Zalety i korzyści spiruliny

Opublikowane w dniu Luty 10, 2010, Uaktualniony: Kwiecień 19, 2014 przez SpirulinaPL
Zobacz profil autora na Google+

Zalety i korzyści spiruliny
318 głosów, średnia 2.05 (ocena ogólna 41%)

W dzisiejszych czasach, środowisko które nas otacza zawiera wiele toksycznych substancji – woda, zanieczyszczone powietrze, przetworzona żywność czy nadmierny poziom stresu to główne czynniki powodujące zagrożenia dla zdrowia powodując różnego rodzaju schorzenia.

Co ma z tym wszystkiego wspólnego alga spirulina platensis? Jest wartościowym i przede wszystkim całkowicie naturalnym suplementem żywnościowym.

Naukowcy na całym świecie prowadzą badania dotyczące jej właściwości. Jest bardzo interesującą rośliną ponieważ zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. W wyniku badań udowodniono jej pozytywne działanie w przypadku wielu schorzeń. Należy jednak pamiętać, że zdarzały się przypadki, w których nie stwierdzono jednoznacznie, który jej składnik przyczynił się do ustąpienia objawów. Jest to głównym powodem trwających w dalszym ciągu wielu badań na całym świecie.

Oto powody dlaczego spirulina jest uznawana za zdrową żywność:

  • podstawowy budulec to białko. Zawiera go 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa
  • zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm – aminokwasy egzogenne
  • zawiera beta-karoten – źródło witaminy A, której ilość jest 20 – 25 razy większa niż w marchewce
  • zawiera witaminę B1 w ilości większej niż warzywa czy owoce
  • zawiera witaminę B2 w ilościach 5 – 20 razy większej niż w innym pożywieniu
  • zawiera witaminę B12 która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej jednak spirulina zawiera jej do 2.5 razy więcej. I może być spożywana przez wegetarian
  • zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca

Spośród innych korzyści z jakich jest znana ta alga, można przytoczyć następujące przykłady:

Wspomaga kontrolę nadwagi

Odpowiednia dieta nie powinna powodować uczucia zmęczenia, utraty sił czy problemów psychicznych. Aby tego uniknąć należy dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Podczas odchudzania ogranicza się spożywanie pewnych produktów, co w efekcie powoduje niedobory ważnych substancji. Spirulina zawierająca wiele z nich i może być stosowana jako uzupełnienie tych braków. Dodatkowo jest niskokaloryczna i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy. W efekcie utrata wagi staje się procesem nieszkodliwym dla organizmu. Dodatkowo penylanina zawarta w spirulinie aktywuje metabolizm, podczas gdy tyrozyna pomaga kontrolować apetyt.

Cukrzyca a poziom cukru we krwi

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi powoduje cukrzycę, która jest trudna do wyleczenia ale odpowiednia kontrola powoduje, że życie z nią jest możliwe. Składniki pokarmowe zalecane specjalnie dla diabetyków to beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C, Mangan, Magnez, Potas i Cynk ponieważ są one niezbędne do zbilansowania organizmu. A wymienione substancje zawarte są w spirulinie.

Wzmocnione włosy, skóra i paznokcie

Wysoko proteinowa spirulina, zawierając witaminy i chlorofil ma właściwości osłabiające efekt wypadania włosów. Witamina F oraz kwas nukleinowy zawarty w spirulinie działa jako dostawca tlenu do wielu komórek w całym organizmie, co bezpośrednio wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.

Działanie antywirusowe

Badania przeprowadzone na Farmaceutyczno-Medycznym Uniwersytecie w Toyamie w Japonii pokazały, że wapń wydzielony ze spirulina daje najlepsze rezultaty w leczeniu wirusów, takich jak: pokrzywka, grypa, różyczka itd. Jest on też znacznie lepiej przyswajalny od preparatów sztucznych.

Antyalergiczna

Kwas pantotenowy w spirulinie może przyczynić się do zapobiegania przed alergiami pozwalając na lepsze życie.

Problemy nerkowe

Spirulina zawiera fosfor. Ponieważ nasz organizm potrzebuje go do ciągłej (w połączeniu z innymi witaminami) likwidacji kamienia w organizmie, który powstaje w wyniku kumulacji kwasu moczowego. Przyczynia się również do oczyszczania dróg moczowych redukując ryzyko artretyzmu czy też kamienia żółciowego. Dodatkowo, fosfor jest czynnikiem wspomagającym proces fosforyzacji, dla lepszego funkcjonowania wątroby.

Stosowana przez osoby w „złotym wieku”

Ciągły deficyt składników odżywczych (protein, witamin i soli mineralnych) przy jednoczesnym osłabieniu możliwości wchłaniania tych substancji, a także okres menopauzy może znacznie wpłynąć na organizm starzejącej się osoby. Spirulina uznawana jest za pożywienie, które przyczynia się w znacznej mierze do utrzymywania organizmu w dobrej kondycji.

Działanie przeciwnowotworowe

Rak jest uznawany za drugą najgroźniejszą chorobę cywilizacyjną. Beta-karoten o właściwościach antyoksydacyjnych zawarty w spirulinie zapobiega chorobom nowotworowym, a pytocjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.

Odżywienie wątroby

Wątroba potrzebuje białka dla poprawnego funkcjonowania. Spirulina zawiera metioninę – niezbędny aminokwas który wpływa na odbudowę komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka.

Odżywienie dla mózgu

Aminokwasy to substancje organiczne które są każdego dnia niezbędne dla organizmu. Spirulina zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm. Ich brak jednak w efekcie doprowadzić może do braku budulca do produkcji hormonów czy też odżywki dla mózgu. Niedobór aminokwasów jest przyczyną wielu chorób. Spirulina zbudowana z kompletnych aminokwasów, może przyczynić się do odbudowy systemu nerwowego, a także ochrony komórek mózgowych.

Powyższe przykłady nie są zwyczajną listą życzeń, a potwierdzonymi badaniami naukowymi faktami. Dla biegłych w języku angielskim polecamy listę ponad 1000 badań na temat spiruliny dostępną tutaj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=spirulina

Polecane produkty:

Algi - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i potężnych walorach leczniczych.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina maxima - bogactwo witamin i minerałów z dodatkiem jodu
Spirulina w proszku może być stosowana jako maseczka do twarzy, jak również do całego ciała. Intensywnie nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę. Poprawia ukrwienie, wygląd i jej koloryt. Staje się ona bardziej elastyczna i odżywiona.
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...

DARMOWY NEWSLETTER

Bądź zawsze na bieżąco!

Imię:
E-mail:
Zgadzam sie z polityką prywatności

Dołącz do kilkudziesięciu tysięcy subskrybentów. Prywatność w 100% gwarantowana. Można zrezygnować w każdej chwili!


O tym mówią inni

  1. Agnieszka Marzec 7, 2010 at 11:59 am

    Witam ja i mój syn zażywamy spiruline oraz chlorelle od ponad pół roku jestem zachwycona że odkryłam te cudowne małe krążki. Moje skóra zrobiła się bardzo gładka i nawilżona,włosy lśniące a z trawieniem nie mam problemu,waga spadła w dół.Nie choruję mam więcej energii a zmarszczki jakby się trochę spłyciły.Zażywamy algi 2:1 czyli 3 spiruliny oraz 2 chlorelle.Mój trzynastoletni syn ma lepszą pamięć więc nauką nie ma problemu jego trądzik na twarzy zniknął już nawet sam sobie aplikuje algi.
    Polecam wszystkim.
    Pozdrawiam.Agnieszka

  2. karolina Wrzesień 24, 2010 at 6:30 pm

    Ja natomiat dostalam zalecenie od mojego lekarza, powiedzial mi ze spirulina to bedzie dla mnie jak bomba energii,pomoze w koncentracji, ureguluje zaburzenia zywienia i metabolizmu, a przedewszystkim zlikwiduje odwieczne poczucie zmeczenia! Kupilam sobie spiruline w proszku,ktora jest troche lepiej przysfajalna przez organizm niz tabletki. Lekarz kazal mi rozrabiac spiruline z woda oraz dolac do tego troche oleju z okinawy bogatego w omege 3-6-9 ,taki mix potem zalecij mi pic jeden kieliszek dziennie, po sniadaniu 50dzieciateczke. ( z kieliszka zeby nie czuc bylo smaku-i naturalnie z popitka) ten koktajl smakuje i wyglada beznadziejnie-ledwo da sie to przelknac, ale efekty sa niesamowite. w pierwszy dzien po zazyciu funkcjonowalam jak po 10 rebullach- mialam tyle energii i do tego koncentracja byla niesamowita. jestem super zadowolona i nie odczuwam nadmiernego zmeczenia, moj organizm swietnie toleruje ten zastrzyk energetyczny! Goraco polecam!
    Karolina

  3. Paulina Wrzesień 1, 2011 at 7:46 pm

    Czy spirulina ma jakiś związek z nadczynnością tarczycy? Czy wpływa jakoś na poziom tarczycy lub poziom żeńskich hormonów płciowych?

  4. zorientowany Czerwiec 28, 2012 at 9:12 pm

    spirulina ma wpływ na tarczycę ponieważ zawiera jod czyli jest doskonałym lekarstwem na problemy z tarczycą ponieważ tarczycy potrzebny jest własnie jod. Lecze od 1,5 roku wszystkie organy swojego organizumu bo wszystkie siadły i lecze tylko naturą tak że wiem co dobre, a to jest doskonałe i nie tylko na tarczyce.

  5. Spirulina.pl Lipiec 3, 2012 at 10:09 am

    Dzien dobry,
    nadmienie tylko, ze wyrozniamy spiruline slodkowodna i morska.
    Spirulina slodkowodna hodowana jest w zamknietych basenach (dzieki czemu moze byc dokladnie kontrolowana) i praktycznie nie zawiera jodu lub w tak malych ilosciach, ze ciezko jest to zmierzyc. Taka spirulie moga i zaleca sie przyjmowac osobom z nadczynnoscia tarczycy.
    Z kolei spirulina morska hodowana jest, jak sama nazwa mowi, w morzu, czyli otwartych basenach, ktore do konca nie moga byc kontrolowane w tych samych warunkach. Zawiera wiec ona jod, ktory zaleca sie przyjmowanie ludziom z niedoczynnoscia tarczycy.
    W przypadku watpliwosci prosze o kontak.

    Pozdrawiamy i zyczymy milego dnia
    Zespol Spirulina.pl

  6. zainteresowana Marzec 18, 2013 at 9:51 am

    ile rozpuszcza sie tej spiruliny w takim kieliszku? Jedną łyżeczkę, dwie i czy można to tym popić?

  7. Mrufka Kwiecień 9, 2013 at 4:55 am

    Po co sie katowac kieliszkami? Polecam zrobic tzw smoothie. Wystarczy blender. Do blendera wlewam szklanke soku, np z ananasa., banan, 2 łyżeczki spiruliny w proszku. Osobiscie dodaje także garść owoców goji. Mieszam dokladnie w blenderze i pije prosto ze szklanki. Pyszne. Wspaniale sniadanko czy lunch. Mieszajcie spiruline z ulubionymi sokami i owocami . Zamiast soku mozna mleko, by zrobic napoj mleczny (osobiscie uzywam mleka owsianego, bo krowie jest moim zdaniem dla cieląt a nie dla ludzi).

  8. panda Październik 14, 2013 at 8:07 pm

    Jacy wy jesteście dziwni. Nie przychodzi wam do głowy rozwiązanie najprostsze – dodać spirulinę po prostu do zupy, jak każdą inną przyprawę – np. kurkumę czy pieprz. Tak robię ja. Minimum zachodu, maksimum efektu. I żadnych odrzutów! Mniam!

  9. Yota Październik 15, 2013 at 8:37 pm

    Wszyscy przedstawiają tylko zalety spiruliny. Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż algi, bierze się ze środowiska często zanieczyszczonego!!! Tym samym do organizmu można na własne zyczenie, wprowadzic metale ciężkie i inne, np. substancje trujące. Spirulina to nie cudowny kwiatek ze szklarni, tylko trawsko z dna mórz i oceanów! Zatrutych! To wyjdzie dopiero za parę lat! Zakładam, ze dobre firmy farmaceutyczne dbają o oczyszczenie tego dobra z substancji trujacych. Pytanie tylko, które są dobre? Bo w cuda to ja nie wierzę…to zwyczajna zasada ograniczonego zaufania. Pozdrawiam

  10. SpirulinaPL Październik 16, 2013 at 12:33 pm

    Bardzo sluszna uwaga od @yota. Zdarzaja sie firmy, ktore hoduja spiruline w zbiornikach naturalnych, otwartych i faktycznie istnieje mozliwosc zanieczyszczenia produktu z takich hodowli. Na szczescie, sa firmy, ktore korzystaja z hodowli zamknietych, tj. ze scisla kontrola wody i powietrza wykorzystywanych do produkcji spiruliny czy tez innych alg, ale takze spelniajace wysokie wymogi jakosci firm certyfikujacych. Oczywiscie taka hodowla jest znacznie drozsza, wiec ma to pozniej przelozenie na cene koncowego produktu.
    Dlatego tez zawsze powtarzmy, aby kupowac spiruline tylko ze znanego zrodla, od firm, ktore sa w stanie przedstawic certyfikat potwierdzajacy jakosc oferowanego produktu, oraz ktorych produkty zarejestrowane sa w Glownym Inspektoracie Sanitarnym. Tylko wtedy mozemy miec pewnosc, ze dokonany zakup jest pewny.

  11. Magda Luty 1, 2014 at 10:45 pm

    Spirulina to nie jest roślina, tylko bakteria samożywna.

  12. Spirulina.pl Luty 24, 2014 at 10:30 am

    @Magda W związku z faktem, iż słowem „alga” określa się wszelkie organizmy wodne zdolne do fotosyntezy, spirulina jest często nazywana algą, pomimo iż zgodnie z najnowszą klasyfikacją należy do rodziny cyjanobakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>