Acerola
Acerola

Aktualizacja: 18 października 2021

Co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?Odpowiednia dieta i suplementy na wątrobę to często jedna z ważniejszych składowych pozwalających utrzymać ten istotny narząd w zdrowiu. Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Zalicza się do układu trawienia i położona jest w prawym podżebrzu pod przeponą. Jest bardzo istotnym organem pełniącym szereg funkcji.

Funkcje wątroby

Wątroba odpowiada między innymi za:

  • odtruwanie – neutralizuje alkohol i amoniak oraz inne toksyny;
  • gospodarkę tłuszczową – przekształca węglowodany i białka w tłuszcze;
  • wytwarzanie żółci;
  • gospodarkę białkową – wątroba wytwarza 85% białek znajdujących się w osoczu;
  • gospodarkę węglowodanową – gromadzi i uwalnia glukozę;
  • przemianę hemu;
  • funkcje immunologiczne.

Bez niej niemożliwe byłoby funkcjonowanie całego organizmu.

Zobacz również: Naturalna regeneracja wątroby.

Dieta i suplementy na wątrobę

Czasem jednak ten ważny organ staje się przepracowany i może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. A więc co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?

  1. Spirulina – ma bardzo bogaty skład: nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i związki mające ochronne właściwości, witaminy i minerały. Dodatkowo walczy z hypolipidemią i działa hepatoochronnie przy stłuszczeniu wątroby;
  2. czosnek – zawiera selen i allicynę. Dwa składniki odżywcze, które pomagają w ochronie wątroby przed toksycznymi uszkodzeniami oraz wspomagają procesy detoksykacji. Zawiera również związki zawierające siarkę, które pomagają aktywować enzymy wątrobowe;
  3. zielone warzywa liściaste – są świetnym źródłem chlorofilu, pigmentu, który wspomaga proces oczyszczania wątroby. Wyjaśniając – detoksykacja to faza, w której wątroba zmienia toksyny w substancje, które można w łatwy sposób usunąć z organizmu;
  4. kurkuma – chroni wątrobę przed toksynami oraz wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątrobowych (hepatocytów). Również kurczy powiększone kanaliki żółciowe i wspomaga naturalną produkcję żółci.

Zobacz również: Oczyszczanie wątroby z toksyn.

Co jeszcze?

  1. awokado – jest bogatym źródłem glutationu. To organiczny związek chemiczny mający właściwości przeciwutleniające i jest podstawą układu immunologicznego. Ma bardzo silne działanie detoksykacyjne, a jego stężenie jest największe w wątrobie. Bez tego antyoksydantu proces detoksykacji praktycznie nie istnieje. W efekcie jedzenie awokado ma pozytywny wpływ na regenerację komórek wątrobowych;
  2. grejpfrut  – zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu takich jak witaminy C, B, E, PP, kwas foliowy, pektyny, wapń, fosfor, cynk, flawonoidy i wiele innych. Specyficzny gorzki smak nadaje obecność naringiny – flawonoidu, działającego przeciwzapalnie i antyseptycznie. Spożywanie grejpfrutów zwiększa wydzielanie żółci i oczyszcza wątrobę z toksyn. Naringina wspomaga także leczenie zakażeń wątroby wirusem HCV poprzez blokowanie zakażonych hepatocytów.

Zobacz również: Dieta na wątrobę – co jeść, aby ją oczyścić?

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szymańska M., Prystupa A., Koprianiuk-Sowińska A., Schabowski J., Mosiewicz J., Alkoholowa choroba wątroby w praktyce lekarskiej, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2011.
  2. Panasiuk A., Encefalopatia wątrobowa, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2014.
  3. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód i surowce roślinne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami