Dieta dla mózgu

Dieta dla mózguDieta jest bardzo ważnym elementem naszego życia. Odpowiednio dobrana wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Poniżej przedstawiamy zdrową żywność, która niesie ze sobą ważne korzyści– udowodnione, ochronne działanie mózgu przed starzeniem oraz wsparcie i zwiększenie jego wydajności, a także lepsze funkcjonowanie, co przekłada się na lepszą pamięć.

Zdrowe tłuszcze dla mózgu

Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem długołańcuchowych tłuszczów Omega-3 EPA i DHA. Wykazano, że tłuszcze te wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Poprawiają również funkcje naczyń krwionośnych, dzięki czemu więcej krwi jest w stanie przez nie przepłynąć. Większy dopływ krwi oznacza lepsze dotlenienie i więcej substancji odżywczych docierających do mózgu.
Spożywanie Omega-3 w większych ilościach obniża poziom trójglicerydów we krwi oraz hamuje stany zapalne – główne czynniki powodujące twardnienie tętnic, które mogą doprowadzić do udarów. Tłuste, zimnolubne ryby, takie jak tuńczyk, łosoś, makrela czy sardynka, są bardzo dobrym źródłem tego rodzaju kwasów tłuszczowych. Zaleca się spożywać ryby dwa razy w tygodniu.

Istnieje kilka bardzo smacznych, wegetariańskich źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mogą być alternatywą dla ryb. Kwasy Omga-3 oraz Omega-6, które są niezbędne do wzrostu komórek, neurotransmisji i prawidłowego rozwoju mózgu, można znaleźć w oleju z lnu. Optymalną dzienną dawką jest jedna do dwóch łyżek oleju lnianego lub dwie do trzej łyżek zmielonego siemia lnianego.
Również nasiona Chia bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Chia i len zawierają głównie kwas alfa-linolenowy, który jest podstawowym źródłem DHA.

Owoce i warzywa

Jedząc świeże owoce i warzywa dostarczamy do organizmu szeroką gamę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które chronią nasz mózg. Ciemnozielone warzywa, takie jak jarmuż czy szpinak zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i witaminy A, C, E oraz selen, które chronią mózg od wolnym rodnikom. Flawonoidy z tych, a także innych warzyw, mogą zapobiegać miażdżycy, która przez niedokrwienie obszarów mózgu może przyczynić się do powstawania ognisk zawałowych i uszkodzić ośrodkowy układ nerwowy.

Owoce jagodowe zawierają duże ilości antocyjanidyny i inne flawonoidy, które mają wpływ na sprawność umysłową. W 21-letnich badaniach nad osobami starszymi wykazano, że spożywanie owoców jagodowych mogło być związane z opóźnieniem procesów pogarszania się funkcji poznawczych, takich jak pamięć czy myślenie, aż o 2,5 roku.

Na sam początek dobrym źródłem będą ogólnodostępne jagody/borówki i truskawki. Jednak są zdecydowanie bogatsze źródła antyoksydantów. Jagody Acai, które można znaleźć w napojach, koktajlach czy tabletkach, posiadają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy. Aronia, jagody Goji czy jagody Noni z Polinezji – one wszystkie zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i są cienione na całym świecie za swoje właściwości zdrowotne.

Pokarmy bogate w kwas foliowy, witaminę B6 i B12

Witaminy z grupy B biorą udział w produkcji energii w mózgu i innych częściach ciała. Brak tych niezbędnych składników odżywczych może prowadzić do zaburzeń pracy układu nerwowego, utraty funkcji poznawczych i demencji. Kompleks witamin z grupy B, w tym B6, B12 i kwas foliowy, mają wpływ na zmniejszenie poziomu homocysteiny, która jest markerem zwiększonego ryzyka wystąpienia Alzheimera.

Dobrym źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B jest szpinak, rzepa, kapusta sarepska czy papryka. Pełne ziarna, fasola i soczewica są również doskonałym źródłem tych witamin. Aby utrzymać odpowiedni poziom witaminy B12 należy spożywać chude mięso i niskotłuszczowy nabiał, gdyż witamina ta występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Aminokwasy do produkcji neuroprzekaźników

Do budowy neuroprzekaźników potrzebne są aminokwasy tyrozyna, fenyloalanina i tryptofan. Fenyloalanina i tyrozyna wchodzą w skład substancji pobudzających (czujność i stan pobudzenia), a tryptofan działa uspokajająco.

Fenyloalaninę można znaleźć w produktach o dużej zawartości białka, takich jak mięso wołowe, drób, jaja czy jogurty. Bardzo dobrym źródłem naturalnego białka jest Spirulina, rukiew wodna, fasola i rzepa. Dużą zawartość tryptofanu posiadają pestki dyni, mięso z indyka oraz soja. Sporo jest go także w serach i i mięsie tuńczyka.

Zielona herbata

Regularnie spożywana, zielona herbata poprawia wiele parametrów zdrowotnych, w tym również funkcje mózgu. Posiada wysoki poziom EGCG (Galusan epigallokatechiny) – polifenol pochodzenia roślinnego, który ma właściwości przeciwutleniające, 100 razy silniejsze niż witamina C. EGCG wpływa na neurogenezę, wspomagając pamięć i uczenie przestrzenne.
Zielona herbata to praktycznie zero kalorii oraz bardzo wysoki poziom wspomagania i ochrony naszego mózgu. Warto spożywać ją codziennie, 2-3 filiżanki dla optymalnej ochrony.

Polecane produkty:

Omega 3 perilla - czysty roślinny olej omega 3
Pierwszy czysto roślinny olej omega 3, który chcielibyśmy Państwu zaoferować i z którego jesteśmy naprawdę dumni. Wreszcie osoby, które nie jedzą ryb (tutaj bowiem głównie znajdują się kwasy tłuszczowe omega 3), mogą spożywać tą niezbędną do życia substan
Zobacz tutaj ...
Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Cholesterin Balance - dbając o niski poziom cholesterolu
Cholesterin Balance zawiera wiele substancji naturalnych takich jak na przykład beta-glukan, aby pozytywnie wpływać na poziom zdrowego cholesterolu. Naturalna siła beta-glukanu jest tak interesująca, że jest teraz tematem trzyletniego projektu Unii Europe
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *