Aktualizacja: 4 października 2025
Omega 3-6-9 to grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego, a także pomagają utrzymać zdrową skórę i właściwy poziom cholesterolu. Spośród nich szczególnie ważne są kwasy Omega 3, których spożycie w diecie Polaków wciąż jest zbyt niskie. Ich niedobór może przyczyniać się do powstawania chorób metabolicznych i stanów zapalnych. Dlatego w przypadku niewystarczającej podaży z pożywienia warto rozważyć suplementację kwasów Omega 3-6-9. Przy odpowiednio zbilansowanej, różnorodnej i zdrowej diecie poziom NNKT w organizmie zazwyczaj utrzymuje się jednak na właściwym poziomie.
Omega 3-6-9 – charakterystyka
Kwasy Omega 3-6-9 to organiczne związki chemiczne z grona lipidów. Należą do grona NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – związków zawierających jedno (jednonienasycone) lub więcej (wielonienasycone) podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Zazwyczaj są płynne w temperaturze pokojowej, co odróżnia je od nasyconych kwasów tłuszczowych, raczej przyjmujących stały stan skupienia, niezawierających podwójnych wiązań między atomami węgla- wszystkie wiązania są „nasycone” wodorem. Do grona NNKT zaliczamy następujące grupy związków:
- Omega-3: tymi kwasami są: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA);
- Omega-6: tymi kwasami są: kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas arachidonowy (AA);
- Omega-9: tymi kwasami są: kwas oleinowy (OA), kwas erukowy (EA), kwas nerwonowy (NA).
Większość z tych związków jest dla organizmu człowieka niezmiernie ważna na każdym etapie życia. Przykładowo Omega 3 wspierają nawet rozwój płodu, dlatego też ich suplementację rekomenduje się kobietom w ciąży.
Omega 3-6-9 – działanie
Kwasy Omega 3 pełnią kluczową rolę w przebiegu różnych stanów zapalnych. Wynika to z faktu, że ostatecznym produktem przemiany EPA w organizmie są prostaglandyny serii 3,
które wykazują działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wpływają korzystnie na działanie całego układu sercowo-naczyniowego:
- hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych;
- zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca oraz zawału serca;
- hamują agregację płytek krwi (trombocytów);
- stabilizują blaszkę miażdżycową;
- obniżają ciśnienie krwi;
- obniżają poziom trójglicerydów oraz stabilizują poziom cholesterolu.
Zostało to niejednokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi i właśnie na tym bazuje dieta śródziemnomorska, uznawana za najzdrowszą dla układu sercowo-naczyniowego.
Kwasy Omega 3-6-9 odgrywają niezmiernie ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu i dziecka (DHA stanowi 15-20% kory mózgowej i 30-60% siatkówki). W okresie laktacji mleko matki stanowi jedyne źródło tych kwasów, stąd takie znaczenie właściwej dla niej diety. Dodatkowo kwasy te utrzymują prawidłową kondycję skóry, regulują gospodarkę hormonalną, wpływają na płodność i cykl miesiączkowy, jak również na libido. Są silnymi antyoksydantami zmniejszającymi ryzyko chorób cywilizacyjnych. Mogą wspierać trawienie i odporność, a także są wykorzystywane przez organizm do produkcji niektórych hormonów, wchłaniania witamin oraz syntezy wybranych neuroprzekaźników.
Działanie to wykazują zwłaszcza kwasy Omega 3. Jeśli chodzi o Omega 6, mogą wspierać zdrowie, lecz wyłącznie wtedy, gdy są spożywane w odpowiedniej proporcji w stosunku do Omega 3. Wynosi ona 5:1 z przewagą dla Omega 3.
Omega 3-6-9 – dawkowanie
Rekomendowane dzienne dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych Omega 3 zostało ustalone na odpowiednim poziomie i prezentuje się następująco:
- 400-650 mg EPA + DHA na dobę – według wielu narodowych i światowych organizacji o profilu medycznym. Jest to dawka do regularnego spożywania w celu uzupełnienia codziennej diety;
- do 3 g EPA + DPA + DHA na dobę – według danych Food Drug Administration przy tej dawce brak jest objawów ubocznych podczas terapii;
- 200 mg DHA na dobę oraz powyżej 200 mg DHA na dobę u kobiet ciężarnych – według American Dietetic Association.
Z reguły nie ma potrzeby suplementacji kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 9, ponieważ są one powszechnie obecne w codziennej diecie. Z tego względu nie ustalono dla nich jednoznacznych norm spożycia.


Czysty olej z czarnuszki egipskiej bioalgi z naturalnym kompleksem Omega 3‑6‑9. Tłoczony na zimno. Wspomaga pracę układu nerwowego i układu trawiennego, wspiera odporność, kondycję skóry, włosów, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
Zostaw komentarz