Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 sierpnia 2023

Co zawiera dużo witaminy C?Wiele osób dbających o swoje zdrowie zastanawia się, co zawiera dużo witaminy C. Obok polifenoli jest ona ważnym przeciwutleniaczem, której głównym źródłem w diecie człowieka są owoce i warzywa oraz wytworzone z nich przetwory. Wyizolowana witamina C to biały proszek o kwaśnym smaku, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Witamina C – właściwości

Witamina C zwana także kwasem askorbinowym jest modulatorem odpornościowym, ponieważ bierze udział w produkcji immunoglobulin i przyczynia się do wzrostu odporności na niektóre infekcje oraz choroby wirusowe, bakteryjne czy grzybicze.

Jej regularne spożywanie zwiększa wchłanianie wapnia oraz żelaza niezbędnego do produkcji erytrocytów czyli krwinek czerwonych. Można zatem stwierdzić, że wspomaga leczenie niedokrwistości.

Kwas askorbinowy korzystnie wpływa na produkcję kolagenu, służy jako trwale wiązanie enzymów odpowiadających za stabilizację i krzyżowanie włókien kolagenu. Według różnych źródeł kolagen stanowi od 25% do 40% białek w organizmie człowieka, ponieważ występuje między innymi w skórze, oczach, zębach, tkance łącznej czy chrząstkach. Kwas askorbinowy dostarcza elektrony enzymom uczestniczącym w hydroksydacji, czego efektem jest przekształcenie prokolagenu w kolagen właściwy.

Pozostałe właściwości witaminy C obejmują:

  • hamowanie procesu powstawania blaszek miażdżycowych;
  • podwyższanie stężenia cholesterolu HDL;
  • udział w syntezie hormonów i transmiterów (np. noradrenaliny);
  • uczestniczenie w przemianach steroidów i tłuszczów;
  • udział w biosyntezie karnityny;
  • wspomaganie gojenie się tkanek i wpływ na zdrowie dziąseł;
  • obniżanie stężenia glukozy we krwi.

Co zawiera dużo witaminy C?

Witamina C w największej ilości znajduje się w świeżych warzywach i owocach. Soki i napoje owocowe wzbogaca się w witaminę C w celu wyrównania strat spowodowanych przechowywaniem surowców i ich przetwarzaniem, ponieważ gotowanie powoduje straty nawet do 50%.

Wśród owoców za najbogatsze źródło witaminy C uważa się acerolę, jagody goji, owoce dzikiej róży i rokitnik. Acerola w 100 g owoców posiada do 4000 mg witaminy C, jagody goji do 2500 mg, rokitnik do 900 mg, a owoce dzikiej róży do 800 mg. Wbrew ogólnemu przekonaniu to wcale nie cytryna jest najlepszym źródłem kwasu askorbinowego. W 100 gramach cytryny można znaleźć go jedynie od 40 do 60 mg. Do pozostałych owoców zawierających witaminę C zalicza się:

Warzywa, choć w nieco mniejszym stopniu,  również są źródłem witaminy C. Najwięcej zawiera szczypiorek, ponieważ aż 500 mg. W następnej kolejności natka pietruszki (do 270 mg) i papryka (do 200 mg). Pozostałe warzywa:

Co zawiera dużo witaminy C oprócz wyżej wymienionych owoców i warzyw? Do pozostałych źródeł zalicza się:

Produkty pochodzenia zwierzęcego nie są w tym przypadku polecane, ponieważ praktycznie nie posiadają witaminy C. Wyjątkiem są organy. Nerki czy wątroba mogą zawierać do 30 mg kwasu askorbinowego, natomiast wątróbki – do 23 mg.

W celu zachowania jak największej ilości witaminy C w żywności zaleca się jej utrwalenie poprzez mrożenie lub kiszenie. Jest to istotne, ponieważ długie przechowywanie warzyw czy owoców,  szczególnie w nieodpowiednich warunkach,  prowadzi do szybkiej utraty tej witaminy.

Podsumowanie

Witamina C znajduje się w wielu produktach spożywczych, jednak w okresie jesienno-zimowym lub gdy zwiększa się zapotrzebowanie na nią, warto pomyśleć o suplementacji lub wprowadzeniu do diety produktów bogatych w kwas askorbinowy. Zaleca się np. spożywanie aceroli, która zawiera dużo witaminy C.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P., Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 1/2015.
  3. Dobosz A., Witamina C. Fakty i mity, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami