Aktualizacja: 27 września 2023
 Śmierdzące gazy mogą mieć wiele przyczyn, jednakże najczęściej są konsekwencją zaburzeń czynności jelit lub niezdrowej, nieodpowiednio skomponowanej diety. Gazy w układzie pokarmowym pojawiają się wskutek fizjologicznych procesów trawiennych i są zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Przeważnie nie mają żadnego zapachu, a każdy człowiek wydziela dziennie 600 ml gazów. Pojawienie się określonego zapachu może wskazywać na wiele mechanizmów.
Śmierdzące gazy mogą mieć wiele przyczyn, jednakże najczęściej są konsekwencją zaburzeń czynności jelit lub niezdrowej, nieodpowiednio skomponowanej diety. Gazy w układzie pokarmowym pojawiają się wskutek fizjologicznych procesów trawiennych i są zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Przeważnie nie mają żadnego zapachu, a każdy człowiek wydziela dziennie 600 ml gazów. Pojawienie się określonego zapachu może wskazywać na wiele mechanizmów.
Spis treści
Śmierdzące gazy – skąd się biorą?
Gazy znajdujące się w ludzkim ciele to skutek połykania powietrza podczas jedzenia i mówienia, a także produkt uboczny fermentacji w jelitach, zachodzącej w jelicie grubym. Każdy człowiek połyka przede wszystkim azot i tlen, zaś zamieszkujące jelita bakterie produkują wodór (do 80% składu gazów jelitowych), metan (ale tylko 1/3 ludzkości hoduje w sobie bakterie, które go wytwarzają) i dwutlenek węgla. Jak dotąd wszystkie gazy są bezwonne. Może się jednak zdarzyć, że mają one wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Skąd się to bierze?
Śmierdzące gazy – przyczyny
Bakterie jelitowe potrafią wytwarzać także siarkowodór i inne gazy o nieprzyjemnym zapachu. Możliwe przyczyny śmierdzących gazów znajdują się w codziennej diecie, zwłaszcza w węglowodanach:
- fruktozie;
- laktozie;
- fruktanach i GOS;
- poliolach takich jak sorbitol, mannitol, erytrytol czy ksylitol.
Węglowodany te mają potencjał fermentujący i mogą zwiększać dolegliwości takie jak wzdęcia, gazy, ból brzucha czy biegunki i zaparcia. Dieta Low FODMAP, czyli dieta ograniczająca potencjalne problematyczne węglowodany, ma za zadanie wyciszyć objawy ze strony układu pokarmowego. Ma ona zastosowanie w IBS-ie oraz SIBO. Jest to dieta eliminacyjna, dlatego nie wprowadza się jej na stałe, lecz na 2-8 tygodni, aż do momentu wyciszenia nieprzyjemnych dolegliwości. Nadmierne uwalnianie śmierdzących gazów obserwuje się po spożyciu produktów takich jak:
- warzywa strączkowe;
- cebula i czosnek niedźwiedzi;
- kapusta włoska;
- brokuły i kalafiory;
- szparagi;
- pszenica (i jasne pieczywo).
A także wszelkich dań ciężkostrawnych, przetworzonych, zmodyfikowanych. Dieta bogata w słodycze, fast-foody i dania smażone znacznie częściej wiąże się z produkcją śmierdzących gazów, niż zdrowe i zbilansowane diety. Inną możliwą przyczyną omawianej dolegliwości są zaburzenia ze strony pracy jelit, które mogą pojawić się w przebiegu chorób takich jak:
- alergie pokarmowe;
- nadwrażliwości pokarmowe;
- zespół jelita drażliwego;
- nieswoiste zapalenia jelit;
- zespół złego wchłaniania;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Inne zaburzenia zdrowotne wpływające na produkcję śmierdzących gazów to cukrzyca, choroby endokrynologiczne (związane z gospodarką hormonalną) oraz zaburzenia pracy trzustki.
Domowe sposoby na śmierdzące gazy
Jeśli śmierdzące gazy są konsekwencją chorób ogólnoustrojowych lub układu pokarmowego, w pierwszej kolejności należy dążyć do ich ustabilizowania. Leczenie powinno przebiegać pod okiem lekarza specjalisty i dietetyka. Jeśli natomiast są one wynikiem niezdrowej, nieodpowiedniej diety, należy skupić się na jej modyfikacji. Dodatkowo zaleca się spożywanie pokarmów powoli, bez pośpiechu, starannie przeżuwając każdy kęs pokarmowy i unikając prowadzenia rozmów podczas jedzenia. Osoby ze skłonnością do nadmiernych gazów powinny unikać picia napojów gazowanych i żucia gumy.
Przeciwwskazane jest też palenie papierosów – zarówno tradycyjnych, jak i elektronicznych. Pozytywne efekty można zaobserwować, wprowadzając do diety naturalną żywność probiotyczną, która ureguluje skład i ilość mikroflory jelitowej. Skuteczna może się okazać także suplementacja dobrych probiotyków. Wśród ziół na śmierdzące gazy znajdują się: anyż, mięta pieprzowa i kolendra siewna.

 Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku (100% naturalna)Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wiśniewska-Jarosińska M., Dziomdziora J., Gazy jelitowe bez tajemnic, Fundacja STOMAlife.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Górski J., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
 
			
											
				 
					



 
				 
				 
				 
				
Zostaw komentarz