Naturalne produkty, które przedłużają młodość

Naturalne produkty, które przedłużają młodośćNie od dziś wiadomo, że naturalne produkty i zdrowa żywność korzystnie wpływają na organizm człowieka. Mogą również w znaczny sposób przedłużyć życie wielu ludzi na świecie. Badania wykazują, że spożywanie codziennej dawki warzyw i owoców korzystnie wpływa zarówno na zdrowie jak i urodę. Oto przykłady kilku produktów, które przedłużą życie i mogą być jak eliksir młodości.

W profilaktyce zdrowotnej jak i w utrzymaniu dłużej młodości istotne jest spożywanie warzyw liściastych, ale również owoców z grupy cytrusów czy produktów zbożowych. Niektóre z nich warto przyjmować w niewielkich ilościach inne z kolei regularnie, ze względu na ich szerokie właściwości zdrowotne.

Eliksir młodości – co się za tym kryje?

Poniżej znajduje się lista naturalnych produktów, które dzięki swojemu składowi wpływają znacząco na poprawę funkcjonowania organizmu oraz sprawiają, że dłużej można wyglądać i czuć się młodo. Są one niepozorne i wydawać się mogą w większości popularne, jednak warto przyjrzeć się im dokładnie i wiedzieć, które to są dokładnie.

1. Orzechy.

Orzechy są łatwo dostępne w Polsce, więc warto korzystać ich dobroczynnych właściwości. Najpopularniejsze to orzechy włoskie i to właśnie one posiadają najwięcej przeciwutleniaczy w porównaniu do innych odmian. Te cenne związki neutralizują wolne rodniki, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych. Warunkują również procesy starzenia się organizmu.

Orzechy włoskie zawierają także korzystne dla nas kwasy omega 3, aminokwas l-argininę oraz witaminę E. Dzięki tym związkom regularne spożywanie orzechów przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, uelastycznia naczynia krwionośne i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto stanowią one smaczną i wygodną przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy jedna garść orzechów, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wartościowych substancji odżywczych.

2. Len.

Występuje w formie nasion lub oleju i jest bogatym źródłem kwasów omega 3. W ziarna lnu warto zaopatrywać się w postaci nieprzetworzonej, następnie należy zmielić je i zalać lekko ciepłą wodą. Dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać z lnu jak najwięcej wartościowych substancji. Oprócz kwasów omega 3, len posiada również śluzy, witaminę E, sterole i minerały.

3. Ryby.

Ryby stoją na czele listy produktów zdrowej żywności. Warto jednak pamiętać o tym, że z jakością ryb bywa różnie. Dlatego też starajmy się kupować przede wszystkim ryby tłuste (łosoś, śledź, tuńczyk, makrela) pochodzące od sprawdzonych dostawców, najlepiej jeśli będą one pozyskiwane z czystych wód. Ryby z takiego środowiska są najlepsze dla naszego organizmu. Stanowią bogate źródło kwasów omega 3, witamin takich jak A, B, E, D oraz makro i mikroelementów (magnez, wapń, potas, sód, fosfor, selen). Warto brać przykład z ludzi żyjących w Japonii, których dieta to głównie ryby oraz algi. I to właśnie oni jako jedna z nielicznych ludności na świecie cieszy się najdłuższą młodością i dobrym stanem zdrowia.

4. Jarmuż.

Jarmuż to odmiana kapusty, wykorzystywana również jako roślina dekoracyjna. W Polsce jarmuż jest warzywem nadal dość mało popularnym. Natomiast w Japonii wytwarzany sok z tego drogocennego warzywa stanowi formę suplementu diety. A wszystko to dzięki dużej ilości w nim zawartych składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor czy witamina A, C i K. Dzięki ich obecności jarmuż zwalcza wolne rodniki działając antyoksydacyjnie, jednocześnie zapobiegając wielu chorobom, w tym również cywilizacyjnym. Ponadto łagodzi dolegliwości menstruacyjne, a obecny w nim beta-karoten warunkuje kondycję stanu skóry.

5. Jajka.

Jajka są najzdrowsze jeśli spożywane są na miękko. Białko jaja posiada wiele aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymaniu właściwego stanu naszej skóry, włosów i paznokci. Z kolei w żółtku obecny jest tłuszcz w tym również cholesterol, a także duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega 3 czy lecytyna, które wpływają na obniżenie niekorzystnego cholesterolu we krwi. Spożywanie jajek nie podnosi cholesterolu, jak uważano wcześniej, a powoduje, że organizm wytwarza go w mniejszych ilościach. Rezultatem tego jest ogólne obniżenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo, substancje zawarte w jajkach zapobiegają rozwojowi miażdżycy i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Ponadto jajko dostarcza nam wielu witamin między innymi witaminę A, E i D oraz witaminy z grupy B.

6. Algi.

Algi wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą. Zwłaszcza algi Spirulina i Chlorella. Zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Ponadto są doskonałym źródłem wielu minerałów (m.in. wapń, potas, sód, żelazo, cynk, krzem), a także witamin (m.in. A, K, C, E i witaminy z grupy B) oraz tak ważnych dla nas przeciwutleniaczy. Dzięki nim algi posiadają szereg korzystnych właściwości na organizm. Wpływają na nasz wygląd wzmacniając włosy, paznokcie oraz utrzymują skórę we właściwej kondycji. Dzięki swym cennym składnikom stosowane są na:

  • regulację metabolizmu (co przekłada się na efektywniejsze odchudzanie)
  • oczyszczanie organizmu z toksyn
  • w przypadku chorób serca
  • zwalczanie stresu
  • redukcję wysokiego poziomu cholesterolu
  • w zespole napięcia przedmiesiączkowego.

Zwiększają również odporność organizmu i działają odmładzająco na skórę.

7. Kapusta.

Jest jednym z najzdrowszym dodatków do obiadów w wielu polskich domach. Bardzo słusznie, ponieważ kapusta jest doskonałym źródłem kwasu foliowego zwanego inaczej witaminą B9. To bardzo istotna substancja dla organizmu, gdyż obecna jest podczas syntezy kwasów nukleinowych tworzących łańcuch DNA. Stanowi niezastąpiony element w procesie syntezy erytrocytów. Kapusta to również źródło witaminy C i związków przeciwnowotworowych. Najlepiej jest spożywać kapustę kiszoną. Jest ona bowiem jeszcze zdrowsza od tej zwykłej, ponieważ dodatkowo posiada kwas mlekowy, który zapewnia w układzie pokarmowym właściwą mikroflorę bakteryjną.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *