Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 czerwca 2025

Brak enzymów trawiennychBrak enzymów trawiennych jest problemem zdrowotnym, który w dłuższej perspektywie czasu może mieć wiele poważnych konsekwencji dla organizmu. Nie tylko w kontekście trawienia, ale i ogólnego stanu zdrowia. Brak enzymów trawiennych konsultuje się z lekarzem gastroenterologiem.

Enzymy trawienne

Mianem enzymów trawiennych nazywa się białkowe katalizatory, które umożliwiają rozkład złożonych składników pokarmowych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na prostsze cząsteczki, które organizm może wchłonąć i wykorzystać. Jeśli pojawia się niedobór lub brak enzymów trawiennych, bardziej złożone składniki pokarmowe diety nie są w stanie przeniknąć przez barierę śluzówki jelit i dotrzeć do krwi. Może więc dojść do licznych niedoborów pokarmowych i innych problemów zdrowotnych.

Zobacz również: Zaburzenia trawienia.

Enzymy trawienne działają na zasadzie hydrolizy – rozcinają wiązania chemiczne z udziałem cząsteczki wody. Każdy enzym działa bardzo specyficznie: rozpoznaje konkretny typ wiązania i działa w określonym środowisku (np. kwaśnym w żołądku lub zasadowym w jelicie). Takie związki chemiczne powstają w wielu różnych miejscach w organizmie: w śliniankach, żołądku, trzustce, jelicie cienkim. Może więc dojść do niedoboru wyłącznie konkretnego enzymu. Przykładowo przy chorobach żołądka typowy będzie brak enzymów żołądkowych (np. pepsyny), lecz inne grupy enzymów będą funkcjonować raczej prawidłowo.

Brak enzymów trawiennych – przyczyny

Przyczyny braku enzymów trawiennych możemy podzielić na organiczne (czyli związane z chorobami) oraz funkcjonalne i środowiskowe (czyli związane np. z niewłaściwymi nawykami). W pierwszej grupie przyczyn znajdują się między innymi:

Przyczynami funkcjonalnymi i środowiskowymi mogą być natomiast:

Warto też wspomnieć, że niedobór enzymów trawiennych może wiązać się z wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym komórki syntezujące enzymy pracują wolniej. Inną przyczyną może być niedobór kwasu żołądkowego (utrudnia aktywację enzymów, w szczególności proteaz) lub czynniki genetyczne, na które już jednak nie mamy wpływu.

Brak enzymów trawiennych – objawy

Charakterystyczne objawy związane z brakiem enzymów trawiennych można podzielić na te dotyczące układu pokarmowego oraz te ogólnoustrojowe, wynikające z niedoborów składników odżywczych. W pierwszym przypadku są nimi:

Z kolei pozostałymi możliwymi objawami są:

I wiele innych. Są to objawy raczej związane z niedoborami pokarmowymi, do których dochodzi w przebiegu braku enzymów trawiennych.

Diagnostyka braku enzymów trawiennych

Podstawą diagnostyki jest wywiad zdrowotny, ale również bardziej szczegółowe badania, zwłaszcza badania krwi i badania dotyczące czynności poszczególnych elementów układu pokarmowego. Zwykle jest to gastroskopia lub endoskopia kapsułkowa, USG jamy brzusznej, testy wchłaniania tłuszczów wykonywane na próbce kału oraz tomografia komputerowa wybranych narządów wewnętrznych. Na tej podstawie lekarz ustala dalsze postępowanie, które najlepiej, by było przyczynowe.

Brak enzymów trawiennych – leczenie

Przyczynowo stosuje się więc leczenie choroby podstawowej za pomocą diety, farmakoterapii i suplementacji. Z kolei doraźnie dąży się do uzupełniania niedoboru poszczególnych enzymów za pomocą specjalnych preparatów przepisanych przez lekarza. Dodatkowo warto zmienić nawyki żywieniowe. Liczy się m.in. spożywanie posiłków małych objętościowo, lecz częściej, ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, cukrów prostych i żywności wysokoprzetworzonej, suplementacja, systematyczna aktywność fizyczna, która bardzo dobrze wpływa na trawienie.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
  2. Dąbrowski A., Wielka interna – gastroenterologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami