9 naturalnych produktów poprawiających wyniki sportowe

9 naturalnych produktów poprawiających wyniki sportoweCzy tegoroczne Igrzyska Olimpijskie zainspirowały Cię do zwiększenia swojej aktywności fizycznej? A może trening to codzienny element Twojego planu dnia? Jeśli chcesz uzyskać maksymalne efekty, te 9 naturalnych produktów poprawiających wyniki sportowe, powinny Cię zainteresować.

1. Spirulina.

Jest to niebiesko-zielona alga, zawierająca składniki odżywcze i antyoksydanty. W jednym z badań wykazano, że Spirulina znacząco wpłynęła na czas, w jakim osoby mogły trenować na bieżni, zanim stały się wyczerpane. Spirulina także miała wpływ na zmniejszenie stopnia uszkodzenia mięśni szkieletowych. Dodatkowo zwiększyła ilość antyoksydantów, naturalnie występujących w organizmie i istotnie zmniejszyła szkodliwe wolne rodniki. Spirulina może więc pomóc w trakcie ćwiczeń, a przy okazji wspomóc zdrowie.

Inne badania wykazały również, że Spirulina może wydłużyć Twój czas treningu. Przyjmowanie tych alg znacząco wpłynęło na zmniejszenie uczucia zmęczenia podczas 2-godzinnego biegu o zmiennej intensywności (interwał). Wpłynęła też na poprawę spalania tkanki tłuszczowej o 10,9% oraz, jak już wcześniej wspomniano, na poziom antyoksydantów w organizmie.

2. Węglowodany.

Węglowodany to związki organiczne, które stosowane już były w starożytności w celu poprawienia wydolności fizycznej organizmu. Starożytni, greccy atleci używali miodu w celu zwiększenia swoich osiągów sportowych. Nauka mówi, że węglowodany mogą być najważniejszym składnikiem odżywczym osób aktywnych fizycznie, gdyż są najlepszym i najbardziej efektywnym paliwem do produkcji energii. Warto więc do swojej diety dołączyć pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ryż, kasze, wafle ryżowe, owoce i warzywa oraz ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.

Napoje węglowodanowe, zawierające naturalne składniki, wykazują pozytywne działanie w perspektywie dłuższego czasu treningowego. Nie ma natomiast dowodów na poprawę wydolności fizycznej w krótkich sesjach treningowych. W jednym z badań podano 3 grupom rowerzystów węglowodany proste, złożony kompleks węglowodanów maltodekstryny oraz placebo. Obie grupy, w których spożywano węglowodany w trakcie przeprowadzonych badań, wykazały znacznie większe tempo jazdy, potwierdzając tym samym wpływ węglowodanów na wydolność organizmu.

3. Kreatyna.

Węglowodany z powodzeniem stosowane są w długich sesjach treningowych. Natomiast kreatyna najlepiej sprawdzi się w krótkich i bardzo intensywnych treningach takich jak sprint, podnoszenie ciężarów, szybka jazda na rowerze czy pływanie. Ponad 49 badań nad kreatyną, dowiedziono zwiększenie wydajności w tego typu ćwiczeniach. Jedynie w kolarstwie wpływ kreatyny na wytrzymałość była mniejsza. Zadaniem kreatyny jest gromadzenie energii w mięśniach w postaci ATP. Przekłada się to na poprawę siły i wytrzymałości, a także na przyrost masy mięśniowej.

W jednym z badań podzielono rowerzystów na 2 grupy. Jedna otrzymała placebo, a druga kreatynę. Grupa suplementująca kreatynę miała większą siłę i mniejsze objawy zmęczenia w 30-sto sekundowych rowerowych sprintach.

The International Society for Sports Nutrition nazywa kreatynę “najbardziej efektywnym suplementem diety, dostępnym dla sportowców, w celu zwiększenia wydolności fizycznej o wysokiej intensywności i masy mięśniowej podczas treningu”.

4. Wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej.

Ekstrakt z kory sosny to bardzo silna i naturalna substancja, mająca wpływ na zwiększenie przepływu krwi i poprawę kondycji układu krwionośnego. W jednym z badań, u dwóch grup przeprowadzono 8 tygodniowy program treningowy. Następnie poddano intensywnemu testowi wojskowemu polegającemu na zrobieniu jak największej ilości pompek i przysiadów w ciągu 2 minut oraz przebiegnięciu 3 kilometrów. Jedyną różnicą pomiędzy tymi grupami było to, że jedna przyjmowała 100 mg dziennie ekstraktu z kory sosny śródziemnomorskiej, a druga nie. Trening poprawił wyniki obu grup, ale w grupie stosującej wyciąg z kory sosny, czas biegu był zdecydowanie lepszy. Również pompki i przysiady były wykonywane lepiej, a uszkodzenia związane ze stresem oksydacyjnym były mniejsze niż w grupie kontrolnej.

W drugiej części testu mężczyźni zostali poddani 4-tygodniowemu treningowi, który przygotowywał do triathlonu. Jedna z grup przyjmowała 150 mg ekstrakt z kory sosny. Cały trening poprawił wyniki obu grup, ale zdecydowanie lepsze rezultaty osiągała grupa, której podano suplement. Średni czas uzyskiwany przez grupę kontrolną wynosił 96 minut 5 sekund, podczas gdy grupa zażywająca suplement osiągnęła 89 minut 44 sekundy. Również uszkodzenia oksydacyjne były znacznie mniejsze, a czas regeneracji szybszy. [1]

5. Fosfatydyloseryna.

Fosfatydyloseryna to ważny w funkcjonowaniu komórek mózgowych lipid, które sterują układem ruchu. Naturalnie występuje on w ziele Damiana. Według badań fosfatydyloseryna może mieć wpływ na wydolność organizmu i przesunąć granicę zmęczenia nawet o 25%. [2]

6. Burak.

Sok z buraka może wydawać się dziwnym napojem. Jednak wielu sportowców i profesjonalistów chętnie po niego sięga. Jak na razie dwa badania potwierdzają korzystny wpływ na wyniki sportowe. W podwójnej, ślepej próbie udowodniono wpływ soku z buraka na poprawę efektywności ćwiczeń oraz wolniejsze męczenie się organizmu. Tkanki ciała zmniejszyły również zapotrzebowanie tlenowe o około 20%.

7. Betaina.

Wytrenowanych sportowców (23 osoby) poddano sześciotygodniowej próbie. Podzielono ich na 2 grupy. Jedna przyjmująca 2,5 g betainy dziennie, a druga placebo. Sportowcy, którzy zażywali betainę mieli poprawę w wielkości mięśni i lepsze wyniki testów. Poprawiła się także ich kompozycja ciała (masa tłuszczu, procent tkanki tłuszczowej), w porównaniu do grupy placebo.

8. Szafran.

Zakwasy to popularnie nazywane mikrouszkodzenia włókien mięśniowych lub zespół opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS). Charakteryzują się bólem mięśni, pojawiającym się po intensywnym wysiłku fizycznym. Mogą utrzymywać się nawet kilka dni. Jednak tego rodzaju dolegliwości mogą być problematyczne dla osób będących w trakcie sesji treningowych.

W badaniach z podwójną, ślepą próbą, wykorzystano 300 mg dawkę szafranu, placebo i 75 mg niesteroidowych leków przeciwzapalnych. W grupie placebo wystąpiły silne bóle mięśni po 3 dniach od intensywnego wysiłku fizycznego. W grupie przyjmującej szafran ból był 11,2 razy mniejszy po 24 godzinach. 3 dni trwało ustąpienie objawów bólowych w grupie z lekami przeciwzapalnymi, gdzie w grupie szafranowej tylko 48 godzin. Naukowcy doszli do wniosku, że szafran jest bardziej skuteczny na objawy związane z mikrouszkodzeniami mięśni niż leki przeciwzapalne.

9. Gorzka czekolada.

Badania pokazały, że pijący czekoladę podczas okresu rekonwalescencji po intensywnym wysiłku fizycznym, byli w stanie o 51% dłużej jechać na rowerze, niż osoby pijące napój węglowodanowy (41%) oraz zwykłą wodę. Kakao posiada właściwości odżywcze, dzięki czemu można odbudować zapasy glikogenu. Jest bogate w białko, potas, sód, wapń, magnez jak i witaminy A, B1, B2, B3E. Wpływa korzystnie na regenerację uszkodzonych włókien mięśniowych i zmniejsza obrzęki. Dodatkowo stymuluje mózg do produkcji endorfin, serotoniny i fenyloetyloaminy, odpowiedzialnych za poprawę nastroju, a także łagodzących ból.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *