Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 27 grudnia 2023

Dieta na płodnośćDieta na płodność jest jednym z ważniejszych elementów w walce z niepłodnością. Poleca się ją również parom dopiero rozpoczynającym staranie się o potomstwo, ponieważ korzystnie wpływa na późniejszy przebieg ciąży i rozwój płodu. Co warto wiedzieć o diecie poprawiającej płodność?

Dieta na płodność

Dieta może wpływać na zdolność reprodukcyjną, ale warto podkreślić, że wpływ ten może być różny dla każdej osoby, a indywidualne czynniki genetyczne i zdrowotne również odgrywają istotną rolę. Istnieje jednak kilka ogólnych zaleceń dotyczących diety, które mogą być korzystne dla płodności. Warto dostosować dietę na płodność do konkretnych potrzeb i okoliczności.

Białka

Na podstawie uzyskanych wyników z programu NHS II stwierdzono, iż kobiety, które spożywały wysokie dawki (rzędu około 115 g) białka wykazywały aż o 41% zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń owulacyjnych, które skutkowały dłuższym oczekiwaniem na zajście w ciążę. Dalsza analiza wykazała, że istnieje różnica również w rodzaju przyjmowanego białka. Spożywanie większej ilości białka zwierzęcego przyczyniało się do wzrostu ryzyka wystąpienia niepłodności owulacyjnej. Spadek ryzyka niepłodności o 50% uzyskano w przypadku zastąpienia 5% energii pochodzącej z białek zwierzęcych białkami roślinnymi. Starając się o potomstwo, należy zatem pamiętać, aby w diecie znajdowały się zarówno białka zwierzęce, jak i roślinne, a także, aby nie przekraczać zapotrzebowania organizmu na ten związek.

Węglowodany

Jeśli w diecie przeważają produkty zawierające przemysłowo przetworzone i łatwo przyswajalne węglowodany, np. białe pieczywo i ryż, słodzone napoje gazowane, a także słodycze, wzrasta stężenie glukozy, następnie insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu 1. W konsekwencji prowadzi to do wzrostu poziomu androgenów i spadku stężenia SHBG, prowadząc do zaburzeń owulacji. W diecie na płodność węglowodany powinny być zatem złożone. Warto sięgać po większą ilość produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Tłuszcze

Nasycone tłuszcze, pochodzące głównie z fast-foodów, mięsa czy podrobów, negatywnie wpływają na zdrowie konsumenta, ponieważ zwiększają ryzyko m.in:

To zaś rzutuje niekorzystnie na płodność, zarówno męską, jak i żeńską. W diecie na płodność nie może natomiast zabraknąć NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które istotnie poprawiają libido i płodność u obu płci. Kobiety starające się o potomstwo powinny wręcz rozważyć dodatkowe przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3. Są one niezbędne dla prawidłowego rozwoju komórki jajowej czy produkcji hormonów płciowych przyczyniających się do poczęcia.

Zobacz również: Jak poprawić jakość nasienia?

Dieta na męską płodność

Cytoplazma plemników zawiera niewielkie ilości enzymów odpowiedzialnych za wychwyt wolnych rodników, dlatego witamina A, witamina C, witamina E wpływają ochronnie i zmniejszają zaburzenia płodności wywołane stresem oksydacyjnym. Udowodniono, że mężczyźni z zaburzeniami płodności, niesuplementujący takich antyoksydantów, zmniejszali szansę na zajście w ciążę partnerki lub zwiększali ryzyko poronienia. Jakość męskiego nasienia poprawia również beta-karoten, karnityna i glutation, dlatego warto rozważyć ich suplementację. Odkryto pozytywny związek między jakością nasienia a spożyciem kwasu foliowego.

Na szczególną uwagę w diecie na męską płodność zasługuje koenzym Q10 oraz selen. Selen zwalcza zmęczenie, poprawia witalność, zwiększa ruchliwość plemników, a także działa jak detoks, czyli oczyszcza organizm. Z kolei koenzym Q10 jest źródłem energii dla plemników. Związek ten uznano jako lek II rzutu w leczeniu męskiej niepłodności.

Zobacz również: Koenzym Q10 w leczeniu niepłodności.

Dieta na płodność żeńską

W przypadku kobiecej płodności największe znaczenie ma odpowiednia podaż witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego oraz witaminy B6. Nieodpowiednia podaż witaminy B12 w diecie kobiet skutkuje zahamowaniem owulacji oraz niewłaściwą implantacją zarodka. Natomiast witamina B6 bierze udział w metabolizmie tłuszczów oraz moduluje działanie hormonów steroidowych nadnerczowych i gonadowych.

Innym ważnym związkiem jest cynk. Wchodzi on w skład ponad 300 enzymów (m.in. dysmutazy ponadtlenkowej) uczestniczących w biosyntezie kwasów nukleinowych i białek. Obecność tego pierwiastka jest kluczowa do syntezy i prawidłowego funkcjonowania hormonów, w tym insuliny i tyroksyny. Udowodniono, że cynk warunkuje właściwy przebieg owulacji i cyklu miesiączkowego, ma wpływ na metabolizm estrogenów, progesteronu i androgenów.

Chcąc zadbać o lepszą płodność, można ponadto rozważyć suplementację L-karnityny, L-argininy, a także Chlorelli. Alga ta oczyszcza organizm z toksyn, zaś jego zanieczyszczenie bywa głównym czynnikiem ryzyka niepłodności u obu płci.

Zobacz również: Chlorella ratunkiem na niepłodność?

Dieta na płodność – śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim udziałem warzyw i owoców, warzyw strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, oliwy z oliwek, ryb i owoców morza oraz niskim udziałem czerwonego mięsa. Udowodniono, że jest jedną z najzdrowszych diet na świecie, zwłaszcza jeśli chodzi o wspieranie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo jej przestrzeganie przyczynia się do lepszej płodności i wpływa na właściwy rozwój płodu już po zapłodnieniu.

Polecane produkty

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Górna I., Wpływ sposobu żywienia oraz wybranych parametrów stylu życia na płodność i rozrodczość kobiet, Poznań 2014.
  2. Wiktorowicz K., Okręglicka K., Nitsch-Osuch A., Wpływ sposobu żywienia na płodność mężczyzn, Forum Medycyny Rodzinnej, 3/2019.
  3. Sawaniewska B., Gajewska D., Lange E., Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2019.
  4. Bojanowska M., Kostecka M., Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2018.
  5. Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Postępy Nauk Medycznych, 12/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami