Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 27 października 2020

Osoby wprowadzające do życia zdrowe rozwiązania oraz decydujące się na bezpieczną i kompleksową suplementację mogą zadawać pytania, czym jest Spirulina. Pojęcie to bowiem przewija się nie tylko w świecie dietetyków i farmaceutów, ale również aktywnych ludzi ceniących sobie własne zdrowie czy urodę. Spirulina jest popularną mikroalgą o kształcie skręconej spirali. Ta pierwsza fotosyntetyczna forma życia, nasz nieśmiertelny przodek, została stworzona przez naturę 3,5 miliona lat temu. Niebiesko-zielona alga taka jak Spirulina produkowała tlen umożliwiając ewolucję wszystkim wyższym formom życia. Odnowiła się ze swoją 3,5 milionową mądrością zapisaną w kodzie DNA.

Czym jest Spirulina?

Jak wspomniano, Spirulina jest jedną z najbardziej popularnych i poznanych alg. Posiada charakterystyczne, niebiesko-zielone zabarwienie, za które odpowiada fikocyjanina. Związek ten wykazuje również działanie antyoksydacyjne, któremu alga zawdzięcza wiele swoich możliwości. Szeroki i niezwykle korzystnie skomponowany skład sprawia, że Spirulina została zaliczona do grupy super-żywności (super-foods). W grupie tej znajdują się produkty o wszechstronnym, zdrowotnym działaniu na organizm człowieka.

Na rynku spotkać można Spirulinę w formie tabletek oraz w proszku. Wybór formy zależy już wyłącznie od indywidualnych preferencji konsumenta. Tabletki lepiej sprawdzają się u osób, które nie tolerują charakterystycznego smaku i zapachu algi, lecz chcą korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Z kolei proszek świetnie nadaje się jako dodatek do domowych kosmetyków czy dodatek do koktajlów, jogurtów i innego pożywienia.

Skład Spiruliny

Spirulina posiada wiele cennych składników odżywczych, w tym:

W niektórych przypadkach Spirulina może być idealnym źródłem jodu. Zawartość tego pierwiastka zależy jednak od wody, w której hodowana była alga. Jeśli w wodzie morskiej – będzie bogata w jod. Jeśli zaś w słodkiej – będzie zawierać jedynie śladowe ilości jodu bądź nie będzie zawierać go wcale. Dzięki temu Spirulina może być stosowana również przez osoby, które z różnych przyczyn nie mogą dostarczać do organizmu jodu (np. przy nadczynności tarczycy).

Należy wspomnieć, że wymienione wyżej składniki cieszą się dużą biodostępnością. Szczególnie, jeśli chodzi o żelazo, które po wejściu w kompleks z fikocyjaniną bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego. Również białko wykazuje niezwykle dobre parametry. Jak powszechnie wiadomo, białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego ze względu na nieodpowiednie proporcje aminokwasów. Sprawia to, że jest ono mniej przyswajalne przez organizm i gorzej wykorzystywane. Białko znajdujące się w Spirulinie zawiera sekwencję aminokwasów podobną do białka pochodzenia zwierzęcego.

Działanie prozdrowotne Spiruliny

Spirulina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przez co chroni organizm przed wolnymi rodnikami, będącymi czynnikiem ryzyka:

Chorób cywilizacyjnych jest znacznie więcej. Ich wystąpienie wiąże się głównie z współczesnym stylem życia – narażeniem na zanieczyszczenia i toksyny, brakiem aktywności, niezdrową dietą, małą ilością snu czy przyjmowaniem leków. Wszystko to sprawia, że w organizmie gromadzą się wolne rodniki i rozwija stres oksydacyjny. Związki zawarte w Spirulinie – przede wszystkim fikocyjanina – wykazuje zdolność usuwania nadmiaru reaktywnych form tlenu.

Wpływ Spiruliny na organizm człowieka omawia się szczególnie w kontekście układu krwionośnego. Wykazano bowiem, że regularna suplementacja obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, wspiera elastyczność naczyń krwionośnych oraz obniża poziom cholesterolu LDL.

Niezwykle bogaty skład algi sprawia, że może być stosowana jako suplementy diety u osób niedożywionych i cierpiących na anemię z niedoboru żelaza. Może być również stosowana przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią, ponieważ cieszy się bardzo dużym bezpieczeństwem i naturalnym pochodzeniem. Dzięki temu dostarczy kobiecie oraz dziecku cennych składników odżywczych.

Zobacz również: Spirulina – przeciwwskazania.

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 6/2016.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Chu W., Lim Y., Radhakrishnan A., Lim P., Protective effect of aqueous extract from Spirulina platensis against cell death induced by free radicals. BMC Complementary and Alternative Medicine, 53/2010.
  4. Govindaraju K., Basha S., Kumar V., Singaravelu G., Silver, gold and bimetallic nanoparticles production using single-cell protein (Spirulina platensis) Geitler. Journal of Materials Science, 2/2008.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...