku zbyt intensywnej suplementacji przekraczającej zalecane dawki. Efektami tego stanu są bóle głowy, nudności i wymioty, zaparcia lub senność. Może dojść do zakwaszenia organizmu.

Bibliografia

  1. DL-metionina, US National Library of Medicine.
  2. Gąsiorowska D., Korzeniowska K., Jabłecka A., Homocysteina, Farmacja Współczesna, 1/2008.
  3. Kolarzyk E., Białka, Zakład Higieny i Dietetyki, Kraków.
  4. Osówniak A., Siarka i jej związki jako źródła pierwiastka budulcowego dla bakterii, Edukacja biologiczna i środowiskowa, 2/2013.
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...