Aktualizacja: 18 czerwca 2025
Trawa pszeniczna to inaczej młode listki pszenicy, jednego z najpopularniejszych zbóż na świecie. Ze względu na wczesny zbiór są skarbnicą cennych związków biologicznie aktywnych, zwłaszcza takich jak chlorofil, składniki mineralne czy enzymy roślinne. Z tego względu działanie produktu jest wszechstronne i unikalne – od dawna zalicza się go do grona superfoods.
Spis treści
Trawa pszeniczna – co to jest?
Trawą pszeniczną nazywamy młode, niedawno wykiełkowane pędy pszenicy zwyczajnej, które mogą być wykorzystywane zarówno jako suplement diety, jak i produkty spożywcze czy dodatek do żywności. Niekiedy mają zastosowanie nawet w kosmetologii. Najczęściej sprzedawana jest w formie proszku do rozpuszczania w wodzie lub do mieszania z innymi kosmetykami. Aby rzeczywiście zaobserwować korzystne efekty tego produktu, stosowanie musi być systematyczne i powinno trwać przez dłuższy czas. Wcześniej należy jednak wykluczyć wszelkie przeciwwskazania do stosowania trawy pszenicznej (np. alergię).
Jako suplement diety i żywność należy do grona superfoods, czyli naturalnych produktów spożywczych o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych oraz o unikalnym, wyjątkowo bogatym składzie. Z tego względu trawa pszeniczna cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie.
Trawa pszeniczna – skład i działanie
Trawa pszeniczna słynie z wysokiej zawartości enzymów roślinnych, które wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym. W jej składzie znajdują się również witaminy (zwłaszcza witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C) oraz minerały (zwłaszcza wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas). Dodatkowo obecne są w niej niezbędne aminokwasy (podstawowy budulec białek) o bardzo dobrej przyswajalności w układzie pokarmowym. Pozostałymi składnikami omawianego produktu są: karotenoidy, chlorofil, ksantofile, błonnik pokarmowy.
Trawa pszeniczna słynie zwłaszcza ze swojego działania oczyszczającego. Ma wiele składników wspomagających detoks organizmu, dzięki którym usuwane są śladowe ilości toksyn i metali ciężkich, a na nie narażony jest współcześnie każdy człowiek. Kumulowanie się toksyn w ciele prowadzi do rozwoju przewlekłego zmęczenia, zaburzeń trawienia, licznych chorób cywilizacyjnych, a nawet niepłodności. Suplementacja trawy pszenicznej wspiera odporność organizmu i pomaga łagodniej przechodzić infekcje. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego reguluje procesy trawienne, a więc łagodzi zaparcia i biegunki, jest wartościowym prebiotykiem dla mikroflory jelitowej, wspiera ruchy perystaltyczne jelit.
Zobacz również: Najzdrowsze produkty na jelita.
Trawa pszeniczna stosowana systematycznie poprawia kondycję skóry, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych. Jest jednym z najsilniejszych, naturalnych antyoksydantów. Ze względu na bogaty i urozmaicony skład poprawia jakość krwi, uzupełnia niedobory pokarmowe, a tym samym wspiera funkcje wszystkich parametrów ustroju.
Trawa pszeniczna – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do stosowania trawy pszenicznej są:
- alergia na pszenicę lub inne zboża;
- zaawansowane lub niewyrównane choroby nerek;
- zaawansowane, ciężkie zaburzenia krzepnięcia krwi;
- nadwrażliwość na gluten;
- (można przyjmować po konsultacji z lekarzem).
Kobiety w ciąży, a także osoby z wszelkimi zaawansowanymi chorobami przewlekłymi dodatkowo powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby upewnić się, że działania ukierunkowane na wspomaganie zdrowia, urody i samopoczucia będą bezpieczne.
Jak stosować trawę pszeniczną?
Trawa pszeniczna dostępna jest w wielu różnych formach, w zależności od własnych preferencji i celu stosowania. Zazwyczaj są to tabletki, kapsułki, proszek albo sok. Sok można pić bezpośrednio lub po rozmieszaniu z wodą czy innym sokiem. Nadaje się też do koktajli owocowych czy warzywnych. W pozostałych przypadkach dawkowanie jest sugerowane przez producenta i umieszczone na opakowaniu produktu (np. 2 tabletki dziennie, popijając obficie wodą). Nie ma znaczenia, czy trawę pszeniczną będziemy stosować rano czy wieczorem. Najważniejsze, aby była to suplementacja regularna oraz aby sam produktu miał naturalne pochodzenie i wysoką jakość.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Plażuk E., Mystkowska I., „Pszeniczna rewolucja” a zdrowotne aspekty konsumpcji”, Herbalism nr 1(11)/2025.
- Bodla R., A study on wheat grass and its Nutritional value, Food Science and Quality Management, 2/2011.
Zostaw komentarz