Acerola
Acerola

Kmin rzymskiKmin rzymski to niezwykle aromatyczna i oryginalna w smaku roślina jednoroczna pochodząca z terenów Azji. Cenioną na całym świecie przyprawę stanowią owoce podobne do kminku zwyczajnego, lecz nieco większe. W ziołolecznictwie natomiast niekiedy wykorzystuje się suszone ziele kminu rzymskiego, wykazujące działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz napotne. Z całą pewnością kmin rzymski intensywnie wzbogaci smak dań mięsnych i zup, choć w kuchni znajduje znacznie szersze zastosowanie, w ostatnich latach również w kuchni polskiej.

Kmin rzymski – skład

Aby poznać zalety spożywania kminu rzymskiego należy wiedzieć, co w sobie zawiera. Do jego najbardziej wartościowych składników zaliczamy:

Już 100 g tej przyprawy pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na potas, niemal 100% dziennego zapotrzebowania na wapń u osoby dorosłej oraz 100% zapotrzebowania u kobiet i około 90% zapotrzebowania u mężczyzn na magnez. Kmin rzymski posiada bardzo niską zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dlatego idealnie sprawdza się w codziennej diecie osób z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Kmin rzymski – właściwości

Przyprawa ta wykazuje działanie przeciwzapalne, napotne, moczopędne. Pobudza pracę serca i wpływa pozytywnie na ośrodek oddechowy. W efekcie powinno się go włączać do diety przy grypie i przeziębieniu oraz przewlekłych schorzeniach układu oddechowego czy układu krwionośnego. Dodatkowo regularne spożycie kminu rzymskiego stymuluje wydzielanie soków trawiennych, przez co przyprawa ta przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, niestrawnościom i bólom brzucha. Aby poprawić trawienie często włącza się go do dań ciężkostrawnych, zawierających groch, kapustę czy grzyby. Udowodniono, że spożycie kminu rzymskiego łagodzi nawet poważniejsze biegunki.

Spożycie przyprawy wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi, poprawiając cały profil lipidowy. Przyspiesza metabolizm, może więc wpływać na utrzymanie odpowiedniej masy ciała i wspomagać odchudzanie. Przeprowadzono badania, w których osoby badane przez pewien okres czasu codziennie przyjmowały kapsułki z olejkiem eterycznym z kminu rzymskiego. U każdej z nich odnotowano spadek masy ciała o około 2 kg.

Z walorów kminu rzymskiego mogą korzystać również diabetycy. Przyprawa nie wpływa negatywnie na glikemię, może natomiast obniżać stężenie glukozy we krwi na czczo. W połączeniu z obniżaniem poziomu cholesterolu daje to niezwykle cenną przyprawę w diecie wszystkich osób cierpiących na cukrzycę.

Kmin rzymski – przeciwwskazania i skutki uboczne

Kmin rzymski powinien być stosowany ostrożnie w przypadku osób przyjmujących leki obniżające cholesterol oraz uzupełniające żelazo. Uznawany jest za przyprawę bezpieczną, dlatego nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do jego spożycia. Mogą dodawać go do potraw także kobiety ciężarne i karmiące piersią, ponieważ stymuluje laktację. Mimo swojego dobrego profilu bezpieczeństwa, jak ze wszystkim, tak i tutaj należy zachować umiar. Spożywanie zbyt dużych ilości kminu rzymskiego może rozrzedzać krew (wzrost ryzyka krwawień) oraz wywoływać stany zapalne skóry.

Kmin rzymski – zastosowanie w kuchni

Najczęściej kmin rzymski dodaje się do dań ciężkostrawnych, zawierających kapustę, groch i grzyby. Idealnie sprawdzi się do duszonych lub pieczonych mięs, gulaszów oraz roślin strączkowych w każdej postaci. Można dodawać go jednak niemal do wszystkiego – ziemniaków, ryżu, kasz, ryb, a nawet serów czy kiszonek. Najlepiej łączyć kmin rzymski z innymi przyprawami, które uzupełnią jego aromat i smak, tworząc niespotykanie kompozycje. Takimi przyprawami są między innymi: imbir, kurkuma, rozmaryn, kolendra, kozieradka, gałka muszkatołowa oraz cynamon. Kmin rzymski to stały składnik znanych na całym świecie mieszanek przypraw, choćby curry czy garam masala.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Srinivasan K., Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects, Food Quality and Safety, 1/2018.
  2. Ben-Noun L., The importance of cumin for human nutrition, Unique Medical Research in Biblical Times, 2021.
  3. Srinivasan K., Cumin: Potential Health Benefits, Nutrition Today, 3/2021.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami