8 produktów, które mogą powodować migreny

8 produktów, które mogą powodować migrenyPrzyczyny migreny mogą być bardzo różne i nie do końca wiadomo co je powoduje. Migrena to stan charakteryzujący się jednostronnie pulsującym bólem głowy. W większości przypadków jest on określany w skali od umiarkowanego aż do ciężkiego i może objawiać się widzeniem aureoli wokół źródeł światła, a nawet niewyraźnym widzeniem.

Jakie są najczęstsze objawy migreny?

Migrenę mogą zwiastować następujące symptomy pojawiające się na kilka godzin lub minut wcześniej, tuż przed głównym atakiem bólu migrenowego. Należą do nich:

  • chwilowa utrata zdolności widzenia lub niewyraźne widzenie
  • mrowienie policzków, warg, języka i ramion

Jakie są przyczyny migreny?

Nie do końca wiadomo jakie są przyczyny migreny i co dokładnie sprawia, że ​​niektórzy ludzie cierpią z jej powodu, a inni nie. Należy jednak nauczyć się podejmować odpowiednie działania, aby jak najbardziej zniwelować ból. Niektóre czynniki psychologiczne wywołują migreny. Mogą to być przede wszystkim to stres, niepokój, zaburzenia snu – a ten jest ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto zmiany hormonalne odgrywają bardzo ważną rolę u kobiet w trakcie miesiączki lub menopauzy, przez co mogą one być bardziej podatne na bóle migrenowe. Przyczyny migreny mogą być różne, ale w ostatnim czasie okazało się, że spożywanie niektórych pokarmów może powodować powstawanie bólu. Głównym czynnikiem jest związek tyramina, który w różnych stężeniach zawarty jest w niektórych pokarmach. Oto niektóre z nich:

1. Wędliny.

Produkty mięsne, między innymi kiełbasa i szynka bogate są w konserwanty takie jak azotany i azotyny, które niekorzystanie wpływają na nasze zdrowie, a tym samym ogólne samopoczucie.

2. Kofeina.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy, która pobudza do działania. Niestety spożywanie kofeiny przyczynia się do wystąpienia migreny. Zaleca się całkowite wyeliminowanie kofeiny z diety począwszy od kawy, herbaty i napojów w nią bogatych.

3. Sery.

Może wydawać się, że ser żółty nie powinien wywoływać ataków migreny. Jednak w praktyce wygląda to inaczej. Wszystko dlatego, że zawierają one tyraminę i inne biogenne związki, które mogą mieć działanie rozszerzające naczynia w tętnicach mózgu i powodują stan zapalny doprowadzając tym samym do bólu zatok.

4. Alkohol.

Kieliszek wina często zaleca się z uwagi na zawartość antyoksydantów. Jednak w przypadku gdy ktoś, kto stale cierpi na migreny powinien mieć świadomość, że wino jest w tym wypadku niewskazane. Nie tylko ze względu na zawartość alkoholu, ale ze względu na zawartość garbników – związki te mogą wywoływać migreny.
Napojów alkoholowych nie zaleca się osobom cierpiącym na migreny, w tym również słabszego alkoholu do którego zalicza się piwo. Tyramina wytwarza się w procesie fermentacji i dodatek alkoholu w połączeniu z tą substancją powoduje migreny.

5. Czekolada.

Podczas gdy niektóre rodzaje czekolady (zwłaszcza gorzka) są korzystne dla naszego zdrowia ze względu na zawartość magnezu, to już w nadmiarze powoduje ona migrenę.

6. Orzeszki.

Orzeszki ziemne i masło orzechowe mogą prowadzić do powstawania migreny, ponieważ zawierają tyraminy. Może to być również spowodowane przede wszystkim tym, że orzeszki to silny alergen.

7. Cytrusy.

Ciężko sobie wyobrazić, że cytrusy lub niektóre owoce mogą powodować migreny. Dojrzałe awokado oraz banany nie są wskazane dla osób, które borykają się bólami migrenowymi. W takim przypadku zaleca się wstrzymanie od jedzenia cytryn, grejpfrutów, pomarańczy, melona i ananasa.

8. Gluten.

Białko to jest częścią niektórych zbóż, zwłaszcza pszenicy i żyta. Chociaż nie wszyscy, którzy odczuwają bóle migrenowe mają problem z nietolerancją glutenu. Nietolerancja glutenu powszechnie znana jest jak choroba nazywana celiakią. Tylko wyeliminowanie glutenu jest w stanie przynieść znaczą poprawę.

Podsumowanie

Ta lista produktów to tylko wskazówki, aby wspomóc walkę z migreną. Jednakże to co jemy jest połową sukcesu. Dotyczy to walki z bólami migrenowymi, ale również odchudzania czy poprawie stanu zdrowia. A co najlepiej jeść, aby uniknąć bólów migrenowych? Pokarmy bogate w kwasy Omega 3 lub suplementy diety go zawierające, ryż, kasze, chude mięso, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i oczywiście duża ilość wody.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *